Waterleiding naar bad i.r.t. stilstaand water

-joost-

  • #1
Ik wil de waterleidingen in onze nieuwbouwwoning aanleggen met behulp sanitairverdelers en deze zijn zo geplaatst dat met name de warmwaterleidingen zo kort mogelijk zijn (en dus de wachttijd op warm water ook zo kort mogelijk). Dit wordt gerealiseerd door op specifiek gekozen plekken sanitairverdelers te plaatsen maar elk toestel in beginsel een eigen aansluiting te laten hebben.
Dat betekent ook dat elke leiding pas doorgespoeld wordt als de betreffende kraan wordt geopend. Dat zal voor elke kraan dagelijks zijn met uitzondering van het bad. Het bad wordt veelal wekelijks gebruikt, maar soms ook wel eens een paar weken niet. De leiding naar het bad is zo'n 4 meter. Gaat stilstaand water in die leiding tot problemen leiden als deze af en toe een paar weken niet gebruikt wordt? Dit onder normale omstandigheden dus, als het in de zomer warmer wordt dan 25 graden in huis zullen we sowieso wat alerter moeten zijn ivm legionella.
 

De Bob

  • #2
Ik ben vaak in het buitenland, 3 tot 6 keer per jaar meerdere weken (4 tot 6 weken.)

Bij terugkomst zet ik de hoofdkraan weer open, en spoel alles 2 minuten door.(warm/koud)

Nooit geen last gehad, gaat al heel veel jaren goed.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Laat je het dan ook steeds testen?

Als je de badkraan nu stromend aansluit en vanuit daar naar de wastafel, dat geeft echt geen veel langere wachttijd.

In heet water zal legionellabesmetting wel meevallen als de leiding maar boven de 60 graden komt bij tappen.
Het gevaar zit vooral in de koudwaterleidingen.
 

-joost-

  • #4
Koudwater naar het bad wordt inderdaad stromend gemaakt en loopt daarna door naar de wastafel.

Als ik de warm water leiding naar het bad door laat lopen naar de wastafel wordt de totale lengte 20 m naar de wastafel, de kortste weg naar de wastafel zou zo'n 10 m zijn. Ik vermoed dat dat verschil wel te merken is.

Een alternatief zou zijn om het warm water voor de keukenkraan langs het bad te laten lopen. Dat zou betekenen dat de leiding naar de keukenkraan ipv 17 m uit zou komen op 29 m.


Quote verwijderd, mod.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Warmwaterleidingen zijn net zo gevaarlijk als koudwaterleiding, door de langzamere afkoeling bij lange leidingen blijft de temperatuur van het water te lang op de voor legionella ideale temperatuur met een explosieve groei tot gevolg.
 

-joost-

  • #6
Je zou bijna denken dat het beter is om helemaal geen waterleidingen in huis te hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu