Waterkraan buiten

Xtreme67

  • #1
Hallo,

Ik wil een waterkraan buiten maken.
Hoe zit het dan in de winter met afsluiten/ leeg laten lopen, ivm bevriezen?

Ik wil een tyleenbuis vanaf de meterkast door de kruipruimte onder het huis door dan naar buiten en 3 meter onder de straat door, dan omhoog naar een kraan.
Is het voldoende dat ik een kraan in de meterkast aan deze buis maak om het water af te sluiten, en dan de kraan buiten open draaien in de winter?
Hoor graag..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je moet ook de leiding af kunnen tappen. Bevriezend water zet anders alsnog uit. Dus een alleen een afsluiter is niet voldoende. Een aftapkraan (vaak in combinatie met de afsluiter) plaats je op het laagste punt, meestal in de kruipruimte bij het toegangsluik.
 

KoenNL

  • #3
Inderdaad wat hierboven wordt aangegeven.

Mocht dat rot-onhandig zijn, en je in bezit zijn van een compressor, kan je bij je afsluitkraan binnenhuis ook een schroefdraad connectie maken waar je een aansluitnippel voor je compressors op kan plaatsen. Als je de kraan niet meer gebruikt, dat kan je ‘m even snel door blazen. De kraan buiten uiteraard open zetten, en na je afsluitkraan plaatsen 🤪

Wij hebben zelf een groot camping terrein, zo doen wij dat!
 

Ambidexterity

  • #4
Moet je wel een compressor hebben, maar wel een vet goed idee :prima:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tyleen kan veel hebben: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/bevroren-tyleen-buis.62986/

Gewoon blazen kan ook, de slang hoeft niet helemaal leeg, zeker niet als diep ingegraven, alleen het stuk bovengronds is wel handig.
Een verloopje maken voor bijvoorbeeld een fietspomp kan ook. Leg het diepste punt in het midden tussen binnenaansluiting en kraan en je duwt tot dat punt het water weg. De rest mag teruglopen en je hebt alleen nog water diep in de slang.
 

Xtreme67

  • #6
Dank je wel allemaal, denk dat ik het toch maar met een compressor ga doen
Mvg, Cor
 

Xtreme67

  • #7
In de keuken heb ik een waterpijp van 22 mm lopen, hier wil ik een T-stuk snelknelkoppeling tussen zetten, hier een kogelkraan plaatsen en dan door de vloer onder het huis, 1 meter onder het huis door dan 4 meter buiten onder de straat door.
Kan ik dan vanaf die 22mm gewoon overgaan op 15 mm, heb ik dan voldoende water buiten? Aangezien een buitekraan een 15mm wateraansluiting heeft.
Hoor graag of dit een goede oplossing is..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Bij normaal gebruik is 15 mm voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu