Water uit cooker afvoer

Robby-36

  • #1
Bij ons komt er water uit de slang die normaal overdruk water van de cooker afvoert, zie de foto de gele cirkel.
Ik heb alle buizen al los gehad en gereinigd en een lange ontstopping veer in de buis door de vloer gehad, deze waren en zijn niet verstopt.
Blijkbaar drukt water uit de gootsteen water uit de lus van de zwarte slang die als stankafsluiter dient.

Zelf denk ik aan een sifon met beluchter te plaatsen maar twijfel of dit effect heeft.
Heeft de te plaatsen beluchter zin of heeft iemand andere tips om dit op te lossen? Alvast bedankt.
Gr.Robby
Gootsteenafvoer2.jpg
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #2
Als je de gehele witte knel siphon los haalt en je laat met een slang water door de pijp in de vloer lopen loopt het dan wel snel weg zonder dat hij overloopt ?
 

Pvr

  • #3
Hang de lus van je slang maar is naar beneden ipv naar boven. Hij zit nu relatief hoog tov van je ventiel. Als er een beetje overdruk in je riool zit loopt hij te langzaam weg.En kan zijn water niet snel genoeg kwijt
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Inderdaad die zwarte lus naar beneden, gewoon in een bocht.

Daarna kan eenvoudig testen of een beluchter werkt:
Tijdelijk de zwarte slang zo hangen dat er geen water in blijft staan. Dat water werkt als sifon, dus dat wil je er wel weer inhebben, maar tijdelijk kan je er een open verbinding van maken, die dan als beluchter werkt.
 

Robby-36

  • #5
Bedankt voor de tips. Ga de lus er uit halen en testen of er water uit komt als ik een volle gootsteen laat leeg lopen. Nog even ter aanvulling, de gootsteen loopt vlot leeg maar borrelt wel een beetje op het eind.

Als het niet helpt ga ik zaterdag de slang test doen om te kijken of het vlot weg loopt onder de vloer.
 

Robby-36

  • #6
Lus er uit gehaald en test met volle gootsteen gedaan en de vaatwasser heeft gedraaid, geen lekkage meer. Lijkt dus zo voldoende te zijn. Nogmaals bedankt voor het meedenken
Gootsteenafvoer3.jpg
 

Robby-36

  • #7
3 maand later . . . . . . . . voor wie dit topic nog eens bekijkt

Ik had de lus verwijderd een beluchter geplaatst, een klein vermogen aan ontstopper spul door de afvoer maar het probleem van water uit de afvoer van de Quooker kwam terug.

Verder gezocht in de kruipruimte, bleek toch een 110 buis 3 meter verderop verstopt te zijn, deze vervangen en het probleem is nu echt opgelost en ook de gootsteen loopt stukken beter leeg.
 

Freek007

  • #8
Hi Robby,

Helaas kijk ik hier maar zelden, maar ik zocht nu iets over mijn Quooker en zag ...dit issue .
Volgens mij heeft dit probleem in de basis te maken heeft met het gegeven dat de druk in een vloeistof in een open systeem op iedere hoogte even groot is.
Kleine nuance; dit geldt in principe voor niet-stromend water, maar de stroming in je afvoer was sowieso niet zo goed ;-)
Als het afvoer-vermogen van jouw systeem maar groot genoeg is, zul je waarschijnlijk niet zo snel last krijgen van een overlopende afvoer.
Maar let op: als jij een emmer water leeggiet in je spoelbak, zou het best wel es zo kunnen zijn dat er wel weer water uit het afvoertje onder je drukventiel komt.
Ik heb het bij mijn systeem opgelost door het geheel van drukventiel en de afvoerslang daaronder, zo hóóg mogelijk onder het aanrechtblad te trekken met tigh-wraps. Natuurlijk even zorgen dat 'ie wel min of meer rechtop blijft hangen, maar het werkt wel.
Mocht je mijn verhaal niet helemaal kunnen volgen: vergelijk het met een stuk tuinslang waar water in zit. Als je die in een u-vorm in twee handen vasthoudt en je laat één hand zakken, dan zal die hand die je omlaag brengt op enig moment het water over zich heen voelen lopen...
Ik zou zeggen: test nog een keer met een emmer water in de spoelbak: loopt je afvoer niet over? -dan heb je zoveel afvoercapaciteit dat je probleem idd is opgelost. Stroomt ie dàn toch wel over? - dan zou ik ook kijken of je het geheel omhoog kunt brengen (stukje flexibele slang ertussen zo te zien).
 

Robby-36

  • #9
@Freek007
Ik begrijp wel waar je heen wilt met de tuinslang ( Wet van communicerende vaten ) maar ons uniek afvoersysteem in Nederland werkt op basis van beluchting met natuurlijk verloop in de leidingen.

Als je veel water door de gootsteen gooit ontstaat er door samen persing van lucht druk in de afvoerbuis die verstopt zit. Deze lucht zoekt de makkelijkste weg naar boven, bij mij was dit de Quooker afvoer en het heeft de kracht om het water dat als stankafsluiter functioneert naar buiten te duwen. Het borrelend geluid uit een gootsteen is het zelfde effect.

Kort om alle afvoerbuizen mogen nimmer helemaal vol staan met water/vuil want dan stroomt er geen lucht meer door de buizen en gebeuren er vreemde dingen.

Disclaimer, ik ben ook maar hobbyist en vergaar mijn wijsheid door google:mrgreen:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Zet er gewoon een "non-retour sifon"
er tussen dan is lekkage probleem op gelost zelf bij verstopping.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu