Water in watermeterput

Ronaldstolk

  • #1
Hallo klussers,

Ik heb een woning uit 1967. In mijn watermeterput (achter de voordeur) staat al een paar jaar een centimeter of 15 á 20 (schat ik, zo vaak kijk ik er niet in) water. Dit water ruikt niet heel fris, maar het stinkt ook niet echt heel erg. Ik denk niet dat het rioolwater is, al hebben we af en toe wel een rioollucht in huis, maar dat is zo maar een paar dagen per jaar. De mensen van de waterleiding willen de watermeter vervangen (periodiek), maar dat doen ze niet omdat hij onder water staat. Dus ik heb het water eruit gepompt. Na een paar uurtjes stond er al weer 5 cm water in. Dus ik weer het water eruit gepompt en toen ben ik even blijven kijken, en wat blijkt, in een hoek van de watermeterput (rechtsboven op de foto) is een verzakking van de bodem van de put. En daar welt, heel langzaam, water omhoog. Langzaam vult de put zich daar mee.

Nu mijn vraag: hoe los ik dit op en zorg ik dat de put niet opnieuw volloopt? Is het de bedoeling dat de bodem van de put helemaal dicht is? Maar ja, het is heel vochtig, dus beton storten ofzo zal zeker niet gaan.
Ben benieuwd naar jullie reacties!

Alvast bedankt,

Ronald Stolk

 

Xr8

  • #2
Zal wel grondwater zijn. Je kunt het eens droog maken en het proberen met cebarpoeder. Wil nog wel eens helpen.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #3
@Ronald: zit die hoek aan de leveranciers- of aan jouw kant van de meter?

Zelf heb ik dit exact hetzelfde meegemaakt. Ik dacht ook aan grondwater; echter na enig graafwerk bleek de loden leiding (door het verzakken van de put) gescheurd te zijn. Het water stroomde via een scheur snel de bak en de grond in.

Was aan "mijn kant" van de meter; heb alles door polyethyleen vervangen.
 

Ronaldstolk

  • #4
De hoek zit aan de leverancierskant. Althans, rechts zie je de leiding de grond ingaan, op de breuklijn van verzakte deel zeg maar. Dus ik zou zeggen dat het het probleem is van de leverancier? Want ik kan natuurlijk niets beginnen daar omdat ik het water daar niet kan afsluiten. Maar wat ik me wel afvraag: ik heb begrepen van de man van het waterbedrijf dat de put mijn verantwoording is? Weet iemand hoe dat zit?

Ronald
 

Ronaldstolk

  • #5
O ja, nog even een aanvulling: het betreft een rijwoning, bij de rest van de rij is de put altijd kurkdroog. Dan vraag ik me dus af of het grondwater kan zijn? Maar als het dus een lek zou zijn, hoe kan het water dan toch best stinken? Dan zou het immers vers leidingwater zijn, dat stinkt toch niet?

Ben benieuwd naar jullie meningen,

Ronald Stolk
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Heb je ook een kruipruimte onder het huis?
 

Fiesiekus

  • #7
Alles van buiten tot en met de watermeter is van/voor de leverancier. Je moet dus even verder speuren of je het lek aan hun kant kunt ontdekken.

Dan is het een kwestie van melden, en zullen ze vlot komen repareren.
 

Ronaldstolk

  • #8
@ Peter: ik heb geen kruipruimte, de vloer is destijds gestort op zand dat als verloren bekisting dient. Er zal dus vermoedelijk wel wat ruimte onder de vloer zijn, maar een 'echte' kruipruimte is het niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Je kunt eigenlijk heel gemakkelijk testen, of het grondwater is wat omhoog komt.
Graaf buiten even een gat in de grond, net zo diep of iets dieper als de waterput nu is.
Komt daar ook water in te staan, dan is het water in de put waarschijlijk ook grondwater.
Zoniet, dan kan de waterleiding lekken buiten de meter.
 

Ronaldstolk

  • #10
@peter: Oké, ik zal gaan graven en stel dan dat daaruit blijk dat het grondwater is (kan het trouwens kloppen dat dat niet zo fris ruikt? Het stinkt wel een beetje, maar lang niet zo als een riool). Hoe maak ik de put dan dicht? Want dat moet dan als ik het goed begrijp? Met cebarpoeder? Of zijn er nog andere tips?

Ronald
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Grondwater kan inderdaad soms wel eens stinken.

Het beste kun je eerst het gat waar het water doorheen komt dichten met cebarpoeder.
Daarna zou je een extra vloertje kunnen storten in de put, van zand cement met een waterdichte toeslag er doorheen.
 

Ronaldstolk

  • #12
Hallo,

heb het gat gegraven en het grondwaterpeil is veel lager dan het waterpeil in de put. Ook is het heel anders van geur en kleur. Het is dus zeker geen grondwater. Ik heb ook rioolinspectie gehad, er is geen lek. Ik wordt er een beetje wanhopig van! Waar komt het water dan vandaan? Kan het zo zijn dat er ergens een wel is ofzo onder het huis? Ik zit er over te denken om de vloer van de put gewoon dicht te maken, maar daar is de oorzaak niet mee opgelost natuurlijk. Maar goed, de vraag is of dat een probleem is, wellicht staat dat water er al tientallen jaren en kan dat helemaal geen kwaad. Al moeten de vliegjes die uit de put komen toch ook wel raar. Die moeten toch ergens ontstaan. Ik heb al diverse gespecialiseerde adviseurs gebeld maar die zeggen allemaal dat ze niets kunnen doen omdat er geen kruipruimte is. Het enige is dat ze de vloer eruit kunnen slopen, maar ja dat is geen optie en ook niet nodig.

Ik ben benieuwd wat jullie zouden doen.

Alvast bedankt voor jullie meningen,

Ronald
 

Fiesiekus

  • #13
Je kunt grond- en rioolwater dus uitsluiten.

Zet de hoofdkraan één nacht dicht en pomp het water goed en grondig weg . Als er dan weer water opwelt, zit het lek aan de leverancierskant en is het hun probleem.
 

Ronaldstolk

  • #14
Hallo Fiesiekus

Dat heb ik ook al gedaan, had ik nog niet vermeld inderdaad. Het lek zit zeker niet aan onze kant. Er blijven dus 2 mogelijkheden over: lek aan leverancierskant of een of andere wel of bron ofzo. Alleen, het water stinkt best en dat lijkt me toch sterk als het leidingwater is? De mensen van de waterleidingmaatschappij zeggen trouwens dat als er een lek aan hun kant zou zijn je dat ook buiten de woning zou moeten kunnen zien.

Ronald
 

Fiesiekus

  • #15
Vraag of ze aan de straatkant afsluiten en kijk wat het effect daarvan is. Zie bovengenoemde werkwijze.
 

Ronaldstolk

  • #16
Denk jij dat het leidingwater zou kunnen zijn? Dat stinkt toch niet lijkt me?
 

Fiesiekus

  • #17
Staar je daar nou niet blind op. Je weet niet of het door een kleilaag komt o.i.d., dan heeft het de lucht van die grond. Zoals gezegd: als jij riool- en grondwater uitsluit, houd je alleen regen- en leidingwater over.
 

Ronaldstolk

  • #18
Oké. Als ik het goed begrijp zou jij het proberen voor elkaar te krijgen dat het waterleidingbedrijf de straatkant afsluit om te kijken of het inderdaad een lekkage van hun kant is?
 

Fiesiekus

  • #19
Ja.
 

Mj.Borsboom

  • #20
Hallo,

Je kan nog even vragen of de leverancier een monster van het water uit de put wil laten analyseren.
In leidingwater zitten namelijk bestanddelen zoals bv chloorbleekloog etc die in grond en regenwater etc niet zitten.
er zijn verschillende maatschapijen dit dit namelijk doen. (pwn)
Succes in ieder geval.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu