Water douche wordt koud bij lagere warmwater vraag

Noortjebergmans

  • #1
Hoi,

Ik heb een probleem met onze douche, die zich pas sinds enkele weken voor doet. Nu het weer warmer is, wil ik een minder warme douche dan in de winter. Het probleem is echter dat bij een minder warme douche de temperatuur na enkele minuten geleidelijk afneemt. Bij hogere temperaturen gebeurt dit niet. Bij alle andere kranen in het huis doet dit probleem zich niet voor, het is enkel bij het douchen.

Ik heb al een aantal berichten gezien van mensen met soortgelijk problemen, maar niet precies hetzelfde. Het lijkt me (maar ik ben dus geen expert) dat het probleem niet bij de ketel ligt (een Kombi Kompakt HR 22 uit 2004). In de douche is een eenhands inbouw mengkraan (Hansgrohe AXOR Starck X).

Het heeft allemaal wel gewoon goed gewerkt (tenzij er teveel aan de kraan wordt gedraaid, dan heeft hij altijd al de neiging gehad om binnen korte tijd kouder te worden.

Weet iemand misschien wat het probleem kan zijn en hoe dit op te lossen?
 

Xr8

  • #2
Vraagt deze kraan wellicht nogal wat water? De ketel is een CW3 toestel en kan max 6l per minuut leveren van 60 graden. Dit kun je even meten op bv de keukenmengkraan door een emmer vol met heet water te laten lopen gedurende een halve minuut. Heb je veel meer dan 3 liter dan de inlaatcombinatie onder de ketel wat knijpen.

De wisselaar van deze ketels schijnt wel een dicht te raken met kalk. Zelf nog niet gehad maar wel van diverse andere monteurs gehoord.

Succes.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Kun je een keer bij de ketel kijken/luisteren als iemand anders aan het douchen is?
Het zou kunnen dat zo weinig warm water wordt gebruikt dat de ketel 'denkt' dat er helemaal geen warmwater wordt gebruikt, en dan uit gaat.
 

Noortjebergmans

  • #4
@ AvDijk
De ketel treedt idd buiten werking bij lagere temperaturen in de douche, maar dus niet bij alle andere kranen in het huis. Zit het probleem dan bij de kraan en zo ja, wat kan ik hieraan doen?


@ Xr8
Ketel geeft bij een temp van 60 C in een halve minuut 2,3 l heet water. Overigens heeft de ketel een half jaar geleden nog een beurt gehad. Wat kan ik dan doen?

Alvast bedankt
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Het kan zijn dat er te weinig warm water wordt getapt om de ketel aan te laten gaan.
(de zogenaamde tapdrempel)
Haal alle waterbesparende onderdelen uit de kraan, de doucheslang of de douchekop.
Hierdoor stroomt er meer water door de ketel en het probleem is waarschijnlijk opgelost.
Via de website van de kraanleverancier kun je waarschijnlijk achterhalen welke onderdelen er uit moeten/kunnen.
 

Grashopper

  • #6
Door een combinatie van waarschijnlijk een waterbesparende douchekop en een lagere gewenste temperatuur is er minder warmwater vermogen nodig. Het toestel zal terug moduleren maar komt uiteindelijk op een punt dat het niet verder terug kan. Dan zal het gaan pendelen. Dit zal dan ook koud water opleveren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Dat is hetzelfde als wat ik schreef.
 

Noortjebergmans

  • #8
Ga ik meteen proberen, bedankt!
 

Grashopper

  • #9
Ronny schreef:
Dat is hetzelfde als wat ik schreef.
Ronny,

Dat is niet hetzelfde. De tapdrempel is de tapflow waarbij het toestel de warmwater vraag kan detecteren en zal gaan starten. Bij het fenomeen wat ik beschreef zit je ruim boven de tapdrempel maar kan het toestel de warmte niet voldoende kwijt. Reken maar eens uit. Met een 28 kW aan vermogen kun je ongeveer 8 l/min van 60 graden maken. Stel dat je tapdrempel 1 l/min is dan zou je een vermogen van ongeveer 1/8 keer 28 kW nodig hebben om deze flow te verwarmen naar 60 graden. Dat is ongeveer 3,5 kW. Dit vermogen is lager dan het deellastvermogen van de Kombi Kompakt. Het toestel zal dan wel starten maar gaan pendelen.

Ben het wel met je eens dat meer water over het toestel trekken het probleem van deze meneer zou kunnen verhelpen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Als de waterbesparende delen verwijderd worden, dan is de flow hoog genoeg en zal de ketel niet of zeer zelden pendelen.
De werking snap ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu