Wat zijn dit voor (vocht)plekken?

Suus10

  • #1
Ik weet niet zeker of dit het juiste forum is, maar ik waag het erop. Wij zien overal op ons plafond ronde (vocht?)plekken ontstaan. We hebben een nieuwbouwappartement met sprinklers en vloerkoeling. Zou dit een lekkage kunnen zijn?

PXL_20230902_092629533.jpg
 

Sander 1972

  • #2
Hoi Suus het is erg slecht te zien, maar de bruine plekken kunnen een lekkage zijn.
Wat zit daar boven? badkamer, wc of zit het in de buurt
 

Suus10

  • #3
Slaapkamer en woonkamer, niet in de buurt van badkamer, toilet of keuken. Daarom dacht ik aan een lekkage van de leidingen voor de vloerverwarming. Tussen de plekken zit ook steeds ongeveer dezelfde afstand. Ik heb een foto van wat dichterbij bijgevoegd.

PXL_20230902_085848812.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dit zijn de ontwateringsgaatjes van de kanaalplaten. Deze worden door de stucadoor dichtgemaakt met een gipsprodukt. Als er in de platen (nog) water staat, komt het water door het gips heen. Enige remedie is open laten boren door de aannemer. Hier heb je nl. garantie op.
 

Suus10

  • #5
Duidelijk antwoord, thanks! Hoe komt het dat we dit nu ineens zien? De woning is maanden geleden al opgeleverd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Waarschijnlijk valt het nu pas op omdat de kringen groter worden... En er zit ook vertraging in hoe snel het water door dit laagje komt.

In het slechtste geval komt het water pas later in de kanaalplaat. Dat zou wijzen op een bouwkundige fout.

Ontwateringsgaatjes
(Regen)water dat via openingen aan de bovenzijde van de plaat in de kanalen terecht komt zal bij open kanalen meestal via de kopse kant of via doorgaande sparingen weer kunnen wegstromen. Echter, in sommige gevallen worden kanalen halverwege de vloer of aan de plaateinden dichtgestort met beton, bijvoorbeeld als koppelwapening wordt toegepast in verband met stabiliteit of als de vloeren worden opgelegd in een stalen of betonnen balk. Bij utiliteitsprojecten is dit vaak het geval. Ook een kanaalafdichting ten behoeve van het luchtdicht bouwen kan de kanalen waterdicht afsluiten. Daarom adviseren wij bij deze projecten alle vloerplaten te voorzien van ontwateringsgaatjes. Wij kunnen kanaalplaten leveren waarin de ontwateringgaatjes al zijn aangebracht. Ze worden dan tijdens het productieproces van bovenaf aangebracht zodat ze doorgaand zijn over de gehele dikte van de vloer. Deze gaatjes bevinden zich in verband met inleiding van voorspankrachten minimaal 1,6 meter vanaf het uiteinde van de plaat. Als u er voor kiest om de ontwateringsgaatjes door ons aan te laten brengen worden alle platen voorzien van ontwateringsgaatjes. Dit dient u dan bij uitwerking van het project aan te geven. Na het leggen van de vloeren dienen de ontwateringsgaatjes wel op aanwezigheid en goede werking te worden gecontroleerd.

Bij woningbouw met ankerloze spouwmuren liggen de platen op de muur en zijn de uiteinden van de kanaalplaten over het algemeen open. Het (regen)water zal dan aan de open uiteinden of via andere sparingen ook weer uit de kanalen lopen. Bij dit soort woningen hoeven daarom niet alle kanaalplaten voorzien te worden van ontwateringsgaatjes. Als er situaties zijn waarbij wel water in de kanalen blijft staan dient u deze platen op de bouwplaats te voorzien van ontwateringsgaatjes. Dit is bijvoorbeeld bij vloerplaten met aan beide zijde dichtgestorte kopsparingen.
Je kunt zelf vast wel vinden waar deze tekst staat...
 
  • Like
Waarderingen: Suus10

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu