Wat te gebruiken als dunne ondervloer?

Audiofiel

  • #1
Hoi allemaal,

Ik ben momenteel zover in mijn ruimte dat ik met het leggen vd houten vloer wil gaan beginnen. Ik ben er oorspronkelijk vanuit gegaan dat ik deze vloer direct op een afgewekte betonvloer kon verlijmen. Er zit ook vloervervarming in het beton en dat beperkt de mogelijkheden. De vloer die ik ga gebruiken is zgn. multi-plank (zie foto) en daarmee geschikt voor vloerverwarming.

Nu hoor ik echter van verschillende kanten dat het toch verstandig is om de vloer allereerst extra te egaliseren met een houten ondervloer. Eerste idee hierbij is OSB-plaat, maar dat (b)lijkt te dik (althans ik kan het niet vinden met een dikte van bv. 4 mm).

Hieronder kun je zien waarom deze dikte van belang is:



De ruimte tussen de betonvloer en de onderzijde van de stopcontacten is circa 3 cm (voldoende voor plank (2 [cm) en een afwerklatje van een paar mm).

Uiteraard ga ik zowel de ondervloer als de echte vloer verlijmen. Op zich is de vloer al goed glad, dus wat adviseren jullie? Wat is een goed alternatief voor de OSB-plaat?

Alvast bedankt!

Groeten, Jan
 

Millew

  • #2
Vraag aan de "verschillende kanten" wat het argument voor dat advies is. Dan kan je daar eventueel ook gefundeerd van afwijken of maatregelen nemen.
Bij de divese plankenboeren lees ik alleen dat er een 3 mm dikke PE (schuim?)folie onder wordt gelegd.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Als je een halve cm extra plaatmateriaal gaat verlijmen, dan werkt je vloerverwarming een stuk minder.

Ik zou zeggen als de vloer vlak genoeg is, direct verlijmen op het beton met een geschikte lijm, of anders eerst egaliseren met een geschikte egaline en dan daarop verlijmen.

Hoe meer tussenlagen, des te slechter zal de vloerverwarming werken.
 

Audiofiel

  • #4
Hoi Millew,

Een reden om de houtenvloer echt vast te willen leggen in de ruimte heeft met het doel van deze ruimte te maken: luisterruimte c.q. thuisbioscoop.

Hieronder een foto van een later stadium.



De ondervloer is gevormd uit 1 betonplaat die ontkoppeld is van de rest van het gebouw, maar de houtenvloer moet wel goed gekoppeld worden met deze betonplaat, anders heeft deze zware betonplaat geen effect. Verder zit er vloerverwarming in deze betonplaat, dus de egaliserende laag moet ook geen thermische barierre vormen.

Genoemde folie zou (mijns inziens) de vloer ontkoppelen, vandaar dat ik op zoek ben naar een materiaal wat wel stijf is. Zoals reeds geschreven: OSB-plaat (b)lijkt slechts leverbaar in te grote diktes, wat zijn geschikte alternatieven?

Groeten, Jan
 

Audiofiel

  • #5
Hoi Mn22,

Dat klinkt inderdaad als een mogelijk alternatief. Bedankt!

Groeten, Jan
 

Millew

  • #6
Daarmee maak je alleen duidelijk dat er geen folie onder kan.
Het nut van een tussenlaag van OSB o.i.d. is mij nog steeds niet duidelijk, tenzij het bedoeld is om de betonvloer uit te vlakken. Maar die is al vlak, toch?
Zo niet, dan zou je het betonoppervlak kunnen (laten) schuren.
Een paar mm dik plaatmateriaal om uit te vlakken zal niet veel helpen. Dat gaat gewoon met de betonvloer mee krom staan.

Mocht je toch voor een extra laag kiezen: MDF is verkrijgbaar vanaf 4 mm.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Voor de warmteoverdracht ishet ook beter om gelijk op het beton te verlijmen. Met de juiste lijm is het volgens mij ook zonder meer mogelijk.
 

Audiofiel

  • #8
Hoi Millew / Mn22,

In principe lijken jullie allebei te bevestigen waar ik in principe van uit (b)lijk c.q. leek te gaan, nl direct op de vloer verlijmen van de houten vloerdelen. Ik heb hiervoor inderdaad speciale lijm. Ik ben met name op het idee van extra ondervloer gekomen door opmerkingen van anderen (en die ik als klusser hoog heb zitten). Normaal gesproken is een ondervloer natuurlijk gangbaar voor extra isolatie/demping, maar dat zijn dingen die ik juist niet wil.

Op de gestorte betonvloer zit een smeervloer van circa 2 cm dik. Helaas is dit niet op de meest nette manier gebeurd :-/. Ik zal nog wel eens navragen bij degene die als eerste de opmerking maakte van: 'ondervloer'. De planken zijn 2 cm dik, dus als ik alles goed naloop en uitsteeksel weghaal (die er erg weinig zitten) lijkt het ook te kunnen. Eventueel extra uitvlakken is een optie, maar met de speciale lijm geldt volgens mij: vast is vast.

Bedankt voor julie reacties zover, mocht ik iets over het hoofd zien, dan hoor ik het graag!

Groeten, Jan
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Voor de warmteoverdracht is vooral belangrijk dat de houtenvloer overal contact heeft met de ondervloer. Je moet er geen holle ruimtes onder hebben. Voor de audio doeleinden ook onwenselijk denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu