Wasmachine verplaatsen

Kaajee

  • #1
Hoi,

Ik wil m'n wasmachine (en droger) graag verplaatsen. Ik heb in een kamer een vaste inbouw kast waar ik ze graag wil hebben. Hier zit echter geen aan- en afvoer. De aanvoer is geen probleem; deze kast grenst aan een kast/ruimte waar de CV-ketel zit, hier is dus ook een water toevoer. Hier zit ook wel een afvoert(je) voor het condenswater, maar dit gaat met een condensaat pompje door een hele dunnen slang. Deze ruimte zit eigenlijk op mijn balkon (en grenst dus aan de vaste inbouw kast).
Ik kan niet naar beneden want daar zit geen riool aansluiting en bovendien is de benedenruimte van iemand anders. Een sleuf hakken zie ik niet zo zitten.
Nu is het wel zo dat er dus een balkon is en nu zat ik te denken om de afvoer aan de buitenkant van de gevel, over de vloer van dit balkon te laten lopen. Het gaat om een horizontale afstand van ongeveer 3 meter, volgens mij moet ik dan het begin minimaal 3 cm hoger laten zijn dan het einde toch (1% verval per meter).
Het word alleen nog een dingetje om die afvoerbuis zo goed mogelijk weg te werken. Hij kan langs de kozijnen )over de vloer lopen, maar bij de beide kozijnen wil je natuurlijk niet te veel bochten etc. hebben. Ten eerste voor de doorstoombaarheid en ten tweede voor het aanzicht. Er liggen vlonders op het balkon, door daar een gedeelte af te zagen kan ik nog wat dieper/lager komen met de afvoer buis. Onderkant 'balkon bak' tot kozijn is zo'n 6 cm. Als ik dus vanaf het begin zo 'hoog mogelijk wil beginnen en aan het einde zo laag mogelijk wil eindigen zou ik mijns inziens dus de afvoerbuis door het kozijn (en een stukje deur) moeten laten lopen. Willen jullie eens meedenken?
Ik vind het niet erg dat er iets van de afvoerbuis zichtbaar zal zijn, dat is onvermijdelijk mi.

Zie foto's voor de situatie.
cvdeur-nw.jpg

deur/kozijn vanuit CV-hok (beoogd washok zit hier vlak achter). Rode rechthoekje is een beetje hoe ik het gedacht had.

keukendeur-nw.jpg

En dit is de (keuken)deur aan de andere kant, bij het rode cirkel zou hij weer naar binnen moeten, vlak achter deze deur bevindt zich (rechts) de keukenafvoer.
 

Bridgewood

  • #2
Het lijkt mij niet helemaal de bedoeling om door je kozijnen heen te gaan en de afvoer op je balkon uit te laten komen.

Ten eerste mag dat helemaal niet want dan komt je “vuile” water in de hwa terecht. En ten tweede, je gaat toch niet je kozijn/deur vernaggelen om er een afvoer door heen te maken.

Ik denk dat je beter iets anders kan verzinnen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
En als het weer eens zou vriezen van de winter, vriest de leiding dicht.
 

Kaajee

  • #4
Nee er wordt niet afgevoerd op de HWA. De eventuele buis gaat gewoon weer m'n huis binnen en wordt daar aangesloten op de bestaande keukenafvoer (daarbij zou dat hier bij ons niet eens een probleem op moeten leveren, want de HWA zit ook aangesloten op de gewone afvoer. Het is hier niet gescheiden).

Ja, dit zou inhouden dat inderdaad door het kozijn heen moet. Maar is dat "vernaggelen" zo erg?

En bevriezen heb ik me ook bedacht, maar er blijft natuurlijk niet echt water in de buis staan (hooguit een heel dun laagje), die wordt afgepompt en de buis ligt op afschot. In m'n andere huis had ik ook een stukje wasmachine afvoer in het zicht buiten uit de gevel, nooit problemen mee gehad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu