Wasmachine stroom punt verleggen van badkamer naar keuken

WillemB

  • #1
Beste mensen, In verband met de voorbereidingen voor het verbouwen van mijn badkamer (Zie SAW the movie :P) ben ik aan het uitzoeken wat allemaal gedaan dient te worden. Er is 1 punt waar ik wat onzeker over ben en dat is de elektra van mijn wasmachine droger.

Als ik mijn wasmachine en droger in de keuken plaats dan is de groep zeker niet sterk genoeg om een wasmachine of droger aan te kunnen samen met de overige aparaten.

Nu was mijn idee om de aansluitpunt in de badkamer door te gaan leggen naar de keuken. Daar dan ook de Was-droog schakelaar te plaatsen. De kabel natuurlijk door een PVC buis trekken tot in de keuken en ontsluiten met een was-droog schakelaar. Als het aan mij ligt daar grondkabel doorheen trekken. Geen zin in problemen.

Nu zijn er twee vragen over elektra waarop ik niet zeker ben.
  1. De aansluiting in de badkamer in niet geaard. Hoe moet dit in de keuken?
  2. Als ik de badkamer doorkruis moet ik naar grond niveau om een mooie toegang tot de keuken te verkrijgen (Bij de voeten van de keuken). Aangezien ik een bad wil loopt de kabel dan onder het bad langs. Mag dit?
Mochten er meer punten zijn waar jullie mij voor willen behoeden hoor ik het graag. Ben nog lang niet begonnen aan de verbouwing.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kan je niet beter vanuit je meterkast de groep(en) opnieuw trekken naar de keuken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een ongeaarde aansluiting in een badkamer? Een was-O-droog schakelaar heeft gewoon een geaarde aansluiting om electrocutie bij het vullen van de wasmachine en droger te voorkomen. Ik kan mij niet voorstellen dat deze aansluiting niet geaard is.

Kabel zou onder het bad mogen maar waarom?
Gewoon een groep trekken vanaf de meterkast is logischer en veiliger.
 

WillemB

  • #4
Daar heb ik ook aan zitten denken maar dan moet dat door een bestaande buis heen getrokken worden waar dus al stroom kabels lopen van de keuken groep. Lijkt mij dat dit niet mag.

Verder is het een appartement en de meterkast bevindt zich in het portiek en van daar naar mijn keuken moet ik meer dan 1 kamer zien te overbruggen. Dit zou kunnen maar dan moet ik mijn parket eruit halen en dan een sleuf gaan bikken door heel mijn appartement heen en dan weer dichtstorten. Is wel te doen maar liever niet.
 

WillemB

  • #5
Ik zal nogmaals kijken of er een aarde zit op dat ding. In ieder geval zit hij niet achter een aardlek schakelaar.

Verlichting zit wel achter een geaarde groep.

Als jullie aangeven "gewoon een nieuwe groep trekken" dan denk ik gelijk aan nieuwe buizen door mijn appartement trekken. Das een flinke verbouwing of kan dit op een of andere manier veel makkelijker ?!?
 

WillemB

  • #6
Ik heb het gecontroleerd. Vanaf de meterkast loopt er alleen een blauw en bruine draad richting de was-0-droog schakelaar.

Moet ik de wasmahine aarden tegen de waterleiding of is dit verkeerd aangelegd?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nooit aarden op de waterleiding!

Dit is niet correct aangelegd. Sterker nog: dit is levensgevaarlijk aangelegd!

Opnieuw aan laten leggen.
Uit het verhaal blijkt, dat je er echt veel te weinig vanaf weet om dit zelf te doen!

Er zal vanuit de meterkast een aarde meegetrokken moeten worden met de nieuw te trekken draden naar de keuken.
 

WillemB

  • #8
Klusidee Kees mogelijk heb je gelijk dat ik te weinig kennis heb van stroom installaties zoals gebruikelijk aangelegd in woningen. Daarom ben ik ook hier.

Wat je even in je achterhoofd moet houden is dat ik dit nu pas allemaal ontdek. Initieel dacht ik dat er alleen geen aardlek tussen zit. Nu ben ik opzoek naar de aarde draad.

Wat ik sowieso ga uitzoeken is of er achter de was-0-droog schakelaar een aarde draad zit. Zo nee dan ga ik eens met de VVE praten over de voorziening aangelegd in mijn huis. Het is wel een koopwoning maar dit is hoe de meterkast aan mij is opgeleverd en de woning is door de vorige eigenaar uit de verhuur gekocht.

Als dit niets oplevert dan ga ik eens iemand naar laten kijken.
 

WillemB

  • #9
Ik zie achter de was-0-droog schakelaar een aarde zitten (keurig verbonden naar de wasmachine en droger). Wel stroom er eerst af natuurlijk.

Kan de aarde draad via een andere weg naar de meterkast lopen? Ik zie namelijk geen aarde vanaf de groep vertrekken. Kan er een algemene aarde zijn? (Ben niet bekend met huizenbouw en groot elektra, wel met micro electronica)

Nu dat ik 3 draden heb kan ik dit zonder problemen doortrekken naar de keuken of zijn er nog meer problemen. Richtlijnen enz. waar ik aan moet voldoen. Voor nu denk ik aan een mantel buis met daar in de bedrading.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
De aarding loopt via het centraal aardpunt in de douche.
Deze mag niet doorgetrokken worden naar de keuken.
Ook mogen er geen lasdozen in een douche tenzij voor voeding van apparaten in die ruimte.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu