Wasmachine maakt scherp hoog geluid bij centrifugeren

Timmeh

  • #1
Goedemiddag,

Het is ons opgevallen dat onze wasmachine sinds kort een scherp hoog geluid maakt bij centrifugeren. Ik heb de snaar losgehaald en de trommel met de hand gedraaid en zo ook met de motor. Het geluid komt bij de motor vandaan. Koolborstels bekeken, maar die zijn nog niet versleten.

Na onderzoek op dit forum en een algemene zoekactie denk ik dat het om de lagers gaat van de aandrijfmotor. Kan iemand dit vermoeden bevestigen? Ik heb een filmpje gemaakt waarop het geluid te horen is:

Alvast bedankt!
 

Witgoedproblemen

  • #2
"een wasmachine"
zonder merk, model zijn we niets
 

Timmeh

  • #3
Het gaat om een Siemens E14-44.
 

Bademutze

  • #4
Ik vind het vrij normaal klinken
 

Lampje45

  • #5
Wat ik hoor is de aansturingsfrekwentie van de aandrijfmotor. Ik weet de leeftijd van Bademutze niet, maar wij verschillen nog al in leeftijd en dus ook in gehoor.

Het kan heel goed zijn dat de lagers stuk zijn.

Want lagers geven, afhankelijk van hun slijtage, patroon trillingen af die gerelateerd zijn aan het toerental van de as, maar ook gerelateerd aan het aantal kogels.
Aan de trillingen is dan ook te analyseren hoeveel kogels er in het lager zitten.
Ik heb niet paraat, met welke frequentie de motor aangestuurd wordt en welke range van toerental waartussen hij draait. Maar het zou goed kunnen zijn dat door een slecht lager er een 8 voudige harmonische trilling ontstaat, omdat er 8 kogels in het lager zitten. En daarom is beoordelen van geluid erg subjectief, dat kun je alleen maar meten. Neem het geluid eens op in bijv. Audacity met een goede microfoon en kijk welke frequenties er in het geluid zitten.

Wat doet de motor als je de riem eraf haalt?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu