Wasmachine draait niet bij wasprogramma... blijft tikken

Sahin

  • #1
Hallo,

We hebben BOSCH WFB 2002 hier staan. Sinds enige tijd werkt het niet geheel meer.

Namelijk: soms blijft de wasmachine gewoon 'haken' als het ware en blijft constant dat tikkende geluid afgeven, de trommel draait dus niet.

Ik heb weinig dan wel geen kennis van wasmachines, dus ik weet niet waar dat tikken vandaan komt. Het is overigens niet echt 'tikken', maar daar klinkt het wel naar. Het is dat geluid dat geproduceerd wordt tussen twee 'draaiingen' van de trommel waarbij iedere draai 2/3 seconden duurt (da's dus helemaal nog in het begin van het wasprogramma).

Het vreemde is, soms begint de trommel wel met draaien als je de wasmachine een paar beuken verkoopt (echt waar! :D ). Daarna maakt ie ook netjes het wasprogramma af.

Het als volgt: we zetten 'm op wasprogramma, doen de wasmachine aan, dan blijft ie dus tikken en van draaien van de trommel wil ie niet weten...na een paar harde dreunen begint ie het plotseling te doen (niet altijd even succesvol overigens! :P) en draait de trommel en volgt het wasprogramma.

Hopelijk kunnen jullie me even inlichten over de mogelijke oorzaken, sowieso gaan we volgende week nog even een monteur bellen.

Met vriendelijke groet,

Sahin
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Controleer de koolborstels, die moeten minimaal 15 mm lang zijn, anders vervangen.
 

Sahin

  • #3
Zou het daaraan liggen? Want, als de trommel eenmaal begonnen is met draaien, dan maakt de wasmachine netjes het wasprogramma af. Hij blijkt alleen dus helemaal aan het begin haken, dan wil ie niet draaien en blijft ie tikken. Na een paar dreunen werkt ie soms plotseling weer wel.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
U zult toch moeten kijken of het aan de koolborstels ligt, m'n glazen bol is beslagen dus ik kan het van hier af niet zien.
 

Sahin

  • #5
We hebben een semi-monteur langs laten komen. Meneer heeft geconcludeerd dat waarschijnlijk het printplaatje achter dat wasprogramma-regelaar niet helemaal meer in orde is.

Dat verklaart ook wel waarom een paar klappen tegen de wasmachine de boel soms op gang bracht. Op de vraag wat dan de oorzaak daarvan had kunnen zijn wist hij niet met zekerheid te zeggen.

Het schoot me toen plots te binnen dat de wasmachine een lange periode onstabiel had gelegen (niet-waterpas), de monteur zei dat dàt echt een dooddoener is voor de elektronica binnen zo'n wasmachine en dat dat zeer waarschijnlijk de oorzaak was.

Hij zei dat het laten repareren wel flink wat geld kost, vooral vanwege de voorrijkosten en de gewerkte uren. Het printplaatje zelf zou niet zoveel geld moeten kosten.

Heeft iemand enig idee waar je zo'n printplaatje kunt vinden? En of het monteren zelf te doen is?
 

Millew

  • #6
Ik kan me niet voorstellen dat een printplaat kapot gaat doordat de wasmachine scheef staat. Tenzij het ding ook overdreven staat te schudden en te bonken.
Zelf denk ik eerder aan een los contact omdat de wasmachine het af en toe wel doet na een paar beuken.

Een nieuwe printplaat kan je vinden in elke willekeurige onderdelenwinkel (om de hoek of internet), vooropgesteld dat het onderdeel los leverbaar is.
Als de pseudo-monteur zo slim is om de oorzaak te vinden, zal hij ook wel een printplaat kunnen verwisselen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zijn de koolborstels nou wel of niet gecontroleerd ?
 

Millew

  • #8
Jan schreef:
Zijn de koolborstels nou wel of niet gecontroleerd ?
Nee, dat is te simpel :lol:

Maar u heeft gelijk. Ook koolborstels kunnen dit haperende wel of niet verschijnsel veroorzaken en tijdelijk te "repareren" zijn met een paar klappen. Het is ten slotte ook een mechanisch contactpunt.
 

Sahin

  • #9
Jan schreef:
Zijn de koolborstels nou wel of niet gecontroleerd ?
Nee, de monteur die langs kwam heeft alleen even oppervlakkig gekeken. Ik vroeg er overigens nog wel naar, maar hij zei dat vermoedelijk het probleem toch bij de printplaat zou liggen. Ma.w. hij heeft het niet nader onderzocht, da's ook niet gek omdat ie kostenloos langskwam en alleen bij een eventuele 'simpele' operatie (zoals corrosie op kabels verwijderen, hakende objecten in de trommels verwijderen, etc.) kosten in rekening zou brengen. Ik dacht, niet geschoten is altijd mis. Hoe dan ook, als de koolborstels te kort zouden zijn, ofwel te veel versleten zouden zijn, dan zou de motor toch helemaal niet meer draaien op een gegeven moment? Ik denk dat ik morgen zelfs maar eens in dat ding duik.
 

Ronald41

  • #10
Als de koolborstels goed zijn is er een grote kans dat er losse solderingen zitten op de printplaat.

Iemand met wat kennis van electronica kan dit eenvoudig opnieuw solderen zonder dat er iets vervangen hoeft te worden.

Gr Ronald
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Sahin schreef:
Dat verklaart ook wel waarom een paar klappen tegen de wasmachine de boel soms op gang bracht.
Dat kan ook net voldoende zijn om de koolborstels weer iets op de collector te drukken, koolborstels controleren is wat gemakkelijker dan een printplaat doorsolderen, dat kan ook nog als de koolborstels goed blijken te zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu