Warmtewisselaar Remeha Quinta lekt

Pkla

  • #1
Beste klussers,

Volgens mij is de warmtewisselaar van mijn Remeha Quinta 28c kapot. Ik heb me maanden verwonderd over hoe het kon dat de druk in mijn cv steeds zo naar beneden liep, zonder ooit een lek te kunnen vinden. De druk loopt met een paar tienden bar per nacht naar beneden. Deze week kwam ik erachter dat de warmtewisselaar lek kan zijn en dat het water dan verdwijnt via de condenswaterafvoer. Ik heb een emmer onder de condensafvoer gezet en daar kwam in enkele uren liters water uit. Dat was dan met de ketel in bedrijf, maar voor alleen condens leek het mij wel heel veel water.

De ketel is van 2004 dus ik ben bang dat aanspraak op de 10 jaar garantie niet meer gaat lukken :x

Heeft iemand advies over wat je het beste kunt doen in zo'n geval? Kun je zelf nog iets beginnen of is het echt iets wat alleen een vakman kan? Kan ik de wisselaar open maken om het lek te zoeken? Is reparatie van de wisselaar soms mogelijk? En vervangen, met evt. een tweedehands exemplaar, is dat te doen? Of is de hele ketel eigenlijk gewoon total loss en aan vervanging toe met zo'n probleem?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ketel uit zetten.
Vullen tot 2 bar
Nachtje uit laten staan.

Dan pas kun je zien of hij lek is

Voo een condenserende ketel is dit de enige manier om dat te testen

Dat was dus wel condens water
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
De verbranding van 1m3 aardgas kan tot 1,5 liter condensaat opleveren. Dat is dus behoorlijk.

Expansievat al gecontroleerd?
 

Xr8

  • #4
De wisselaar van de Quinta heb ik nog niet lek gehad. Wel de zwarte doppen aan de voorzijde van de wisselaar. Er is een tijd geweest dat deze lekten. Als de wisselaar inwendig lek is,en het is geen garantie dan kost het veel centen of een nieuwe ketel.

Succes.
 

Xr8

  • #5
Je kunt een 2e hands kopen en eea overbouwen staat wel op marktplaats te koop.

Succes.
 

Pkla

  • #6
Obelix2 en Mn22 hadden gelijk, het was toch alleen condens wat ik zag. Met de ketel uit en het systeem op druk komt er geen water uit de condensafvoer.
Toch nog maar eens de cv leidingen gecheckt en nu toch een lek gevonden in de kruipruimte onder het toilet. Gelukkig maar, want dat zal een stuk minder gaan kosten dan een nieuwe ketel.
Xr8, ook bedankt voor je reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu