Wanneer een beluchte sifon?

Hvorselman

  • #1
Binnenkort komt de loodgieter de afvoer van het bad, de douche, toilet en wasbak installeren. Nu vraag ik me af wat we aan beluchting moeten doen. Ik heb er hier al veel over gelezen, maar het is me niet duidelijk wanneer je wel en wanneer je niet een beluchte sifon kunt gebruiken. En wanneer dat dus voldoende is voor de hele beluchting van de afvoer van de badkamer.

Ik wil namelijk liever niet een pijp helemaal door het dak aanleggen...
 

Pepjo

  • #2
Dat is toch het beste.
 

Hvorselman

  • #3
Hoe dik kan zo'n pijp minimaal zijn? We willen vrij grote tegels gebruiken en het lijkt me echt lelijk als we ergens in een hoek een pijp moeten omtegelen...
 

Pepjo

  • #4
In mijn badkamer is dat een pijp met diameter 40 mm.
Kan je die niet handig wegwerken achter iets, of integreren in je ontwerp ?
 

Hvorselman

  • #5
Als er ergens een voorzetwand of zo was dan was het makkelijk, maar die is er niet. Ik zie niet hoe we zo'n pijp onzichtbaar wegwerken...
kan het niet door de muur heen naar buiten, dus net boven de vloer door de muur heen? We moeten toch al de afvoer van het toilet over de vloer leggen en daar een koof omheen maken. Die koof zouden we door kunnen trekken.
 

Pepjo

  • #6
Dat kan , maar dan moet je buiten nog wel omhoog, anders heb je kans op stankoverlast buiten ( of door het raam weer naar binnen waaiend).
 

Hvorselman

  • #7
Er zitten geen ramen aan die kant van het huis, dus dat is geen probleem. Er komt toch geen constante stank uit neem ik aan?

Maar een beluchte sifon is dus geen optie?
 

Peterjan5

  • #8
Kan je geen beluchter net onder het bad zetten moet je alleen zorgen voor lucht daar onder door een rooster.

PS een beluchter is een klep die wel lucht toe laat maar geen lucht terug geeft dus alleen de leiding in.
 

Jacovrie

  • #9
Zal proberen het verschil tussen beluchting en ontluchting op een begrijpelijke manier aan te geven.

Wanneer er water door de afvoerpijp stroomt verplaatst deze de lucht er voor, m.a.w. deze wordt voor het water uitgeduwd. Deze lucht moet weg kunnen. Voor een deel gebeurt dit via het gemeentelijk riool, maar het grootste deel moet via een ontluchting, vaak een pijp die tot het dak (bijv. een ontluchtingspan) wordt doorgetrokken. Wanneer de lucht niet weg kan loopt het water heel langzaam weg.

Bij het verplaatsen van water door de afvoerpijp wordt voor de lucht voortgeduwd, maar achter de waterkolom ontstaat een zuigende werking, omdat de lucht eigenlijk wordt verdund. Hierdoor ontstaat er onderdruk.

Wanneer een afvoersysteem niet goed is aangelegd en er onstaat onderdruk, dan worden de sifons die achter de waterkolom liggen leeggezogen. In dat geval is de beluchting niet goed en is het een zaak dat er na de waterkolom lucht wordt toegevoerd en dat kan d.m.v. een beluchting waar lucht mee naar binnen wordt gezogen.

Wanneer er veel afvoeren op een standleiding zijn aangesloten, hiervoor zijn trouwens richtlijnen, dan is het verstandig de afvoeren haaks op de standleiding aan te sluiten. Hierdoor is de kans op het ontstaan van onderdruk minder groot.

Wanneer de loodgieter bij u de afvoer voor het bad, douche, toilet en wasbak installeert, zal deze vanuit zijn deskundigheid moeten bekijken hoe het zit met de beluchting en ontluchting. Een ontluchting moet naar het hoogste punt en wordt vaak op een ontluchtingspan aangesloten. Een beluchting wordt dicht bij de bron geplaatst. Een beluchter kan in veel gevallen later nog geplaatst worden. Een ontluchting is, wanneer alles al is aangesloten, later moeilijker aan te leggen. Daarom is het goed om vooraf na te denken over de aanleg van de ontluchting.
 

Hvorselman

  • #10
Ok, dit snap ik. Ik hoop alleen niet dat de loodgieter daar dan bij het aanleggen mee komt, dat er dus een pijp naar het dak moet...
 

Peterjan5

  • #11
Ben het wel eens dat beluchting beter is maar als je niet anders kan.
Een beluchter is een soort terugslagklep het laat wel lucht toe maar het kan er niet uit .
Hij moet wel op het eind van het systeem staan i.v.m dat je dan te maken krijgt met onderdruk .
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik zie het probleem niet zo, een beluchte sifon plaatsen op de wastafel en dan is het toch opgelost ?
Een pijp naar boven is niet persé de beste oplossing, dat hangt er van af waar de standpijp zit.
 

Michiel_H

  • #13
In dit document: staat eigenlijk alles betreffende ont- en beluchting. Wanneer (bij welke afstanden, welke toestellen, welke diameters) heb je wat nodig.. Interessante documentatie.
 

Hvorselman

  • #14
Da's inderdaad handige info voor de klusser... ga ik eens opslaan. En ik denk dat we er toch maar op gokken dat er geen lange buis omhoog moet. Ik zal het in ieder geval vooraf nog eens aankaarten bij de loodgieter.
 

Xr8

  • #15
Lastige is als je nu misgokt het later niet of nauwelijks meer te veranderen is.

Als je een binnenhuisbeluchter plaatst dan is dit in ieder geval beter dan helemaal niets. Mijn ervaring is wel dat een open verbinding naar buiten verreweg het beste is, omdat de lucht dan 2 kanten op kan.

Soms kun je eenmaal niet anders, echter van mij zou je wel even op schrift krijgen hoe wat en waarom. Mijn ervaring is dat mensen achteraf nogal eens wat vergeetachtig kunnen zijn. Zie het niet als een aanval oid, het is alleen maar de praktijk tegenwoordig, helaas.

Succes met de klus.
 

Jacovrie

  • #16
Ik merk dat er weer verwarring ontstaat over beluchting en ontluchting. De specialist kan en moet ter plekke bekijken, m.b.t. het aansluiten van WC, wastafel, douche etc., wat er met de ontluchting wel en niet moet gebeuren. Wellicht zit er al een ontluchting en is deze voldoende. Zo niet, dan is het zaak het nu goed te doen, want later aanpassingen maken is altijd dubbel en moeilijker werk.

Daarnaast kan het zijn dat een beluchting nodig is, maar bij een goed aangelegde afvoer zou dit niet nodig moeten zijn. Soms kan het echter niet anders en valt er niet te ontkomen aan een beluchting.
 

Hvorselman

  • #17
Ik hoop dat mijn specialist er in ieder geval goed naar kijkt en ik heb daar alle vertrouwen in.

Ik zal het nog eens terugmelden, hoe het geworden is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu