Wandtegel (douche en bad) neemt vocht op langs randen

Bruno h.

  • #1
Onze badkamer is net venrnieuwd. We hebben voor een witte wandtegel gekozen als muurbekleding voor zowel in als rond douche en badruimtte.
Nu lijkt het alsof sommige tegels langs hun randen vocht opnemen. Het zijn steeds tegels die direct met water in contact komen (in douche ruimte of rond bad). We zien deze tegels verkleuren (naar grijze tint). Het verkleuren begint aan de voegen (dus aan de randen) en breidt zich dan, in sommige gevallen over de ganse tegel, verder.
Waar een zijkant van de tegel een beetje blood zit (dwz een beetje minder voegsel of minder silicone) dat deze langs daar water opneemt.
Iemand enig advies wat kan gedaan worden gedaan om dit verder te verkomen?
Alvast bedankt
 

Yeki

  • #2
Voorkomen is moeilijk...
Heb je kimband en bijbehorend kleefspul gebruikt om de boel waterdicht te maken onder je tegels?
Heb je watervast voegmiddel gebruikt (dwz, geschikt voorbadkamers?)
Heb je voordat je ging kitten de tegels goed schoon en vetvrij gemaakt?
Begrijp ik het goed dat de vochtopname bij de voegen begint, en door de hele tegel heentrekt??? Ik hoop dat je een goede tegel hebt gebruikt die goed geglazuurd is.

Het schijnt dat je je voeg harder kan maken als je tijdens het droogproces af en toe besproeid met water. Voor vloertegels heb ik wel eens gelezen dat je wat voegmiddel (poeder) op de netjes afgestreken voegen strooit voor een hardere voeg.

succes!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Belangrijk is natuurlijk dat de tegels goed opgevoegd zijn.
Zoals ik lees, kun je van sommige tegels de zijkanten zien, doordat de voeg of kitvoeg niet helemaal vol is.

Belangrijk is ook, dat de kitvoegen niet te smal zijn.
Ik weet dat de meeste mensen niet van een kitvoeg houden, maar de kitvoeg moet wel goed zijn aangebracht.

Anders even opnieuw voegen en de boel goed afkitten, omdat je anders strakt geheid met lekkages zit te kijken die door de muren heen trekken.
 

Bruno h.

  • #4
Peter, Dit lijkt me een haalbaar advies.
Ik zal met de uitvoerder van de voegen zien wat kan (her)gedaan worden. Denk je dat de huidige voegen er eerst (deels) uit moeten of kan er gewoon nog een laagje bovenop?
Heb je ook enkele tips over hoe "correct afkitten". Vooral rond douchekuip en badkuip. Dien ik bvb de volledige ruimte tussen tegel en douchekuip (of badkuip) op te vullen met silicone (tegel is ongevoor 1 cm dik en rust eindigt boven op de kuip). Of enkel de voorzijde van de ruimt ervan afdichten en de achterzijde van de ruimte onopgevuld laten.
Alvast bedankt
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Het beste zou zijn de voegen eerst wat uit te krabben.

En een tegel die op het bad of douchebak staat, daar moet je altijd een voeg tussenhouden, en dan de kit ook in die voeg spuiten.
Als de kit alleen maar tegen de tegel en tegen het bad gespoten wordt, zal je die er straks zo af kunnen halen als het een beetje tegenzit.

Ja en goed afkitten, is een kwestie van veeeeeeeeeeeel oeffening.
Onze monteurs kitten zelf ook de badkamers af, maar soms laat ik ze toch wel eens een kitvoeg uitsnijden omdat die niet netjes gekit is.
Daar balen ze wel van, maar zo kunnen ze meer oeffenen. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu