Waar waterleidingen etc t.o.v. voorzetwand

ZusterL

  • #1
Langs alle buitenmuren van ons huis gaan we voorzetwanden plaatsen om ons huis te isoleren. Nu moeten er achter/in deze voorzetwanden ook de waterleidingen voor de verwarming (radiatoren) in alle kamers komen en de wastafels/douche in de badkamer. Maar waar plaatsen we deze leidingen het beste?

Van buiten naar binnen komt onze voorzetwand er als volgt uit te zien:
- buitenmuur (steens)
- 10mm luchtlaag
- 80mm isolatie van fenolschuim
- 80mm regelwerk van hout
- 0,2mm dampremmende laag
- 18mm OSB plaat
- 12,5mm gipsplaat

Ik zou denken dat je de waterleidingen dan langs de houten regels plaatst en daar de isolatiepaten uitholt zodat ze eromheen vallen?
Of dat je de waterleidingen apart isoleert (met van de ronde hulzen) en op die plaats de isolatieplaten dan iets smaller maakt?
Of is het een idee om de leidingen tegen de buitenmuur te monteren (eventueel een beetje in te frezen), of is er dan een te grote kans op bevriezing van de leidingen?

Ik hoor graag hoe jullie dat hebben opgelost!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De waterleidingen tussen de osb en de isolatie leggen, liefst in het midden tussen de rachels.
De isolatie wordt dan heel iets ingedrukt maar dat is niet erg.

Ik vraag me af waarom u osb en gipsplaat gaat gebruiken, 1 van beide is ook genoeg.
 

ZusterL

  • #3
De isolatie die wij gaan gebruiken is volgens mij van hardschuim (het is fenolschuim, maar ik heb het nog niet in het echt gezien). Ik weet niet of dat in te drukken is???

We gebruiken niet voor alle muren OSB en gipsplaat, maar wel in de keuken (om de bovenkastjes van de keuken op te kunnen hangen) en in de badkamer (om het badkamermeubel te kunnen ophangen). Dit zijn toevallig wel ook de muren waar de meeste leidingen in moeten, vandaar... De andere muren krijgen alleen gipsplaat.
 

Tiho

  • #4
Kun je de dampwerende laag niet tussen het schuim en het regelwerk plaatsen, zoals het nu zit gaan er naar mijn idee wel heeeel veel schroeven doorheen.
 

MvanV

  • #5
Hardschuim is niet goed in te drukken.
Wel kan je er met een broodmes gleuven in snijden.

Maar ik zou het zoveel mogelijk tussen het raggelwerk doen.
En de dampwerende laag kan je idd ook tegen de isolie doen, dan schroef je er inderdaad niet in.
Maar zit er op die schuimplaten geen alucoating? Dan is dat al de dampwerende laag, en hoef je alleen met aluminiumtape de naden dicht te plakken.
 

ZusterL

  • #6
Ok, dus ik zou met een mes wat gleuven in het harschuim kunnen snijden om daar de leidingen in te laten vallen.

MvanV, wat bedoel je met de opmerking 'ik zou het zoveel mogelijk tussen het raggewerk doen'?

Voor zover ik weet zit er op de schuimplaten geen alucoating, vandaar die dampremmende laag. Dat heb ik in ieder geval zo van de fabrikant van de isolatie zo opgekregen (weet niet of ik hier de naam mag noemen?).

En voor zover ik ook begrepen had zitten de platen toch tussen het raggelwerk in? De platen en het raggelwerk zijn even dik... En dan daaroverheen komt dan toch de laag folie (dus zowel platen als raggelwerk bedekkend) en daaroverheen de osb en de gipsplaat?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu