Vreemd vloerverwarmingsprobleem!

Nabson

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb het volgende probleem in huis:

Heb een eengezinswoning met als hoofdverwarming vloerverwarming in alle vertrekken. Op de begane grond is een verdeler met 4 groepen geïnstalleerd en gekoppeld aan een stadsverwarmingunit (in de winter verwarmen en de zomer koelen). Deze 4 groepen omvatten de hele begane grond.

Op de 2e verdieping is nog een verdeler geïnstalleerd met 5 groepen. Deze 5 groepen omvatten de 1e en 2e verdieping.

Het probleem is dat de begane grond wel warm wordt en de 1e en 2e verdieping niet. Alle retourleidingen voelen niet warm aan, inclusief de retourleidingen van de begane grond, temperatuur aanvoer is 32 graden en temperatuur retour is 28 graden.

Ik heb de volgende verdelers in huis:


Deze is geïnstalleerd op de begane grond. Tussen de verdeler en de stadsverwarmingsunit zit de pomp op de retourleiding en daarboven de thermostaat


Deze verdeler is geïnstalleerd op zolder. Deze verdeler is uitgevoerd met thermostatische servomotoren.

Ik zal morgen ook foto's plaatsen. Hoop dat jullie verse blik hierop tot een uitkomst zal komen.
 

Nabson

  • #2



Bovenstaande afbeeldingen is installatie op de begane grond.



Bovenstaande afbeeldingen is de verdeler geinstalleerd op de 2e verdieping.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Dit lijkt mij geen probleem, wat via dit kanaal opgelost dient te worden.
Op één van de foto's is duidelijk de naam van de leverancier te zien: waarom neemt u geen contact op met degene die deze installatie heeft aangelegd. Deze partij zal u toch ook bij kunnen staan om de gerezen problemen op te lossen........
 

Nabson

  • #4
Ik ben al anderhalf jaar bezig met de leverancier om het probleem op te lossen. Het enige waar naar gekeken wordt zijn de kleppen op de 2e verdieping of deze open gaan. Ze gaan volledig open. Dus vandaar dat ik dat het vloerverwarmingsprobleem op dit forum heb gepost, zodat er maybe iemand toch met de oplossing kan komen.
 

Pompiedompie

  • #5
Moeilijk om ondanks de foto’s een goed overzicht te krijgen. Wat wel opvalt is dat er bij deze LTV geen inregelafsluiters zijn toegepast. Zeer goed mogelijk dat er te veel van de pompcapaciteit verloren gaat op de laagste verdeler. Daardoor blijft er te weinig over om de bovenste verdeler en kringen goed mee te krijgen. De weerstand van die kleppen kan al genoeg zijn om de flow naar boven te beletten. En daar zitten ook nog handmatige ontluchters, beter die te vervangen door automatische. Enige opgehoopte lucht daar zal de werking ook geen goed doen.

Zet je pompstand op zijn hoogst, en zie de laagste verdieping af te schakelen. Zo komt meer pompcapaciteit beschikbaar voor boven, waardoor je de lucht er makkelijker uitkrijgt. Zelf dus regelmatig met het sleuteltje ontluchten.
 

Nabson

  • #6
Oke ik heb de laagste verdeler afgesloten. Al het water wordt naar boven gepompt, ik vraag me nog een ding af. De regelventielen op de bovenste verdeler op de retourslangen, moeten die helemaal open of voor de helft om een goede pompcapaciteit te behouden.
 

Pompiedompie

  • #7
Dag Nabson, teruglezend zie ik dat ik niet helemaal duidelijk was, met de inregelkranen bedoelde ik die ontbreken in de 22 mm leiding net voor de verdeelbalk. Die zijn dus bedoeld om de totale waterhoeveelheid per balk in te stellen, zodat de verhouding tussen de de begane grond en de hoge verdeler in te stellen is.

Nu bedoel je de inegelkranen per VV vloerkring, om goed te kunnen ontluchten is het idd handig om ze allemaal minus 1 dicht te draaien en zo kring voor kring te ontluchten. De stroomsnelheid van het water is dan dermate groot dat de lucht meegesleurd kan worden. Kost wel even tijd, kan even duren voor je warmer water uit de vloer terug voelt komen.

Oblix, wat dat zien betreft, ik vraag het mij in jouw geval af (knie – sok verschil) af. Kniesoor die daar oplet. Een quote geeft duidelijk aan waar iemand op reageert, maar men moeten niet de integrale tekst overnemen. In de tijd dat ik meelees ben jij wel kampioen in onbesuisd en onzorgvuldig reageren. Als je daar is wat aan doet, dan wordt niet alleen de leesbaarheid aangenamer, maar de begrijpelijkheid voor een vragensteller ook.
 

Kacheltje

  • #8
Naast dat de installatie wellicht niet is ingeregeld kan het ook zijn dat de circulatiepomp niet goed gekozen is om alle groepen te voorzien van de juiste waterhoeveelheid.
Van afstand is dat lastig om dat zo te bepalen of dat zo is.

Wat je kunt doen is de groepen op de begane grand dicht zetten. Na verloop van enige uren tot een dag kan je controleren of de retouren op de verdiepingsvloeren wel warm worden. Zo ja dan heeft dat zeker te maken met de inregeling of een gebrek aan capaciteit van de circulatiepomp.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Zie dat er bij de verdeler op de begane grond een pomp is gemonterd deze ie i bij de bovenverdieping niet is deze wel geïnstalleerd.

darbij nog iet vreemds een vloerverwarmingsunit bv stadverwarming behoord net als iedere andere vloeverwarmings verdeler hydraulisch netraal te zijn uitgevoerd.
Als ik de foto's zo is bekijk is hier in uw situatie geen spraken van.

dit is een verdeler voor stadsverwarming https://www.robotclimate.com/downloads
 

Kacheltje

  • #10


Dit is de circulatiepomp die de verdelers op de verdiepingen voedt. Niet te zien is of deze voldoet aan de eisen van de warmteleverancier. Maar er van uitgaande dat het correct is samengesteld en aangesloten zou het correct moeten kunnen werken.
 

Bernhard

  • #11
Deze installatie is niet door een vakman aangelegd.
De hydraulische schakeling, de leiding aanleg, is totaal verkeerd.
Tot in de volgende eeuw gaat dit niet werken.
De weerstand van de verdelers onderling is niet in te regelen, ook niet met regelventielen.
De ene verdeler heeft 4 groepen en de andere 5 groepen. De lengte van de leidingsecties kan ook nog verschillen.
Aanpak is:
- de leidingen op de juiste wijze monteren zodanig dat elke verdeler, en mogelijk nog radiatoren, een goede verdeling van de waterhoeveelheid krijgen. Alleen inregelventielen inbouwen zal niet voor verbetering zoregen.
- de verdelers veranderen in een vloerset met pomp.
mvgr Bernhard.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #12
Nog even de foto's verder goed bekeken en dan kom ik toch tot een aantal tekortkomingen in deze installatie.

de foto van de vedeler boven is vreemd geoeg maar aangesloten met 16 mm vpe als voeding zijnde tevens zit hier geen thermostaatkraan gemonteerd waarschijnlijk is deze samen met de pomp bij de verdeler beneden gemonteerd.

daar de pomp niet bij de verdelers of lievergezegt in de verdelers gemonteerd is kiest de pomp de weg van de minste weerstand en dat is de verdeler beneden.

door dat de installatie al op voorhand naar een lage temperatuur wordt terug geregeld bij de thermostaat en pomp bij de beneden verdieping gaat dit nooit optimaa en naar behoren functioneren. Al je de temperatuur beneden al gaat nijpen dient de voeding toch aanzienlijk groter te zijn naar boven dan de aanwezige 16 mm voor 4 groepen vloerverwarmingsslag dan nog maar even buiten beschouwing gelaten het aantal meters achter deze verdelers.

sluit de verdeler beneden eens helemaal uit en zorg eens voor vraag op de verdeler boven.

contoleer nu of de boven verdieping wel op temperatuur komt,
klein gokje denk dat je in deze situatie niet meer als en groep gelijktijdig warm krijgt.
maar probeer het maar eens.

sucses

john
 

Toon

  • #13
Als "oud-"moderator en schijnbaar nog steeds met de daar aan toegekende "rechten" dit topic maar eens opgeschoond.

@Headhunter: Ook jouw bericht maar even mee verwijderd, maar je hebt het als enige bij het juiste eind. Hulde! Daar kunnen een hoop mensen een voorbeeld aan nemen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Ik vind dit geen gepaste actie, van een oud moderator.
Als jij die rechten nog hebt, had je deze actie ook eerst even aan kunnen geven, in het daarvoor bestemde topic.

Jammer, dat je zo nog misbruik maakt van je rechten hier op het forum.
 

Tiho

  • #15
Denk jij er het jouwe maar over. Ik weet zeker dat de meeste gebruikers het met Toon en Headhunter eens zijn. Na een tijdje rust beginnen jullie gewoon weer topics te vervuilen met insinuaties van jullie kant.

Dat is nog eens proffessioneel.
 

Pompiedompie

  • #16
De loodgieter schreef:
darbij nog iet vreemds een vloerverwarmingsunit bv stadverwarming behoord net als iedere andere vloeverwarmings verdeler hydraulisch netraal te zijn uitgevoerd.
Beste loodgieter, in aanvulling op kacheltje: wellicht ben je misschien onbekend met deze uitvoering van Stadsverwarming met LTV/koeling. Dit is in het geheel niet te vergelijken met de stadsverwarmingsunits die jij kent.
De loodgieter schreef:
Nog even de foto's verder goed bekeken en dan kom ik toch tot een aantal tekortkomingen in deze installatie.
Neem me echt niet kwalijk, ik denk alleen dat de grootste tekortkoming jouw kennis van een dergelijk systeem te beperkt is om een oordeel te kunnen vellen. De Nibe unit die ervoor hangt is echt wat zorgt voor een andere systeemopbouw dan bij de door jouw bedoelde Robot verdeler.
De loodgieter schreef:
de foto van de vedeler boven is vreemd geoeg maar aangesloten met 16 mm vpe als voeding zijnde tevens zit hier geen thermostaatkraan gemonteerd waarschijnlijk is deze samen met de pomp bij de verdeler beneden gemonteerd.
Bij een dergelijk LTV vloerverwarmingssysteem worden die ook niet toegepast bij de verdelers!
De loodgieter schreef:
daar de pomp niet bij de verdelers of lievergezegt in de verdelers gemonteerd is kiest de pomp de weg van de minste weerstand en dat is de verdeler beneden.
Dat was ook al vermeld.
De loodgieter schreef:
Al je de temperatuur beneden al gaat nijpen dient de voeding toch aanzienlijk groter te zijn naar boven dan de aanwezige 16 mm voor 4 groepen vloerverwarmingsslag dan nog maar even buiten beschouwing gelaten het aantal meters achter deze verdelers.
Daar zou je mogelijk een punt kunnen hebben, maar dan kan het nog niet zo zijn dat de kringen helemaal koud blijven. Waarschijnlijk is dit een stadsverwarmingsproject met een WKO bron. Daarbij zou het goed kunnen dat de isolatie ook op een hoog niveau zit, waardoor de warmte behoefte (die voor bovenverdiepingen toch al aanzienlijk lager is) ook vrij beperkt kan zijn.
De loodgieter schreef:
sluit de verdeler beneden eens helemaal uit en zorg eens voor vraag op de verdeler boven.
Ook al geadviseerd.
De loodgieter schreef:
maar probeer het maar eens.
We zullen eerst maar eens wachten op de reactie van de vragensteller, dat lijkt me veel verstandiger.
 

Pompiedompie

  • #17
Bernhard schreef:
Deze installatie is niet door een vakman aangelegd.
Ik vindt dat een vrij boude bewering, evenals die de loodgieter al deed. Vandaar dat ik er op reageer.
Bernhard schreef:
De hydraulische schakeling, de leiding aanleg, is totaal verkeerd.
Leg uit, ik ben zeer benieuwd.
Bernhard schreef:
De weerstand van de verdelers onderling is niet in te regelen, ook niet met regelventielen.
Dat betwijfel ik, maar geef maar een degelijke onderbouwing.
Bernhard schreef:
De ene verdeler heeft 4 groepen en de andere 5 groepen. De lengte van de leidingsecties kan ook nog verschillen.
Die op hun beurt ook ingeregeld moeten worden. Ik zie hier geen moeilijkheden.
Bernhard schreef:
Ook hier, eerst maar even rustig wachten tot vragensteller reageert op eerdere adviezen.
Bernhard schreef:
de leidingen op de juiste wijze monteren zodanig dat elke verdeler, en mogelijk nog radiatoren, een goede verdeling van de waterhoeveelheid krijgen. Alleen inregelventielen inbouwen zal niet voor verbetering zoregen.
Nogmaals, leg uit! Ben het met je eens dat dit geen superschoonheidsprijs voor leidingaanleg gaat verdienen, maar het beter dan wat ik gemiddeld zie.
Bernhard schreef:
de verdelers veranderen in een vloerset met pomp.
Dit is een heel erg zwaktebod advies waar de vragensteller weinig aan heeft. Ik ben het eens met Kacheltje, als dit goed ontworpen is, kan dit perfect werken. Vooralsnog lijkt het hier fout te gaan in de hydraulische afregeling.
 

Bernhard

  • #18
Ppdp,
Ik denk dat jij je eigen voorstellen wel kan uitleggen. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu