Vraagtekens bij constructie Latei boven hoekkozijn bijgebouw

Tillidus

  • #1


Wij zijn bezig om te kijken of wij het bijgebouw achter ons huis kunnen betrekken /upgraden, zodoende hier een bijkeuken-achtige ruimte te creëren. Dit houdt onder andere in dat een muur , niet zichtbaar op de foto, grotendeels zal moeten worden verwijderd .
Wat mij echter opvalt is dat de latei in de tegenoverliggende muur al voorzien is van een constructie die bij mii vraagtekens oproept:

- het kozijn overbrugt om de hoek heen zo’n anderhalve meter en het bijgebouw is circa 3x3. In de hoek van het kozijn is geen stalen balk geplaatst. Deze is namelijk ooit door mijzelf open gehaald vanwege vochtproblemen. Het zou me niet verbazen als de vochtproblemen samenhangen met de twijfelachtige constructie?
- de laag bakstenen boven de latei is circa 50/60 cm, hierin/hierop ligt een houten balken plat dak. De balken liggen in het verlengde van de foto over het dak, dragen dus op deze muur.
- de latei is niet zo geïnstalleerd dat deze afhangt op de muren aan weerskanten. Ook niet naar binnen toe, want het gaat hier om een halfsteense muur!

Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat staat er op de bouwtekening? Je kan die bij de gemeente opvragen.
 

Tillidus

  • #3
Op de bouwtekening staat alleen een deur ingetekend, oftewel het raamkozijn is er later in gemaakt. Dit kun je overigens ook vrij goed zien , omdat de voegen boven de latei opnieuw zijn dicht gesmeerd (en ik denk met zandcement in plaats van voegspecie).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Op de hoek staat misschien een kolom. Of van staal, maar in ieder geval twee keer een houten kozijnstijl. Kozijnen zijn wel vaker dragend. Zou ik niet snel aanraden :roll:

Dit kan zo prima zonder vochtproblemen. Dus het is niet logisch dat de problemen komen door deze oplossing.
 

Tillidus

  • #5
Dank voor het bericht.
Ik zou het zelf ook nooit zo gedaan hebben, de hele hoek van metselwerk hangt op “Relatief dunne
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Wat voor vochtproblemen bedoel je precies?
 

Tillidus

  • #7
De vochtproblemen zijn dat het verfwerk van het kozijn af komt (op veel plaatsen open scheurt), in mijn ogen door vocht in het hout. Ook na langduriger drogen aan de wind en schilderen in de zomer niet opgelost. Echter kan dit natuurlijk ook liggen aan een lekkage (boven in de aanhechting van het houtwerk aan de latei).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat let je om het aan te pakken als je vind dat het niet goed is.

5 lagen 1/2 steens metselwerk en een stukje dak kan probleemloos op een houten kozijn staan het wordt pas vervelend als het kozijn aan vervanging toe is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Die vochtproblemen staan los van of het kozijn dragend is. Mogelijk ontbreekt boven het kozijn een waterkering. Dat is lastig alsnog aan te brengen.

Er is wel een dampopen verf gebruikt?
 

Tillidus

  • #10
Boertje125,
het ontbreekt mij aan de ervaring/kennis om dit te beoordelen, maar ik had vraagtekens vanwege het feit dat er dus geen hoekversteviging is geplaatst (nu hebben wij wel een vol hardhouten balk geplaatst, dus het is al verbeterd, omdat de hoek was verrot). Maar als u denkt dat het geen kwaad moet kunnen, dan stelt dat alweer gerust. Dank
 

Tillidus

  • #11
IJkenhout,

Beide zaken ga ik binnenkort bij mooi weer bespreken met de schilder, om dit euvel te stoppen. Dank
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu