Vraagje van een leek ;)

Vgkarto

  • #1
Door veel fout doen :oops: kan ik inmiddels zelf lampen ophangen, verlengsnoeren en aanverwante artikelen maken. Een goedwillende amateur dus. Maar nu wil ik het volgende gaan doen:

In mijn net gebouwde huis (2 jaar oud) zit er in het plafond een doos waar je een lamp op aan kunt sluiten. Ik wil natuurlijk weer wat anders: 3 van die papieren bollen aan het plafond. En ik wil ze dmv die kastjes met een afstandsbediening aan en uit kunnen zetten. Er zit ook een schakelaar op de muur. De draden in de doos in het plafond eindigen een in kroonsteen die in de doos is "ingebouwd". De aarde komt door een apart gat naar buiten. Ik wil nu aan die kroonsteen en aarde verbinden met een contactdoos met minstens 5 stopcontacten erin (die doosjes voor de afstandbediening zijn nogal groot, passen dus niet in 1 met 3 of 2 stopcontacten). Deze contactdoos wil ik op een plank maken die met haken en/of kettingen aan het plafond hangt, om zo het uitzicht op de plafonddoos en de eraan gemaakte contactdoos weg te nemen. Ik dacht aan een flink stuk MDF met een leuk kleurtje. De lampen hang ik dan aan een haakje op 3 plekken aan het plafond, en aan de uiteinden maak ik dan een stekker die, u begrijpt het al, in die contactdoos terecht moeten komen. Ik kan dan naar keuze 1, 2 of 3 lampen aan het plafond aan hebben. Veel als ik wil lezen, weinig als ik romantisch met iemand op de bank zit ;).

Mijn vraag: kan dit? Ik heb het forum al doorzocht maar heb niet kunnen ontdekken of het mag en kan. Ik wil geen gevaarlijke situaties enzo. En nog een vraagje extra: mag en kan het zo ook in een toiletruimte? Alleen wc met fonteintje, geen douche ofzo.

Ik ben heel benieuwd!

Groeten van Paula
 

Exiled

  • #2
Het kan allemaal makkelijker met de ontvanger ingebouwd in de centraaldoos. Dan verder met de draden naar je contactdozen die eronder hangen etc.
 

Vgkarto

  • #3
Dank je wel voor je snelle antwoord!

Dan moet ik dus een centraaldoos vervangen? Geen idéé dus, hoe dat moet... Bovendien is het een huurhuis, moet ik alles er weer uitpeuteren als ik weer vertrek... Dus liever antwoord op de vraag of het kan zoals ik het bedachte heb, eerlijk gezegd...
 

Exiled

  • #4
Nog makkelijker: een afstandsbediende dimmer in de bestaande centraaldoos.

Dan maak je alle draden in de centraaldoos aan de dimmer vast en kan je op afstand de romantiek instellen.

Kan je er gewoon weer uit halen bij verhuizen en de centraaldoos laten zitten.
 

Vgkarto

  • #5
Klinkt idd heel leuk. Alleen... de klik-aan-klik-uit spullen heb ik al (gekregen ;)) in de kast liggen en ik heb het financieel niet zo breed, dus nieuwe dimmers aanschaffen (ik heb gegoogled op de prijs ;)) zit er ff niet in. Een stekkerdoosblok of hoe heet het, dat kan er nog net vanaf... Vandaar dus mijn vraag: kan en mag het zoals ik het hierboven omschreven heb?
 

Exiled

  • #6
Vgkarto schreef:
Ik wil nu aan die kroonsteen en aarde verbinden met een contactdoos met minstens 5 stopcontacten erin (die doosjes voor de afstandbediening zijn nogal groot, passen dus niet in 1 met 3 of 2 stopcontacten). Deze contactdoos wil ik op een plank maken die met haken en/of kettingen aan het plafond hangt, om zo het uitzicht op de plafonddoos en de eraan gemaakte contactdoos weg te nemen.


Ik kan me niet zo heel goed voorstellen hoe dit er uit kom te zien; ..... Kan je een tekening of zo, plaatsen?
 

Vgkarto

  • #7
Ik heb een poging gewaagd. Ik hoop dat het duidelijk is, en anders hoor ik de vragen wel.

 

Exiled

  • #8
Nu snap ik het, zo kan en mag het; ook in de toiletruimte.

Die gekleurde draden (blauw, zwart, geel/groen) moeten in een PVC buis naar de contactdosen; beslist NIET bloot laten lopen. Of 3-aderig XMVK snoer gebruiken.
 

Vgkarto

  • #9
Dank je wel. En natuurlijk gebruik ik geen losse draden - dat had ik ook al wel geleerd ;).

Ik ga lekker dit weekend knutselen met lampen :).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu