Voorzetwand/isolatie buitenmuur

Merelvisschers

  • #1
Hallo allemaal,

Na weken van slopen en meelezen op dit forum zijn we bijna zover: ons 100 jaar oude huis is gestripped en we kunnen bijna beginnen met opbouwen. We hebben veel over het onderwerp gelezen, maar zijn niet zeker welke oplossing in onze situatie de beste is, dus we wilden de vraag toch stellen (met risico op nog meer tegenstrijdige antwoorden):
Ons huis heeft verschillende soorten buitenmuren. Allen zijn halfsteens gemetseld met aan de binnenzijde een klampmuur ertegenaan (zonder luchtspouw). Effectief lijkt me dat een steensmuur...
Aan de oostzijde bestaat de buitenzijde uit een halfsteens rode gevelsteen (klampmuren zijn allen binnenmuurstenen), aan de zuidzijde waarschijnlijk uit een kalkzandsteen, maar deze muur is gepleisterd en wit geverfd, aan de westzijde uit wit geschilderde kalkzandsteen.
Geen idee wat voor verflagen het zijn, plan is volgend voorjaar de oude verflagen te vrijwijderen, voor zover dat gaat, en de geschilderde muren te voorzien van een ademende verf. Binnenzijde is gepleisterd (niet geverfd)

We willen aan de binnenzijde isoleren (aan buitenzijde gaan metselen is voor ons geen optie).

Ons idee was:
Rachelwerk (hout) ca 1,5 tot 2 cm van de buitenmuur.
Daartussen isolatieplaten (dikte staat nog ter discussie: hoeveel isolatie wil je en hoeveel ruimte wil je daarvoor opofferen)
Afwerken met gipsplaten.

Nou zijn we in andere topics de volgende mogelijkheden tegen gekomen:
1) muur-luchtspouw-dampdoorlatende/regulerende folie-rachels/isolatie-dampdichte folie-gipsplaat
2) muur-luchtspouw-rachels/isolatie-dampregulerende folie (dit is ook wat de folder van isolatiemer x adviseert)

We lazen al dat optie 1 werd geadviseerd in oude huizen met enkelsteens muren waarbij risico is op vochtdoorslag. Wij hebben geen idee in hoeverre onze muren vocht doorslaan (vorige afwerking was rachelwerk/tempex direct tegen de muur, gipsplaat, steenstrips, na verwijderen geen vochtplekken te zien op het pleisterwerk aan de binnenzijde). Dat leek niet vochtig, maar het is dan ook zomer...
Optie 2 werd geadviseerd in oude Amsterdamse huizen met dikke steens muren die geen vocht doorslaan en waar geen stootvoegen door te boren zijn.

En wij weten niet precies in welke categorie ons huis valt. Muur is dik, maar ik weet niet of er vocht doorheen komt. We denken van niet!Stootvoegen zijn niet te vinden, wel is tussen werkvloer en muur een open verbinding met de kruipruimte, een evt. luchtspouw is dus te ventileren via de kruipruimte (lees: komt in open verbinding met de kruipruimte).

Welke folie adviseren jullie waar? (en alle andere aanpassingen/adviezen op onze plannen als deze niet juist lijken zijn ook welkom uiteraard.)

Aanvullende vragen beantwoorden we met liefde ;)

ALvast bedankt,
Merel
 

Fiesiekus

  • #2
De dikte staat ter discussie; echter meestal wordt een min.isolatiewaarde van 2,5 W/K.m aangehouden als isolatiewaarde!
Ik weet niet of je subsidie aan gaat vragen , maar dan zal die min.-waarde misschien wel gehanteerd worden.

Verder altijd die dampdichte folie aan de warme zijde aanbrengen, Amsterdams of niet, condensatie van vocht van binnenuit moet je tegengaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Kunt u een foto plaatsen van de binnen en buitenmuur ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu