Vochtigheidsafhankelijke regeling mechanische ventilatie

Dafoolio

  • #1
Ik heb gezocht, maar niet gevonden.

Ik heb in mijn nieuwe huis een prima werkende mechanische ventilatie. Het is echter wel wenselijk om deze wat harder te zetten op het moment er iemand onder de douche staat. Dit zou ik graag automatisch laten gebeuren.

Bestaan er systemen of schakelingen die er voor zorgen dat als er lucht met een hoge luchtvochtigheid gemeten wordt, de mechanische ventilatie harder wordt gezet (en automatisch weer lager)?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ja die bestaan maar zijn niet aan te raden. Een hygrostaat met een potentiaalvrij contact deze kan je instellen op de luchtvochtigheid en zo de ventilatie inschakelen.
Echter deze hebben de neiging om ook door gewoon vochtige buitenlucht aan te gaan en dan houden ze er geen rekening mee dat er ook mensen slapen.

Beter is om de ventilatie te laten meeschakelen om de verlichting eventueel met een nalooptimer.
 

Chathanky

  • #3
Wat voor ventilatiesysteem is er aanwezig?
 

Dafoolio

  • #4
Er is een afzuiging in de keuken, toilet en de badkamer op één afzuigkanaal met instelbare openingen. Redelijk standaard volgens mij.

Ik mag hier denk ik geen merk noemen van de doos waar de motor/ventilator in zit? De aansluiting is een vijfpolige stekker en een driestanden-schakelaar in de keuken.

Er zit geen afzuigkap op aangesloten.
 

Chathanky

  • #5
Die zijn er waarschijnlijk wel, en mijn ervaring is als het vochtpercentage in het afzuigkanaal gemeten wordt het systeem wel goed werkt , dit in tegenstelling tot de losse badkamerventilatoren waar niet 24 uur per dag ventilatie gewenst is.

Even zoeken/informeren bij een van de fabrikanten dan weet je meer.
Ik ken ze alleen als ballansventilatie (aanvoer en afvoer), of ze ook als enkel centraal afzuigventilator te verkrijgen zijn moet je even informeren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Je mag, om een probleem met iets op te lossen, gerust een merk van je ventilatiesysteem noemen.

Merken noemen mag niet als het gaat om vragen over aanschaf, of voorkeur voor bepaalde merken.
 

Proost

  • #7
Ja een hygrostaat in je afvoerbuis heeft natuurlijk als grote voordeel dat je geen kabels hoeft te trekken naar de badkamer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu