Vocht/schimmelprobleem enkelsteense berging

NRDSCHLF

  • #1
Hallo allemaal,

Ik lees al een tijd mee op dit forum en heb nu zelf een probleem waar ik eerst wat meer informatie over wil. Hiervoor heb ik vandaag een account aangemaakt.

Na heel veel speuren op het internet kom ik niet veel verder, door de bomen zie ik het bos niet meer. Ik hoop dat hier iemand een aantal vragen kan beantwoorden voor mij.

Ik woon in een huis uit 1965 welk een halfsteens berging heeft tegen de woning aan. De vloer in de berging is direct op het zand gestort én de binnenmuren zijn glad gestuct. De gehele berging is niet geïsoleerd. Ook is er een ventilatiegat (13cm) aanwezig. Op de dekvloer is een simpel vinylvloertje gelegd.

Nu is het zo dat heel het jaar door de vloer natte/vochtige vlekken toont op diverse plekken. In de winter is het dermate vochtig in de ruimte dat de vinylvloer aan de bovenkant nat wordt (voornamelijk op de locaties waar er veel vocht door de dekvloer heen komt). Daarbij is er denk ik ook sprake van optrekkend vocht. Aangezien de muren altijd in de winter flink beschimmeld zijn (tot ongeveer 60 centimeter hoog). De verwarming staat in die ruimte altijd aan om het nog een heel klein beetje aangenaam te houden.

Nu heb ik de volgende vragen die hopelijk leiden tot een oplossing van de vocht en schimmel:
  • Moet er nóg meer geventileerd worden (wordt het wel altijd ijskoud in de ruimte)
  • Dient de ruimte volledig geïsoleerd te worden (muren en plafond)
    • Moet het stucwerk verwijderd worden alvorens de muren geïsoleerd gaan worden, of kan er een voorzetwand gemaakt worden op de huidige gestucte muur?
  • Mij is verteld dat het schimmelen vooral komt doordat de muur gestuct is, klopt dit? (de bakstenen zouden niet beschimmelen??)
  • Wat kan er nog gedaan worden tegen het vocht op de dekvloer? Het lijkt mij sterk dat het door een hoog grondwaterpeil komt, ook midden in de zomer is het er heel vochtig. Is een tegelvloer eventueel een oplossing (makkelijker droog te maken, kan dit ventileren door de voegen)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is een bekend verhaal. Misschien nog eens zoeken gebruiken "vochtige berging."
Je verwarmd ook een beetje bij. Is dat 24/7.
Je zou ook kunnen beginnen om de temperatuur en de luchtvochtigheid te meten.

Geen verwarming dan geloof ik in de oplossing dusdanig ventileren zodat het in de berging net zo koud is en blijft als buiten dan kan er geen schimmel ontstaan.
 

Bert pit

  • #3
Vochtproblemen zijn heel lastig te beoordelen. U zult eerst de oorzaak moeten achterhalen. Ook specialisten hebben vaak diverse meningen en oplossingsrichtingen. Eerst de oorzaak wegnemen, een maatregel heeft geen effect als er toch vocht uit de vloer blijft komen.

Als de hoofdoorzaak is weggenomen en je blijft condens houden, dan zou je temperatuurschommelingen moeten voorkomen bijvoorbeeld door isloleren.
Condens ontstaat in een vochtige ruimte waar het teveel aan vocht neerslaat op het koudste deel in de ruimte. Hoe minder temperatuurschommelingen, hoe minder condens. Bij 20C kan lucht ongeveer 2 X zoveel vocht bevatten als bij 10C. Daalt de temperatuur, dan moet het overtollige vocht weg geventileerd worden anders slaat het neer op de koude delen.

En ja, stucwerk kan wat meer vocht bevatten dan bijvoorbeeld beton. Dus kan het ook eerder gaan schimmelen. Als niets anders helpt dan kan waterdichte "beton cire" een oplossing bieden voor het schimmelende stucwerk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu