Vocht kopse kant vliering balken in zijgevel

hjbosman

  • #1
Hallo allen,

Recent heb ik toegang gemaakt tot de vliering boven onze slaapkamer met het idee deze te isoleren door houtvezel tussen de plafond balken / vliering vloer te leggen.
De vliering eindigt tegen een zijgevel gericht op het zuiden (de donkere plek links van de rode lijn ga ik aanpakken door een beter afschot te maken (naar binnen):
1679849212136.png

Bij het inspecteren van de vliering viel het me op dat de plafond balken / vliering balken aan de kopse kant sporen van vocht vertonen daar waar het bevestigd is in de zijgevel.
Ook valt het metselspecie op een aantal plekken als zand uit de voegen (aan de binnenzijde) zie toegevoegde foto's.
IMG_6672.JPG
IMG_6550.JPG
IMG_6671.JPG


De zijgevel is een dubbelsteens muur zonder noemenswaardige spouw. De gevel is een jaar of 10 opnieuw gevoegd en geïmpregneerd aan de buitenzijde.

Een aantal zaken waar ik over twijfel:
1. Moet er een alternatief komen voor de ijzeren bevestigpunten van de balk in de zijgevel (om en om geplaatst) welke nagenoeg zijn weg geroest? Hebben de balken nog een andere functie naast het dragen van het plafond?
2. Moet ik wat doen aan de specie die op een aantal plekken aan de binnenkant van de gevel als zand tussen de voegen komt als je je vinger er langs haalt?
3. Na 10 jaar maar weer eens de zijgevel impregneren?
4. Versterk ik met mijn isolatie plannen niet de koudebrug van de balk in de gevel die daardoor langer vochtiger is / blijft?

Dank voor het meedenken, groet,
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De balk wordt vochtig door condensvorming op het steen. De impregnatie van de buitenkant houdt dat niet tegen. Als je hier gaat isoleren, wordt dit probleem groter. De balken zijn ook nodig voor de stabiliteit van het huis, en om de kap bij elkaar te houden.

Als er een spouw is, isoleer deze dan (indien mogelijk). Aan de binnenkant isoleren kan het beste met een vochtbufferende isolatie. Het is wel verstandig om dit te laten begeleiden door een deskundige (een bouwfysicus). Als die persoon mijn verhaal hierboven niet herkent, is het m.i. geen deskundige :wink:
 

Bernhard

  • #3
Vocht is dat waterdamp of water?
Waterdamp, in de binnen lucht heeft een hogere dampspanning dan in de buiten lucht.
Door het drukverschil van de dampspanning zal de waterdamp zich verplaatsen door de stenen naar buiten.
Binnen hoge stoomdruk en buiten lage stoomdruk, dit kan je in een stoomtabel opzoeken.
Bij een koude plek zal de waterdamp condenseren op de balk of steen.
Vochtbufferende isolatie dat ken ik niet.
Maatregelen om condensatie te voorkomen zijn:
- ventilatie-openingen, de waterdamp afvoeren naar buiten
- isolatie aan de buitenzijde aanbrengen.
 

hjbosman

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.
De gevel heb ik opgemeten en heeft een dikte van ongeveer 23 cm. Voor zover ik heb kunnen beoordelen is de spouw dusdanig klein dat speciebaarden dit voor het grootste gedeelte opvullen.

De gevel staat in een beschermd stadsgezicht, de gevel aan de buitenzijde isoleren is dus niet zo makkelijk gedaan (naast dat het 4 verdiepingen betreft).

Met vocht bedoel ik dat er vocht sporen (of eerdere natte plekken) zichtbaar zijn aan de kopse kant van de balk / donkerder van kleur. Op de foto's denk ik ook wel zichtbaar?
De vraag is of het vocht via de stenen aan de buitenzijde de kopse kant van de balk bereiken of dat door de koude brug condensatie optreedt op de kopse kant.. Maar hoe bepaal je dat?
Onder deze vliering bevinden zich alleen slaapkamers/ geen badkamer oid.

Door een gebrek aan isolatie en het feit dat ik op een aantal plekken op de dakpannen kijk lijkt me de vliering goed natuurlijk geventileerd (Afgelopen weekend met veel wind ventileerde het goed door..).

Als ik het goed begrepen heb is houtvezel (wat ik wil toepassen) een vochtbufferende isolatie methode?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Eigenlijk zijn alle biobased isolatiematerialen vochtbufferend en alle andere niet (kort door de bocht). Voor de zekerheid aan de binnenkant wel een dampremmende folie, maar voor een gerichter advies moet je bij een bouwfysicus zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien een slecht idee maar ik zou onderzoeken of het niet mogelijk de balken op te gaan hangen.
Ben je in een klap van het rotten van de koppen af.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu