Vocht in steens gevel, stenen brokkelen

carebaer

  • #1
Ben beneden aan de voorkant van mijn woning (1890) een nieuwe houten vloer aan het leggen. Fundering staat op zand, zijn gemetselde stroken.

De eerste foto is uiteraard van de binnenkant van de woning genomen. Een flink aantal stenen brokkelen van ellende gewoon uit elkaar als ik er een kleine tik tegen aan geef. Andere stenen lijken nog wel keihard te zijn.

1..jpg


De onderste twee foto's zijn van buiten, de eerste van mijn woning en de tweede van de buren. Ik zie een kleurverschil op de gevel. Heb ik nu zoveel last van optrekkend vocht..? Deze voorgevel staat trouwens georiënteerd op het oosten.

2..jpg


3..jpg


Wat moet of kan ik hier mee? Kan ik het zo laten? Zodra de vloer er in zit wil ik gaan beginnen met het plaatsen van voorzetwanden. Dan kan ik er niet eenvoudig meer bij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bakstenen horen niet uit elkaar te vallen, ook niet als ze nat zijn. Sommige bakstenen gaan door zure omstandigheden wel achteruit. Maar dat hoef je in een kruipruimte niet te verwachten. Is de ventilatie van de kruipruimte in orde?

Over optrekkend vocht: dat is geen probleem (op de meest letterlijke manier).
 

carebaer

  • #3
Momenteel heb ik de vloer in de voorkamer er uit dus nu is de ventilatie wel goed, haha. Aan de voorgevel zit één rooster van pak 'm beet 20x15 cm. Wel precies op het plek waar de stenen afbrokkelen overigens.

Ik ben al aan het googelen geweest en las dat per 12 m2 kruipruimte een rooster nodig is. Ik zou er dus 4 nodig hebben. De oppervlakte is zo'n 45 m2 met een hoogte van ca. 40 cm. Ik wil er nog een bij aan de voorzijde en twee stuks realiseren aan de achterzijde.

Zelf vermoed ik dat de stenen kapot gevroren zijn in de strenge winters van vroeger, aangezien ik vrijwel zeker er van ben dat er sprake is van optrekkend vocht. Er is een half steens binnenmuur verwijderd in mijn huis. Ik heb een paar stenen ondergedompeld in water en je hoorde het water opgezogen worden. In 1890 waren ze blijkbaar nog niet zo druk met hoe een kwalitatief goede fundering te bouwen die tegen vocht en vorst kan.

Het huis staat we inmiddels wel al bijna 135 jaar en zal niet zomaar instorten maar handig is dit natuurlijk niet. Inmiddels ben ik ook alweer druk om een vloer te leggen... Lastig situatie. Ik heb ook geen idee hoe de bakstenen er uit zien onder het maaiveld aan de straatzijde.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Logisch dat ze ondergedompeld water opzuigen. Leg er eens een aantal op (boven water dus) en kijk hoe hoog het water dan opgezogen wordt.

Het zou inderdaad vorstschade kunnen zijn. Zolang het maar een klein deel is, is er weinig aan de hand. Let er wel op dat als je veel gewicht gaat toevoegen aan het huis, de oude fundering mogelijk niet toereikend is.
 
  • Like
Waarderingen: carebaer

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Een geïsoleerde kantplank aan de buitenzijde zou dan kunnen helpen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu