Vloerverwarming zorgt voor koud bovenhuis!

Elderson

  • #1
Hallo, een vraag van een volkomen leek met twee linkerhanden.
Ik heb bij een verbouwing voor vloerverwarming in de huiskamer op de BG gekozen. Deze vervangt simpelweg de oude radiatoren, dus alle zit op de combiketel. Capaciteit is geen probleem, wel de temperatuurregeling.

De ketel wordt alleen gestuurd met de huiskamerthermostaat. Oftewel, als het in de huiskamer warm genoeg is slaat hij af. Het probleem is dat de isolatie zo goed is dat de ketel heel weinig aan hoeft voor de huiskamer. En alleen als de ketel aanstaat, krijgt de rest van het huis warmte.

Ik lees overal van zoneregelingen met kleppen en voelers, maar dat zou bijgebouwd moeten worden en dat wordt bij ons een dure breekoperatie.

Ik vroeg me af of het niet handiger is om de vloerverwarming los te koppelen en een eigen warmwaterbron te geven. De huiskamerthermostaat stuurt dan alleen de vloerverwaming, en de rest van het huis sturen we met een thermostaat in een slaapkamer of in het trappenhuis.

Het moet natuurlijk kunnen, maar zijn er kleine ketels of elektrische warmwaterbronnen die goedkoop genoeg zijn? Of warmtebronnen speciaal voor vloerverwarming?
 

Chathanky

  • #2
Je kan eerst ervaren of de temperatuur van de vloerverdeler niet aan de hoge kant is. Dit heeft als voordeel dat het wat sneller opwarmd en je vloer echt warm wordt. Nadeel is wel dat de temperatuur na aanwarmen fling kan doorstijgen waardoor de cv lange tijd uit blijft. Voor de radiatoren boven is dat niet comfortabel.

Verder dient je cv installatie wel goed in ballans te zijn door goed waterzijdig in te (laten) regelen.

Mocht dat niet helpen is een weersafhankelijke regeling of een zoneregeling een optie.
Probeer het probleem eerst bij de mogelijke oorzaken aan te pakken voor je "kunstgrepen" te moeten toe te passen. In sommige gevallen is het soms onvermijdelijk. Ook dit heeft te maken met diverse oorzaken kwa bouw en isolatie van je woning.
 

Elderson

  • #3
Bedankt voor de raktie. De temperatuur van de vloerverdeler heeft op verschillende waarden gestaan, je merkt wel verschil in timing en doorwarmen etc, maar in totaal krijgen de radiators in de rest van het huis gewoon te weinig warmte aangeleverd om de ruimtes te verwarmen, ongeacht de instellingen van de vloer. De isolatie van het bovenhuis is zo goed als maar mogelijk was. Toch is het in herfst en winter vaak echt te koud boven, en dan moeten we de kamerthermostaat enorm hoog zetten om wat warmte boven te krijgen.

Dat zou toch ook blijven gelden bij een weersafhankelijke regeling? Wat ik ervan begrijp is dat die beter en soepeler de ketel aanstuurt, maar hij kan niet zorgen dat er meer warmte naar het bovenhuis gaat. Als het beneden warm genoeg is slaat de ketel toch af of brandt zo laag dat het nauwelijks merkbaar is.

Is het niet mogelijk om de ketel puur op warmtevraag te sturen, ongeacht waar de vraag vandaan komt? Dan zou de kamerthermostaat puur de vloerverwarming moeten aansturen (vgl een thermostaatknop op een radiator).

Alternatief: een zoneregeling houdt in dat je gescheiden watercircuits hebt vanaf de ketel, toch? Met een klep in die de verdeling van het warme water over de twee circuits regelt?
Het probleem is dat we dan bij ons een aparte leiding voor het tweede circuit vanaf zolder naar de begane grond zouden moeten aanleggen, en dat is in ons geheel vernieuwde huis niet mogelijk zonder grof hak-en breekwerk; en dat alleen voor de vloerverwarming. Vandaar mijn idee dat het misschien handiger is om een klein keteltje puur voor de vloerverwarming neer te zetten, vlak bij de vloerverdeler. Misschien zijn er ook elektrische warmtebronnen die dit kunnen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is het met vloerverwarming niet mogelijk om te gaan regelen met de temperatuur van het ketelwater.
In de vloer een voeler of thermostaat die deze temperatuur regelt en op de boven verdieping zet je thermostaatkranen op de radiatoren.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #5
Het is relatief simpel op te lossen op de volgende manier:

Plaats boven de thermostaatkraan van de vloerverwarming een extra
thermostaatkraan met 24volt zoneklep, deze word bediend door een trafo
en een eigen kamerthermostaat die dus in de woonkamer komt.

In de rest van de woning plaats je op elke radiator een thermostaatknop,
tevens plaats je een kortsluitleiding/AVDO in je leidingsysteem.

Naast de cv-ketel plaats je een weersafhankelijke regeling incl. buitenvoeler.

Dan krijg je het volgende effect:
de weersafhankelijke regeling gaat er voor zorgen dat de cv-ketel gaat
branden, ongeacht of er kranen los staan, de avdo zorgt voor de beveiliging
met de kamerthermostaat bepaal je de warmte van je woonkamer via de
vloerverwarming, in de rest van de woning regel je het via de
thermostaatknoppen op de radiatoren.

Dus dan hoef je niet je leidingsysteem op te delen of een extra cv-ketel
aan te schaffen :wink:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Allereerst zie verhaal van @DexterXL
Plaats boven de thermostaatkraan van de vloerverwarming een extra
thermostaatkraan met 24volt zoneklep, deze word bediend door een trafo
en een eigen kamerthermostaat die dus in de woonkamer komt
Deze zonekleppen heb je ook met een eindcontact, dit houdt in dat wanneer de zoneklep omschakelt, de ketel wordt aangestuurd.

U kunt in dit geval dan op de bovenverdieping een kamerthermostaat paralel aansluiten op de ketel, die de ketel ook aanstuurt.
Vraagt u boven warmte, dan zal alleen boven worden verwarmd.
Vraagt u beneden warmte, dan zal het hele huis mee worden verwarmd.
 

Chathanky

  • #7
Ik zou toch eens kijken of de inregeling van je verdeler en de rest in orde is. Ook bij aanwarmen kan het zijn dat de radiatoren te kort komen als de vloerverdeler vol open staat. Het aanmengen van een koude vloer zal niet meer dan een graad of 5 mogen bedragen. In het onderstaande voorbeeld ruim 6x meer gevraagd vermogen.

Als je met een koude vloer van 18 graden begint en de verdeler kan dit meteen aanmengen tot 40 a 50 graden kan dit je volle ketelvermogen kosten als je een flinke vloerverdeler hebt staan. De verdeler eist alles op en dit kan ten kosten gaan van je aanwarming van je vertrekken die met radiatoren verwarmd worden.

Bij een dergelijke combinatie is het zeker van belang dat je installatie goed in ballans moet zijn.

Er zijn meerdere mogelijkheden die voor een slecht comfort kunnen zorgen.
 

Elderson

  • #8
OK bedankt allemaal
 

Chathanky

  • #9
Nog even nader verklaart:

Stel dat je vloerverwarming 5 kw is en een temperatuursverschil van 5 graden heeft tussen aanvoer en retour op de verdeler bij een aangewarmde vloer.

Als je bij een koude vloer van 20 graden (iets makkelijker rekenen) door een verkeerde inregeling het water direct kan aanwarmen tot 50 graden is het vermogen wat je ketel afgeeft 30/5 6x zoveel vermogen.
Je ketel moet dan 30 kw vermogen leveren.

Door het voetventiel nu zo te knijpen dat het retourwater maximaal 5 graden bijwarmt blijft het gevraagde vermogen 5 kw.
Vaak worden voetventielen van een verdeler simpelweg vol open gezet en dat is zelden goed waardoor je complete cv installatie niet correct werkt.

Bijkomend verschijnsel is wel dat je vloerverwarming trager aanwarmt.
Als je ketel totaal nog wat over heeft kun je de vloerverdeler een hoger debiet geven waardoor het aanwarmen wat sneller gaat.
Het correct inregelen blijft een "kunst" waarbij je de installatie in z`n geheel moet kennen. Vandaar vaak ook veel verwarring en lange discussies hier. :mrgreen:

Hoe de vork bij jou in de steel zit is met de huidige vraagstelling en gegevens ook lastig om daar direct een conclusie te trekken.
Velen staren zich ook blind op 1 van de velen oorzaken waardoor de bronoplossing niet gegeven wordt.
 

Elderson

  • #10
Chathanky schreef:
...
Door het voetventiel nu zo te knijpen dat het retourwater maximaal 5 graden bijwarmt blijft het gevraagde vermogen 5 kw.
Vaak worden voetventielen van een verdeler simpelweg vol open gezet en dat is zelden goed waardoor je complete cv installatie niet correct werkt.
...
Bedankt, ik zal het nog een keer uittesten.
 

Chathanky

  • #11
Je thermostaat dan even op de stand sauna en met een koude vloer de temperatuur instellen. Het instellen moet je wel even de tijd geven, de thermometers reageren met enige vertraging.
Daarna zet je de thermostaat weer terug op normale waarde.
 

Bernhard

  • #12
Hoi Elderson,
Worden de radiatoren tijdens het opwarmen warm of niet warm?
Ik heb al menige keren een aparte ketel voor de vloerverwarming geplaatst.
Met deze optie zal je veel gas besparen.
De redenatie en berekening, van Chathanky, voor het bepalen van de benodigde ketelcapaciteit is mij niet duidelijk.
mvgr Bernhard
 

Chathanky

  • #13
Geeft niets Berhard, als de vragensteller er maar wat mee kan. :mrgreen:

Mooie oplossing zo 2 ketels om je huis warm te houden ook lekker goedkoop in afschrijving in aanschaf en onderhoud. :roll:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #14
Volgens mij is het grootste probleem het afgegeven vermogen van de vloerverwarming.
Als de kamer eenmaal op temperatuur is, dan blijft dat zo voor langere tijd.
De bovenverdieping koelt dan te sterk af, en warmt niet meer op.

Ik heb dit ooit opgelost door de thermostaat op de vloerverwarming
een heel stik lager in te stellen. Vloer warmt dan minder en minder snel op
en boven word alles weer warm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu