Vloerverwarming hapert

V. Huster

  • #1
Sinds 6 maanden hebben we vloerverwarming met cv ketel. Onze aannemer zegt dat we de aanvoertemperatuur gewoon op 60 graden moeten zetten. Dat willen we niet omdat het idee juist is zuinig te zijn. Met een temp van 40 graden ging het prima, tot de winter kwam dit weekend. De kamer warmt nu heel traag op, soms doet hij er 5 uur over om 1-1,5 graad op te warmen. De aanvoertemp op 45 graden zetten maakt geen verschil.
De pomp is een grundfos ump auto 15-20. Die is ingesteld op stand III, door dezelfde aannemer (over wie we overigens zeer tevreden zijn). Ik lees dat dit veel energie verbruikt.
Wat kan de oorzaak zijn van het trage opwarmen? Wat is de optimale aanvoertemperatuur en wat de juiste (goed werkzame én meest zuinige) stand van de pomp en verdeler?
Google biedt verschillende antwoorden. Alvast bedankt.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
waarschijnlijk gebruikt u een menginjectie verdeler, deze zijn ontworpen voor een aanvoertemperatuur van 70 graden.
als u geluk hebt dan is de verdeler voorzien van een ventiel waarmee je de mengverhouding kunt instellen dan is deze wel geschikt te maken om met een lage aanvoertemperatuur te verwarmen
 
  • Like
Waarderingen: V. Huster

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
En wat zijn de rest van uw warmte bronnen in de woning?
Word er nachtverlaging toegepast, gok van JA omdat hij er soms 5 uur over doet.
Nachtverlaging niet lager als 1 graad dan de dagtemperatuur, door nachtverlaging toe te passen gaat u juist meer gas verbruiken. En daarmee een traag systeem nog trager maken.
Wat voor verdeler heeft u hangen plaats eens een foto.
Als alles op temperatuur is kan de aanvoer temperatuur (BIJ DE VERDELER) langzaam naar beneden gebracht worden. Al zal 55-50 graden het minimum zijn.
Maar kwestie van proberen.
 
  • Like
Waarderingen: V. Huster

V. Huster

  • #4
In de slaapkamers en badkamer hebben we radiatoren. Die gebruiken we nauwelijks maar ze doen het goed. 's Nachts zetten we de thermostaat 1,5 graad omlaag, omdat dit het meest zuinig schijnt te zijn, maar anderen zeggen juist dat je de thermostaat altijd gelijk moet houden.

20240110_072611.jpg 20240110_072715.jpg
 

JFW

  • #5
V. Huster schreef:
Onze aannemer zegt dat we de aanvoertemperatuur gewoon op 60 graden moeten zetten.
Voor de zekerheid, hiermee bedoelt de aannemer de aanvoertemperatuur op de CV, niet op de (thermostaatknop) verdeler.

V. Huster schreef:
Met een temp van 40 graden ging het prima, tot de winter kwam dit weekend.
De (maximale) aanvoertemperatuur op de verdeler is prima op 40 graden, warmer zetten kan schadelijk zijn voor je vloer. Maar als je de CV dus op 40 graden zet komt er nooit (genoeg) warm water bij de verdeler. Ik heb dezelfde verdeler alleen een andere pomp, mijn CV aanvoer staat op 60 graden, de thermostaatknop op mijn verdeler op 30 graden, en thermostaat staat dag en nacht op 20,5 graden.

Laatste dagen is het flink veel kouder in NL, dus je vloerverwarming moet weer even wat meer/langer werken om de kou uit de vloer en muren te halen. Het is immers een traag reagerent systeem. Tot en met vorige week heb ik de tempratuur nooit onder de 20,5 zien komen, toen begon de kou en was het na een nacht vriezen ineens 19,5 in huis, maar na een dag of 1/1.5 stond hij weer op 20,5 en nu zakt hij niet meer.
Dus als jou systeem precies hetzelfde doet maar er dan 5 uurtjes over doet lijkt me dat niks geks met deze temperaturen buiten!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu