Vloerverwarming boven terwijl ketel begane grond.

Peter en Petra

  • #1
We zijn in de nieuwfase en we hebben zelf de regie over de afwerking zoals verwarming.

De ketel is gepland op de begane grond en dan zou het niet mogelijk zijn op de bovenverdieping (2de badkamer) een vloerverwarming op dezelfde CV aan te sluiten. Tenminste, dat lezen we op de info sites van de grotere leveranciers, ivm ontluchten(?).

We kunnen weliswaar de ketel alsnog op zolder plaatsen, maar onlangs werd ons verteld dat het tóch mogelijk was een aansluiting op de eerste verdieping te realiseren in het oorspronkelijk ontwerp (ketel beneden).

Kan dat echt wel zo eenvoudig :?: Op welke details moeten we dan echt letten?

Verder werd ons verteld, dat ondanks onze nog nieuw te storten vloer het toch handiger zou zijn als we de leidingen pas nadien (middels frezen) aanbrengen. Maar waarom? Kijk, we snappen ook wel dat de inbouwhoogte van de leidingen van invloed is op de reactietijd, so what?

Laat het systeem aanstaan en varieer van dag naar nacht maar minimaal met de regeltemperatuur, opgelost! Maar toch zou die reactietijd op die manier absoluut veel korter zijn :?

Los daarvan begrijpen wij eigenlijk niet waarom we eerst de vloer moeten storten tot bijna de eindhoogte, daarna sleuven aanbrengen, en dan pas de afwerking met plavuizen of iets dergelijks.

Er zijn immers meer dan 1 prefab systemen die het storten van de vloer mèt leidingen mogelijk maken op kleine of grote inbouwhoogte (waar je dus ook maar voor kiest). Met prefabsystemen bedoelen we bijv. de met noppen voorziene platen etc.

Weg gegooid geld dus al dat freeswerk. Of toch niet?

Temperatuur-regeling.
De benedenverdieping heeft diverse ruimten die we apart zouden willen regelen maar wel allemaal met vloerverwarming. Kan dat het beste per kring òp de verdeler zelf?

Of is het handig een extra voeler per te verwarmen ruimte aan te brengen? Dus ìn de vloer. De bedoeling is bijv. de bijkeuken en de gang kouder te laten etc. Daarnaast hebben we veel glas op het zuiden dus wellicht 's middags veel warmte door de zon in de woonkamer, is het handig om specifiek deze ruimte dan weersafhankelijk te regelen?

Bedenk: De isolatiewaarden zijn weliswaar bekend maar de praktijk valt misschien anders uit en die wil je dan nog kunnen bijsturen...
We denken ook aan een bepaalde overcapaciteit van de ketel wegens mogelijke uitbreiding, hoeveel zou je dan extra moeten kiezen?

Met welk merk vloerverwarming en merk ketel (voor deze toepassing) hebben jullie de beste ervaringen?

Groetjes en alvast bedankt! :D Peter&Petra.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ga alleen even in op de allerlaatste vraag: het merk vloerverwarming en cv-ketel.

Merkgerichte adviezen worden op dit forum niet gegeven, dat zijn de forum-regels.

Het zal overigens erg moeilijk zijn op dit uitgebreide verhaal een goed antwoord te krijgen. Een compleet verwarmings-installatie-advies, daar is ons forum niet echt op ingericht, zoals je misschien wel hebt begrepen bij het doorbladeren van andere onderwerpen.

Daarbij komt dat jullie adviseurs de situatie ter plekke hebben gezien en ingeschat, terwijl de verwarmingsmonteurs hier op het forum het met de gegevens uit het getypte bericht moeten doen.
 

Ketelman

  • #3
Je kan wel vloerverwarming op een bovenverdieping maken met de ketel beneden maar je moet inderdaad wel op ontluchten letten.
Bekijk het eens zo: je maakt een cv leiding van beneden naar boven, maakt daar een normale vloerverwarmingsverdeler die je dus gewoon kan ontluchten en sluit van daar uit de vloerverwarming slang aan.
Werkt precies als vloerverwarming beneden.

Het kan problemen opleveren met ontluchten als je de vloerverwarmingslang direct van de ketel beneden naar boven laat lopen en daar meteen de vloer mee legt.
Je maakt op deze manier een "hoog punt", waar lucht kan blijven hangen.
Het gaat niet noodzakelijk fout, ik heb installaties gezien waar het zo was gemaakt en nog werkte ook.

De kans is erg groot dat er ooit lucht in komt en dat krijg je er lastig uit.
Dus een verdeler maken boven is de beste optie.

Succes

Advies of welk merk het beste is... laten we daar maar niet aan beginnen, iedereen heeft daar wel een mening over die vaak nergens op gebaseerd is. :shock:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu