Vloertegels kraken bij bepaalde temperatuur

Rolf F

  • #1
De vloertegels in mijn badkamer beginnen wat te kraken zodra de temperatuur in de badkamer onder de 19 graden daalt of boven de 25 graden stijgt. Zodra de temperatuur daarna weer tussen de 19 en 25 graden komt is het verschijnsel weer weg. De tegels zitten niet los en als je er op tikt lijkt het onder de tegels ook niet hol te zijn.

Iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn, of het kwaad kan? Moet er iets aan gedaan worden en zo ja wat?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is er een houten vloer? Is er een inloopdouche?
 

Rolf F

  • #3
Het is een gewone stenen tegelvloer (60x60 tegels). Er is inderdaad een kunststof inloopdouche met kunststof vloer die eerst is geplaatst, de tegels zijn daar tegenaan gelegd en lopen dus niet door onder de douchecabine. De rand tussen tegels en inloopdouche is daarna afgekit.
IMG_20230712_124605.jpg


Bij hogere temperaturen treedt het gekraak vooral op rond de inloopdouche, bij lage temperaturen juist op andere plaatsen.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Maar liggen die tegels op een betonnen vloer of zit er een houten vloer op balken onder of een betonvloertje op houten balken of ??

Niet dat ik dan ineens wel weet wat de oorzaak is. Zou ook niet weten hoe je daar achter kan komen zonder te gaan slopen.
 

Auto-Geen

  • #5
Kunststof heeft een grotere uitzettings coëfficiënt dan keramiek en beton. Het langs elkaar heen schuiven van de verschillende materialen zal met geluid gepaard gaan.
 

Rolf F

  • #6
@Jackd
De onderliggende vloer is van beton voorzien van een akoestische zwevende dekvloer. De dekvloer is volgens de bouwgegevens een anhydriet gietvloer.

Aangezien de tegels niet los zitten en het verschijnsel verdwijnt als de temperatuur weer binnen normale grenzen komt is de vraag of het überhaupt een probleem is.

@Auto-Geen
Dat uitzettingscoëfficiënten een rol spelen leek mij ook, zeker gezien het gekraak rond de kunststof douchebak bij hogere temperaturen.
Echter bij lage temperaturen kraakt het juist op andere plaatsen en dat kan ik minder goed plaatsen.

De cruciale vraag of iemand bekend is met het verschijnsel en weet of het ernstig of onschuldig is. De vloer slopen kan natuurlijk altijd nog maar aangezien het verschijnsel bij normale temperaturen verdwijnt vind ik dat vooralsnog wat rigoureus.
 
Laatst bewerkt:

BigBert

  • #7
Bij "kan het kwaad" denk ik direct aan lekkages. Omdat de inloopdouche een autonoom geheel is, denk ik dat het verder geen kwaad kan. Je zou nog kunnen controleren of de voegen overal in tact zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Door de kunststof douchebak wordt de tegelvloer als het goed is niet vaak langdurig nat. Het risico op lekkage is daarmee redelijk beperkt, maar wel aanwezig.

Het kraken komt waarschijnlijk door de zwevende dekvloer. Dit komt namelijk vaak voor in de badkamer. Daarom wordt het beter gekozen om in de badkamer geen zwevende dekvloer te maken.

Hoe lang geleden is dit gemaakt, zit er nog garantie op? Wat vind de vve van het risico op lekkage?
 
Laatst bewerkt:

Rolf F

  • #9
@IJkenhout

Bedankt voor je reactie.

De tegelvloer wordt bij het douchen vrijwel niet nat. Het kitwerk is daarnaast nog prima. De kans dat het met een lekkage te maken heeft lijkt me dus inderdaad klein. Te meer daar het verschijnsel alleen bij bepaalde temperaturen optreedt en bij lage temperaturen op plaatsen ver verwijderd van de douchebak die sowieso nooit nat worden.

De appartementen zijn gebouwd in 2002, de aannemer is al jaren geleden failliet gegaan dus daar valt niks meer te halen. Bij de VVE heb ik er nog nooit iets over gehoord.

Mijn huidige badkamer is de tweede badkamer en is geïnstalleerd in 2016. Bij de eerste badkamer is me nooit iets opgevallen. Die had echter wel veel kleinere tegels (25x25) terwijl de huidige tegels 60x60 zijn. Ik vraag me of dat er nog iets mee te maken kan hebben.

Iemand anders suggereerde me nog dat de tegelzetter wellicht te weinig ruimte gelaten heeft tussen tegels enerzijds en muren/douchebak anderzijds waardoor er bij uitzetting spanningen kunnen ontstaan. Dat verklaart echter niet waarom het dan ook bij lage temperaturen optreedt. Daarnaast lijkt me stug dat een tegelzetter dit niet zou weten.

Als het aan de zwevende dekvloer zou liggen vraag ik me af het kwaad kan of alleen hinderlijk is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Veel gebouwen worden gebouwd met een waarborg / verzekering. Maar sinds 2002 is die garantietermijn allang verstreken. En zo te lezen is deze badkamer later gebouwd. Toen hadden ze dus beter de zwevende vloer weg kunnen halen.

Doordat er beweging in zit, gaan de voegen kapot en daardoor kan er lekkage optreden. Houd de staat van de voegen in de gaten. Als ze loskomen, kan je ze evenueel vervangen door kitnaden (al is dat ook niet echt een goede oplossing).

Ik kan me voorstellen dat de vve eisen stelt aan de waterdichting. Je wil geen schade bij onderburen veroorzaken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu