Vloerbalken versterken of niet?

JuliaA

  • #1
Hoi lieve klussers!

Ik zoek iemand die mij kan uitleggen of onderstaande "aannames" die ik maak correct zijn.
Dit is onderzoekend werk naar een verbouwing toe.

Wij gebruiken de zolder voor soms om iemand te laten logeren, er staat een wasmachine en de was, maar behalve het regelmatige sporten van mijn vriend is er niemand echt.
Nu zijn we bij de verbouwing alle plafons en muren al aan het aanraken en kwam ik door gekraak (als iemand boven loopt) getriggerd om op onderzoek uit te gaan. Echter bracht mij dat op een heel ander spoor. Namelijk: Moeten wij one balken niet nodig versterken?

Laat ik vooropstellen dat we de echte situatie nog niet hebben gezien (de vloer is nog dicht) maar dit zijn de dingen die we kunnen inzien:

Eenmaal de oude bouwtekening. Wij zijn leken maar ik neem aan dat 4X15 voor de dikte en breedte voor de balk staat.
De woning is 570 breed, en wij vermoeden dus op de helft de spant dus de balken liggen (ik weet niet of ik dit goed zeg) is er dan sprake van een overspanning van 285 of 570?

H.o.h is een gok uit de volgende cijfers:
> Balkdikte = 4 en er liggen 20 balken (obv de tekening)
> Lengte huis is 827 cm
> Schatting eerste balke heeft een afstand (muur tot balk) van 10cm?

Uitkomst is circa 40 cm (naar boven afgerond)?

Screenshot 2023-12-27 at 22.12.47.png


Als ik dus de balkenschuif tool gebruik zie ik dus met even de geschatte waarden dat idealiter onze balken 195 ipv 150 mm breed zouden moeten zijn.

Screenshot 2023-12-27 at 22.28.23.png


Voor de verbouwing is er een balk van 5cm van onderen aan timmeren wel een optie. Plafond is er toch uit en 5 cm minder hoogte is nog te doen in de verdieping.
Of is opklampen (dus dikker maken door links en rechts een balk ertegen te zetten) ook een optie?

Met vriendelijke groet!
Julia
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de zolder alleen per vlizotrap te bereiken is, mag deze alleen gebruikt worden voor opslag. Er mag dus niet gesport of geslapen worden. De reden hiervoor is bijvoorbeeld dat als er gevlucht moet worden dit minder veilig is via de vlizotrap. Er moet dus een vaste trap geplaatst worden. Zorg er ook voor dat de rookmelders aanwezig zijn op de gehele vluchtroute en dat de ventilatie van de ruimte in orde is. Rondom het trapgat moet een hek staan.

Is er op de verdieping onder de zoldervloer een dragende wand aanwezig? De vloerbalken dragen namelijk niet op het spant.
 

JuliaA

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Oh, dat had ik inderdaad niet benoemd in mijn bericht. Maar er is inmiddels is er een vaste trap naar boven. Die was er al toen wij er waren (zover wij begrepen 2 eigenaren geleden erin gezet). Dus de onveiligheid is in dat opzicht gelukkig al niet. Ook is er een rookmelder boven.

Van de bouwtekeningen uit het archief die wij hebben, kunnen geen dragende muren op de eerste verdieping herkennen. Alleen maar licht, niet dragende muren. Zijn allemaal van die onderbroken lijnen op de tekening.

Ik had dus de hoop dat de spant over het midden zaken opvangt. Zoals een stalen drager dat doet als je een gevel doorbreekt. Maar nu lijkt er toch alles op dat de vloer eigenlijk niet geschikt is voor te dragen. Dus dit wordt toch een constructeur erbij halen denk ik :icon-study:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Mooi dat mijn reactie al deels achterhaald is :prima:

Het zou trouwens in theorie wel kunnen dat de stalen balk aan de onderkant van het spant vloerbalken draagt. Maar op die constructietekening is dit niet te zien. Een trekplaat aan de onderkant draagt in principe niets. Wat voor afmeting heeft dat deel van het spant? Een stalen balk met overspanning 8.27m zou zo'n 40cm hoog moeten zijn om vloerbalken te dragen.
 

JuliaA

  • #5
Dat wordt dan toch eens het plafond openmaken en kijken. Want puur van de afwerking hier kan ik me haast niet voorstellen dat er er een stalen balk van 40cm in ligt. Want inderdaad de overspanning van voor tot achter is circa 8,3 meter.

Wordt nog een leuke ben ik bang :roll:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Daar hoef je het plafond niet per se voor open te maken (al geeft dat wel inzichten). Bij het trapgat kan je opmeten hoe dik de vloer is. Veel zoldervloeren waren niet veel meer dan een verlaagd plafond. Lichte spullen kon je er net op kwijt, maar het was zeker niet geschikt om als vloer te gebruiken.

Aandachtspunt is dat als er op de verdieping wanden staan, deze onbedoeld dragend kunnen zijn geworden. Dit kan onbedoelde bijeffecten geven, zoals extra belasting/doorbuiging op de verdiepingsvloer eronder.

Het aanpassen van de vloer is vergunningplichtig. Het plaatsen van de trap was dat ook al trouwens. Nu heb je precies de reden hiervoor te pakken. Het is de bedoeling dat er door een deskundige gekeken wordt of de constructie wel geschikt is voor de toepassing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu