Vlamstoring Vaillant TURBOmax VUW 242

Henry1965

  • #1
Beste lezer,

Onze Vaillant CV-ketel (TURBOmax VUW 242 uit 1999) gaat regelmatig in vlamstoring, bij zowel warm water vraag als verwarming.

Zelf gecontroleerd bij warm water vraag: pomp gaat draaien, ventilator gaat draaien, ontsteekt goed en brander gaat aan op laag nivo. Tot zover dus alles goed. Echter, af en toe gaat de brander niet naar "hoog" en de ontsteker blijft vonken. Na enkele seconden gaat de vlam uit en valt in vlamstoring of onderneemt een nieuwe ontsteekpoging.

Om een beter beeld te krijgen wat er precies gebeurt heb ik de ketel opengemaakt zodat ik een volledig beeld op de brander had. De brander is "brandschoon", ontsteker ziet er goed uit (vonkt ook goed) en ook de ionisatiepen ziet er nog als nieuw uit en is schoon. Weer met warm water vraag gecontroleerd en af en toe ontsteekt de brander wel, maar loopt de vlam niet helemaal door naar de andere kant. Vlam stopt dus ergens halverwege of net voor het einde (waar de ionisatiepen zit).

Wat is hiervan de oorzaak? Ontsteker is OK; vlam ontsteekt goed. Vlam zelf ziet er ook goed uit; volledig blauw. Wat wel opvalt is dat wanneer de vlam hoog geschakeld is, dat aan de voorzijde van het blok (voorste 1/3 deel) de vlammen iets lager zijn (ergens tussen hoog en laag in). En dat over alle rijen (dus over de hele breedte van het blok).

Is er iets met onvoldoende gasdruk (hoofdbranderdruk)? Ik heb de opbrengst gemeten en ik kom op 7,5 liter warm water per minuut. Het water is echter handwarm, dus je kan er je hand insteken zonder te verbranden. Temperatuurschakelaar staat op de hoogste stand. Hoe kan ik eventueel zelf de hoofdbranderdruk meten?

Bijkomend probleem is dat het soms erg lang duurt voordat er warm water is (verschillende ontsteekpogingen?) en dat het water niet erg warm is (eerst heel lang lauw water).
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Zijn de venturie buizen ook schoon, want de bovenkant van de brander zegt niet zo veel over de overige onderdelen van de gasstraat.

Gasdruk meten kan met een daarvoor geeigend apparaat een schuine Ubuis meter of electronische drukmeter met het juiste meetbereik.

Dat er wat mis is met de gasafstelling moge duidelijk zijn, maar na reparatie zal bij een open verbrandinggastoestel ook het mogelijk aanwezige CO gemeten moeten worden om te kunnen controleren of het toestel weer veilig werkt en geen CO produceerd.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu