Vinyl vloer in '60 woning

Soepstengel

  • #1
Ik woon sinds kort in een jaren '60 woning (huurhuis). Tijdens het inspectierondje gaf de inspecteur aan dat de vinyl vloer in de keuken mogelijk asbesthoudend kon zijn en ik deze niet zomaar mocht verwijderen. Doordat er waterschade is ontstaan onder de vloer door een lekkende pijp, heb ik toch gevraagd of iemand ernaar kan komen kijken omdat ik de vloer eruit wil halen en vervangen met iets wat mooier is.

Zo ziet het eruit:
1711293392997.png
1711293408393.png


Er is iemand langs geweest voor een asbest inventarisatie en hij gaf aan dat hij 100% zeker was dat dit geen asbesthoudende vloer is. Ik vroeg aan hem hoe die dat zeker wist, omdat ik op het internet veel foto's heb gezien van asbesthoudende vloeren met een onderlaag die precies hierop lijkt, en hij gaf aan dat asbest alleen in de lijm zou kunnen zitten maar niet in het geruite patroon (wat dus volgens het internet juist wel de asbestlaag is). Hij trok zo een stuk vinyl kapot (omdat ik de vloer toch wil verwijderen) als bewijs van hoe zeker hij was en deed het in het zakje om het te laten testen in een lab, maar hij zei dat ik niet eens hoefde te wachten op de uitslag en al de vloer kon gaan verwijderen.

Ik zal zeker eerst wachten op lab uitslag, maar ben heel erg nieuwsgierig naar jullie mening hierover. Denken jullie ook dat dit 100% zeker geen asbesthoudende vloer is? Waaraan is dat zo duidelijk te herkennen? Of kan dat nooit met zo'n zekerheid gezegd worden zonder lab uitslag.
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarom zou je het advies van iemand die blijkbaar beroepsmatig asbestinventarisaties doet in twijfel trekken?
 

Jeroen

Specialist Asbest
  • #3
Ik sluit me an bij Edwinnn. Gecertificeerde asbestinventariseerders weten heel goed welke vloerafwerkingen asbestverdacht zijn. Er zijn eigenlijk maar 3 soorten die je op vloeren kan aantreffen:
- Zeil met papier- / viltachtige onderzijde. Die is vrij risicovol vanwege hoog asbestpercentage.
- (zeil)tegels met teerachtige zwarte lijmlaag. Relatief laag risico vanwege zeer laag asbestpercentage. Zowel de tegel als de zwarte lijmlaag bevatten asbest. Vaak zijn de (zeil)tegels al een keer verwijderd en is een nieuwe vloer over de zwarte lijmlaag gelegd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Soepstengel schreef:
Tijdens het inspectierondje gaf de inspecteur aan dat de vinyl vloer in de keuken mogelijk asbesthoudend kon zijn en ik deze niet zomaar mocht verwijderen.
Fijne verhuurder dan...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu