Verwijderen van radiator bij stadsverwarming

Retjee

  • #1
Hallo

Ik heb een radiator in de hal die ik graag zou willen verwijderen (niet
vervangen). Nu heb ik stadsverwarming en ik heb al begrepen uit een eerdere vraag op dit forum dat het niet verstandig is om dit bij stadsverwarming zelf uit te voeren, maar een installateur te laten uitvoeren.

Ik kreeg nu echter van iemand een snelle, minder mooie oplossing.
De radiator zit aan een een blok bevestigd die met twee buizen (aan- en afvoer?) de vloer in gaat. Nu zegt mijn tipgever: De moer aan de rechterzijkant van het blok kun je er afdraaien, daaronder zit een imbusbout die je dicht kunt draaien.
Hiermee is de waterafvoer afgesloten en kan de radiator verwijderd worden, je hebt dan wel dat rare blok nog boven de vloer uitsteken.

Mijn vraag is nu: dat blok vind ik niet zo'n groot bezwaar. Maar kan ik dat zo dichtgedraaid laten zitten? Heeft dat geen effect op de andere radiatoren in mijn huis of bij andere mensen? Of mag je dat maar slechts even dichtdraaien?

Renate
 

Sil

  • #2
Dit is altijd lastig te beoordelen.

Ten eerste omdat als er wat fout gaat is het ook gelijk goed fout, d.w.z er komt geen einde aan de hoeveelheid water die er vrijkomt totdat de afsluiters bij de stadsverwarmingsunit dichtgezet worden.

Ten tweede omdat het moeilijk is om te beoordelen wat voor onderblok je hebt.

Er zijn twee soorten systemen, enkel en dubbel.

Bij een enkel systeem kan je nooit ongestraft een blok dichtdraaien bij een dubbel (pijps) systeem wel.

Herkenbaar aan de 1 voor dubbel of de 1/2 voor enkel op het blok.

Het dichtdraaien van de afsluiter op het onderblok is meestal niet voldoende om de boel af te sluiten, de retour is dan dicht maar de aanvoer nog niet (bij een dubbelpijps systeem).
Je kan dan de radiator kraan dicht draaien en dan is de radiator wel afgesloten van het systeem.

Dit betekent echter dat er behalve het blok dus ook nog een stuk "staaf" over blijft met aan het eind een radiatorknop. (En als die per ongeluk door iemand wordt opengedraaid ... :( )

Mijn advies luidt dan ook niet aan beginnen tenzij door een erkend installateur of in ieder geval iemand die weet wat hij of zij doet.

In ieder geval succes, Sil.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu