Verwarmen met airco goed idee?

Marc1995

  • #1
Goedenavond,

Ik ben me aan het oriënteren op een verwarmingssysteem voor m'n nieuwe woning en airco lijkt me hierbij de beste optie. Is er iemand die misschien dit als hoofdverwarming heeft en dit zou afraden?

Verwarmingsvraag is bij -10 graden rond de 4 kW (in theorie, volgens de volgende website).

Bestaand huis heeft op dit moment geen enkel systeem van verwarming. Vloer is beton, op zand gestort.

Extra info: Type D ventilatie met warmteterugwinning, hoge luchtdichtheid, hoog woonvolume (~500 kuub)
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het kan prima, nadeel is dat de meeste units hoog geplaatst worden en je dan een hoge luchtsnelheid nodig hebt om die warmte naar beneden te krijgen en dat geeft een soms hinderlijke luchtstroom.o

Persoonlijk zou ik een Warmtepomp plaatsen met vloerverwarming en vloerkoeling eventueel met een fancoil als extra ruimte koeling.
 

Marc1995

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ja, dat is inderdaad een nadeel. Mijn idee was om de airco's zoveel mogelijk overdag te laten draaien (op zonnepanelen) en dan overdag opwarmen tot ~20/21 graden en dan misschien in de avond/nacht langzaam koelen naar ~18/19 graden. Overdag is er meestal niemand, dus dan is dat meestal ook niet zo hinderlijk. In weekenden of op feestdagen zou je misschien een constante temperatuur kunnen aanhouden.

Warmtepomp met vloerverwarming is best een investering. En ik ben bang dat als je geen isolatie onder de vloerverwarming hebt, dat je veel warmte aan de grond kwijtraakt. Ik heb het idee dat airco's in mijn situatie ook zuiniger zijn dan vloerverwarming. Ook vanwege de hogere flexibiliteit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je vloerverwarming hebt kun je overdag tot 20 graden stoken en als je het systeem de hele nacht uit zet is het s ochtends waarschijnlijk nog steeds 18 graden (dat is bij ons althans zo). Als je met een airco (de lucht en niet de constructie van het huis) verwarmt denk ik dat het in de winter heel snel afkoelt als je het systeem uit zet.
 

Marc1995

  • #5
Het idee is ook niet om hem uit te zetten, maar om hem op een lager vermogen o.i.d. te zetten in de avond/nacht. Dan heb je denk ik hetzelfde effect. Heb me verder niet heel erg verdiept hierin moet ik trouwens zeggen.

Maar als je een bepaalde temperatuur in de kamer hebt, dan maakt het verder niet veel uit hoe je het verwarmd hebt volgens mij. De isolatiewaarde en de buitentemperatuur bepalen vervolgens hoe snel het afkoelt volgens mij. Je hebt bij vloerverwarming hierbij enkel de vloer die nog wat warmte afgeeft.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Denk ook aan de buren. Zeker bij temperaturen onder het vriespunt gaat de airco aardig wat geluid produceren. Qua plaatsing moet dat wel kunnen.

Verder zou ik eerst naar isolatie kijken. Hoe minder warmteverlies, hoe minder je hoeft toe te voegen.
 

Marc1995

  • #7
Klopt ja, maar heb je dat niet bij elke warmtepompinstallatie? Of is het bij airco-buitenunits net wat erger (misschien door hogere afgiftetemperatuur)?

Isolatie zit wel goed ;) Rc waarde gemiddeld denk ik een 7 of een 8. (Als ik het goed aanbreng tenminste :P)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb airco units waarmee ik kan verwarmen. Dat gebruik ik alleen als bijverwarming. Bijv. een slaapkamer ietsje warmer krijgen zonder dat de CV in de woonkamer aan moet.

Verwarmen werkt perfect en de buitenunit maakt nauwelijks geluid. Die zijn de laatste jaren echt wel een stuk beter en stiller geworden.
 
  • Like
Waarderingen: Marc1995

LotteC

  • #9
Ik ben benieuwd wat je bevindingen zijn tot dusver. Wij hebben in onze nieuwe woning in de slaapkamer nu een airco geplaatst (geen geluidsoverlast trouwens, is heel stil), en laten deze maand ook zonnepanelen plaatsen.

Ik merk dat de airco in de slaapkamer goed verwarmt, en twijfel dus om ook een airco op de beneden te plaatsen om te verwarmen. Ons huis heeft energie label E en we verbruiken nu dus heel veel gas wat ik graag zou willen opvangen met zelf opgewekte energie.

Wij twijfelen tussen elektrische vloerverwarming en een airco. Voordeel van de airco zou zijn dat we er in de warme dagen ook profijt van zouden kunnen hebben.
 

AnnaPanna

  • #10
Mijn ouders hebben een airco als verwarming en hun energierekening is fors gedaald. Om dezelfde reden wordt er bij mij morgen ook een airco geïnstalleerd. Nu zegt mijn vader dat ik 'm - omdat warme lucht opstijgt - dan wel laag aan de muur moet hangen en niet - zoals gebruikelijk bij airco's - hoog. Hij zegt dat het anders niet het gewenste effect oplevert. Ik ga 'm vooral gebruiken om te verwarmen, dus ik snap wel dat hij dan op dezelfde hoogte als een radiator zou moeten hangen. Los van of het lelijk is of niet, vraag ik mij af: heeft mijn vader een punt? Zou het echt niet werken als ik 'm hoog hang? Hij blaast toch lucht naar beneden? Het is een vrij krachtige airco. 3,5 Prestige (of zoiets?). Mijn woonkamer + open keuken is 35 m2. Wat denken jullie? Ik ben benieuwd naar de ervaringen hier.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
In principe is het zo dat koelen het best werkt met de binnenunit hoog en verwarmen het best met een lage binnenunit. Er zijn ook speciale vloerunits:

1641744728763.png


Bij mij werkt het prima met een normale binnenunit dicht onder het plafond en ik zou het ook geen gezicht vinden, als die zeg maar 1,20 m hoog zou hangen.

Iedere woning is anders en ik zou me goed laten adviseren door verschillende bedrijven.
 

LotteC

  • #12
Ik heb geen idee wat beter is, ik weet alleen dat ik mijn airco in verschillende richtingen kan laten blazen. Als ik hem gebruik om te verwarmen dan blaas ik de lucht naar beneden, dat werkt voor ons prima. Maar wij gebruiken hem ook om te koelen, daarom is het voor ons geen punt dat hij hoger hangt (was ook makkelijker ivm aansluiten)
 

Michiel43

  • #13
Ik heb in alle slaapkamers boven een vloerunit hangen, exact het model en merk zoals Tom345 op de foto heeft gezet. Verder geen andere verwarming. Werkt prima, nog maar enkele weken ervaring mee. Binnen maken ze weinig geluid. En zijn op verschillende standen te zetten mbt luchtverplaatsing en temperatuur. De buitenunit 9 kW maakt ook eigenlijk geen geluid. Staat op plat dak en ook in aanbouw geen geluid. Het geluid was voor mijzelf nog een zorg vooraf, maar achteraf valt dit echt reuze mee. Stroomverbruik van de buitenunit heb ik nog niet apart kunnen monitoren.
 

AnnaPanna

  • #14
Hartstikke bedankt voor de reacties! Ik heb gekozen voor een plaatsing onder het plafond.
 

AnnaPanna

  • #15
Vloerunits kende ik niet. Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu