Vervanging tegelvloer: is opnieuw egaliseren nodig?

StefJager

  • #1
Hallo,

Ik heb in mijn halletje de oude tegels er uit gesloopt. Die zaten verlijmd op een betonnen vloer. Nu wil ik daar nieuwe tegels op leggen, maar de lijmlaag van de oude tegels zitten nog op het beton. Moet ik deze eerst met egalisatiebeton egaliseren, of kan ik met ruim tegellijm die strepen opvangen? De oude lijm is enorm hard, en netjes met een kam gesmeerd dus afgezien van de tegelafdrukken en de kamsporen is de zaak goed vlak. Niet egaal, maar wel vlak.

Omdat het een halletje betreft waardoor we ook naar de bovenverdieping moeten, zou egaliseren met een paar weken uithard-tijd een lastige situatie opleveren. Tegellijm is na 24 uur uitgehard, dat is nog te overzien (zekr als ik het in twee keer doe, zodat we geen al te grote sprongen hoeven te maken :D )
 

Droid

  • #2
Egaline is met een dag of wat ook uitgehard. Zelfs beton kun je na één a twee dagen al belopen (niet belasten), afhankelijk van het klimaat, temperatuur etc.

Kijk vooral naar het materiaal en hoe dik je dat op mag brengen. Niet allee tegellijm zijn geschikt om zo dik op te brengen.

Als je het met tegellijm doet ben je wel één keer klaar. Het vergt wel wat skills van de tegelzetter. Een vlakke ondergrond werkt altijd makkelijker.
 

StefJager

  • #3
De oneffenheden zijn niet zo diep, niet meer dan 2 mm, en ook niet breder dan zo'n 2 mm (zoals ik al zei, kamsporen voornamelijk).

Maar er is dus wel tegellijm die zoiets aankan? Dan ga ik daar toch even naar kijken denk ik, want dat scheelt wel een hoop. Wijzelf kunnen nog gemakkelijk rekening houden met een niet beloopbaar gedeelte, maar vertel dat onze twee honden maar eens :D
 

Droid

  • #4
Als tegellijm geen 2mm kan overbruggen... dan zou 't niet goed zijn. ;)

Dat kun je makkelijk in het lijmwerk opvangen.
 

StefJager

  • #5
OK bedankt. Ik vermoedde al wel zoiets, maar alles wat ik kon vinden sprak over het tegelen over oude tegels heen. Wij hebben de tegels er eerst uitgehaald, ook omdat we anders een te dikke laag zouden krijgen (met name overgang hal-woonkamer).

Dan gaan we maar eens aan de slag! :D
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op de zakken tegellijm wordt over het algemeen vermeld wat de dikte van de lijmlaag mag zijn. Er bestaat ook speciale dik-bed lijm.

Groeten, Hein
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ach met een goede poederlijm moet het geen probleem zijn, om de tegels in 1 keer goed te lijmen.
En er is ook snellijm, daar kan je na een uurtje weer overheen lopen (voorzichtig)

Zorg wel een dat je de oude voegen die er misschien nog gedeeltelijk opzitten, even weghaalt.

Ook even de bestaande vloer even voorstrijken, voordat je begint te tegelen.
 

StefJager

  • #8
Ik was het volgende van plan:

1. Alles eerst goed schoonmaken (je hebt geen idee hoeveel zand en zo 2 honden naar binnen lopen :? )
2. oneffenheden groter dan een paar mm lokaal wegwerken (opvullen of afschrapen), hoewel er geen voegen meer achter zijn gebleven, de voegspecie kwam gemakkelijk los
3. Voorstrijken
4. tegelen
5. voegen

En daarna een groot stuk spaanplaat er overheen, en proberen er zo min mogelijk op te lopen. Gelukkig zijn de honden niet zo zwaar, dus als we die een uurtje of wat uit de hal kunnen houden moet dat wel goed gaan.

Bedankt voor alle tips!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
De aangegeven werkwijze is goed.
Alleen zou ik de vloer niet afdekken met een plaat of zo.

De voegen zullen dan onregelmatig opdrogen, en dan zie je straks precies waar de plaat heeft gelegen, door het kleur verschil in de voeg.

Er is ook snelwerkend voegsel in de handel.
Daar kun je na een uurtje gerust de honden overheen laten lopen. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu