Verschil tussen diverse kabels en aarde

Ruudino

  • #1
Ik wil in mijn garage een bestaande grijze kabel vervangen voor een dito grijze kabel, maar dan één die er echt hoort te zijn volgens de regels. In het verleden heb ik zelf G, W & L aangelegd en kwam ik nooit voor problemen te staan.

Nu hangt er een kabel zo'n 15cm onder het balken-plafond, op de juiste wijze voorzien van een bevestiging (om de 30cm) maar er bevinden zich oude kleuren in de kabels en er is geen echte aarde aanwezig, terwijl al het schakelmateriaal geaard is.
Via internet heb ik de nodige informatie tot mij genomen, maar ik kan nergens een geschreven tekst vinden "Hoe leg ik aarde aan" en met wat voor (grijze) kabel. Ik moet een aantal stopcontacten en lichtschakelaars aansluiten. Aarde is waarschijnlijk in de grond geslagen, want er verdwijnt een kabel de grond in los van de verzamel (wartel) doos.

De garage ligt vanaf het huis en de meterkast is niet in de buurt (ca. 10m),

Wie weet een makkelijke manier om aarde aan te leggen c.q. te gebruiken, volgens de regels.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Binnen in de garage kun je een grijze installatiekabel toepassen met daarin een bruine(fase), blauwe(nul) en geel/groene (aarde) ader, ymvk bijvoorbeeld. Buiten, tussen de garage en het woonhuis, pas je in de grond een installatie kabel toe met blauw, bruin en een stalen mantel met koperen litze, ymvk-as bijvoorbeeld. In huis sluit je deze koperen litze op de aardrail in de groepenkast aan. In de garage sluit je op deze litze de geel/groene aarddraad aan. Deze groen/gele aarddraad monteer je tenslotte op de randaarde van de stopcontacten en op metalen verlichtings armaturen indien van toepassing. De bruine ader tussen de schakelaars en de lampen moet je met zwarte tape als schakeldraad markeren.
 

Ruudino

  • #3
Bedankt voor je antwoord Sxnder, maar wat ik er niet bij heb verteld is dat ik bedlegerig en invalide ben (sinds 2006 op bed en naar buiten in de rolstoel/scootmobiel).
De laatste tijd probeer ik met vallen en opstaan wat klusjes in huis te doen, omdat ik niet alle klusjes op mijn partner af wil laten komen, ze doet al zoveel. Wegens mijn complexe ziekten heb ik zelden of geen energie, maar ik zie mij echt niet graven om een litze of een kabel te trekken naar de meterkast (buiten om).

Mijn partner werkt af en toe wel in de tuin, maar hier zal zij zich niet aan branden en een elektricien is niet te betalen (al woont hij/zij een blok verderop).

In de meterkast zit al iets wat niet mag/kan denk ik (ik heb 't zelf niet aangelegd) maar voorheen (1994) zaten hier 4 groepen 230V + 1 groep 380V (1x 230V + 1x 380V voor de garage) en nu heb ik 7 groepen van 230V plus een aardlek (aangelegd door een elektricien in de avonduren) ik neem aan dat 4 gangbaar is). De verschillende groepen lopen ook wat vreemd in het pand, zo is groep waar ook de garage op zit, ook voor inbouw wcd's in de woonkamer en voor de CV-installatie op de 1e etage.

Is er niet een snelle(re) en/of makkelijke(re) manier om die aarde aan te leggen en aan te sluiten? Omdat er vroeger 380V en ook gewoon stroom heeft gezeten, zal het er naast gelegen gat wel een aarde kabel zijn.... ik weet wel dat de vorige bewoners ruim 40-jaar in het huis hebben gewoond, jammer dat ze mij de ins- en outs niet hebben medegedeeld.

Ze waren natuurlijk blij dat ze er vanaf waren, want in de keuken zat piepschuim achter de wandafwerking waar stenen moesten zitten
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Het is natuurlijk lastig om via het forum te beoordelen of er al dan niet een goede aarde aanwezig is in jullie garage. Is het misschien mogelijk om hier wat foto's van die verzameldoos en kabels te plaatsen?
 

Appeltje

  • #5
Het is idd niet echt duidelijk wat voor kabel (en hoeveel aders) er nu reeds naar de schuur/garage gaan. Misschien kan daar idd een beschrijving of foto van komen.

Tevens neem ik aan dat op dit moment 1x230 in de schuur/garage voldoende is?

Gr. Richard/
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu