Verschil aardpen en aarde van netbeheer

Alexflying

  • #1
Ik heb net mijn meter laten verplaatsen en nu blijkt dat Eneco geen aarde meer levert.
Tijdens de werkzaamheden van Eneco zag ik dat er wel een aardedraad onder de stoep ligt.
Ik heb nu 2 vragen:
1. Waarom levert de Eneco geen aarde meer?
2. Kan ik die aarde wel gebruiken voor mijn installatie? (beveiligd dmv aarlek schakelaars) Of moet ik echt een aardpen laten slaan?

Alvast bedankt!!
 

Pepjo

  • #2
1) Vraag Eneco.
2) Als Eneco geen aarde meer levert, zou die aardleiding wel eens loos kunnen zijn.

Waarom getwijfeld, en de boel niet goed opgelost ?
 

Alexflying

  • #3
De monteur kon mij niet vertellen waarom ze geen aarde meer leveren.

Ik mag toch hopen dat die aarde onder de stoep het wel doet want mijn oude installatie en de installatie van de buren zat/zit hier wel op aangesloten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
U bent gewoon verantwoordelijk voor een deugelijke aarding.
U hebt vernomen van Eneco dat zij u geen aarde leveren dus gebruik maken van de aarde die er nu ligt is gokken met levens waarbij je de netbeheerder niet aansprakelijk kan stellen.

Een aardpen is het duurste niet en in de meeste gevallen is 165ohm halen een vrij eenvoudige opgave.

Het verbaast me dat u bent aangesloten, bij mijn lokale netbeheerder is geen deugelijke aarde ,geen aansluiting.En zelfs als ik garandeer dat de aarde aan het einde van de dag 100% in orde is komen ze pas de volgende dag de Dummy's verwijderen.

Zorg gewoon voor een eigen aardpen en speel op safe, gokken dat de leiding onder de stoep aarde is en dat deze nog voldoet lijkt mij hoogst onverstandig.
 

Alexflying

  • #5
Natuurlijk ben ik verantwoordelijk voor een goede aarding maar het idee dat ik een aardpen moet laten slaan naast een bestaande aarde vindt ik een beetje vreemd. Zeker omdat mijn oude installatie wel op die aarde zat aangesloten.

De Eneco heeft na een fout ook een nieuwe aansluiting bij de buren moeten maken met een installatie die beveiligd is door aarlekschakelaars. Omdat de eneco hier de schuldige was hebben de buren wel aarde gekregen van de eneco. Die aarde zit bij mij onder de stoep.

De bedrijven die ik gesproken heb over een aardpen vertelde mij dat ik een hulp elektrode nodig heb van 12 meter lang. Moeten ze niet net zo lang door gaan tot je 165 Ohm meet?
 

Gerrit

  • #6
Het hangt even af van de grondsoort, maar met één elektrode ben je er in de meeste gevallen wel. Een elektrode is 3 m. lang.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Idd je moet net zolang slaan totdat je <165 ohm meet.

Dat is vaak 3-6m voor een elektrode en meestal ben je er dan wel.

Het langste dat ik eens moest slaan om het te halen was 15m.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Idd je moet net zolang slaan totdat je <165 ohm meet.

DE meeste bedrijven weten hoeveel meter gemiddeld nodig is in hun bedienings gebied, maar ze moeten toch meten.
 

Chathanky

  • #9
Precies kunnen ze het nooit bepalen maar ongeveer is het wel in te schatten.
Je hebt ook nog te maken met onderlinge beinvloeding als de buren een pen vlak naast jou toekomstige pen, hier dien rekening mee gehouden te worden.

Welke provincie kom je vandaan Eneco zit in veel voormalige oude lokale gebieden waar van ouds kleinere energiebedrijven zaten met soms een ander soort netopbouw.
 

Alexflying

  • #10
Ik woon in de binnestad van Utrecht.
Wat voor invloed heeft die aarde die er al ligt op mijn eventuele nieuwe aardpen?
 

Chathanky

  • #11
Een losgekoppelde aarde die niet gebruikt wordt heeft geen inloed op een nieuwe aardpen.

Mij staat bij dat er in het voormalig energiebedrijf utrecht nooit een volledige aarde werd aangeboden. De aarde werd enkel ter ondersteuning aangeboden.

Zit er aan de zijkant van de aansluitkast van Eneco een aansluitklem?
Dit werd destijds toegepast en deze werd gekoppeld aan je aarpen en je groepenkast.

Stad Utrecht was voorheen anders dan de provincie Utrecht.

Eneco Energie Infra Utrecht NV
Nijverheidsweg 15
UTRECHT
3534 AM
030-6668785

Hier kunnen ze je vast verder helpen wat de huidige eisen zijn. Dit is het voormalig adres van geb Utrecht. Deze mensen helpen je waarschijnlijk makkelijker op weg dan het hoofkantoor van Rotterdam.
 

Alexflying

  • #12
Er zit wel een aansluitklem aan mijn nieuwe kast, deze is nu niet aangesloten. Aan de oude zat dat niet daar kwam de aarde los uit de grond en ging direct naar de aardklem in de groepenkast.
Is dat de ondersteunende aarde?
De Eneco heeft nu wel een ondersteunende aarde aangesloten (degene die in de hoofd kabel zit) maar ze vertelde dat ik ook een gewone aarde moet aansluiten. Kan ik dan die oude aarde laten meten en dan eventueel aansluiten?
 

Chathanky

  • #13
Ik zou toch eerst eens na proberen te gaan waar die oude aarde naar toe loopt, wellicht loopt deze toch naar een aanwezige aardpen.

Was de oude aansluitkabel een kunststof kabel of een kabel met teer en jute?
In het laatste geval is mijn vermoeden groot dat de aarddraad naar een aardpen loopt en had deze terug gezet moeten worden op de installatie.
Het kan ook zijn dat de aardraad naar de waterleiding loopt om deze te aarden.

Zoals het onderstaande plaatje moet het er ongeveer uit gaan zien met enig verschil dat die "hulpaarde" ook gekoppeld moet worden aan de Hoofdaardrail. Dit kan door een ononderbroken een blank vertinde 4mm2 van de hoofdaardrail naar de "hulpaarde"en de groepenkast.

De situatie is als de groepenkast geaard is en tevens de water en (als die er loopt) de gasleiding niet heel veel kwaad tijdelijk als je groepen achter een aardlek zitten. Veranderen naar onderstaande schets is wel aan te bevelen om latere problemen te voorkomen. (keuringen, eventuele ongevallen en schades)


 

Alexflying

  • #14
Hier is een foto van mijn nieuwe hoofdzekeringen. De klem zit aan de linker kant.



De oude installatie had dezelfde kabel (een kunststof kabel) en ook die hulpaarde. Daarnaast zat dus ook een nog een aardedraad die direct naar de aardrail ging. Hier heb ik helaas geen foto's van. De oude aarde loopt onder de vloer naar buiten en komt uit bij de eerde genoemde aarde onder de stoep die ook bij de buren is aangesloten.

De water- en gasleiding worden op de aarde aangesloten.
 

Chathanky

  • #15
Bij korte aansluitlengtes wordt geen losse aardraad bij gelegt, en deze was dan ook van eneco. Je aansluiting naar de hoofdkabel is waarschijnlijk korter dan 10 meter. (dit was voor enige jaren terug zo, of dit verandert is weet ik niet. De infra heb ik al voor jaren terug verlaten.)

Voor de verdere afwerking zal je zelf de aardvoorziening op orde moeten maken zoals de bijgevoegde tekening.
Je hebt al een redelijk bedrijfszekere aarde maar eneco garandeert deze niet. Bij een keuring is je huidige situatie afgekeurd.
 

Alexflying

  • #16
Top bedankt voor de reacties.

Moet ik de nieuwe aarde dan ook aan die klem vast maken of alleen aan de aardrail in de groepenkast?
De monteur die de meter heeft geinstalleerd zei dat dat niet nodig was maar uit de tekening maak is op dat dat wel moet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu