Verraadt de kleur van de keldermuur de stand van het grondwater?

Zwoerdkop

  • #1
Onze prefabkelder verkeert in een prima conditie en de relatieve vochtigheid in de kelder ligt vrijwel altijd beneden de 60% bij 19 graden.

Zie de foto. Het onderste gedeelte is donkerder van kleur. Je ziet zelfs twee verschillende lagen, eentje op 100 cm vanaf de vloer en eentje op 120 cm vanaf de vloer. Het kleurverschil is in werkelijkheid veel kleiner, maar ik heb de foto bewerkt om het verschil beter zichtbaar te malen.

Zou dit een indicator kunnen zijn van de grondwaterstand aan de buitenzijde?

Deze vraag stel ik omdat we de keldermuren met epoxycoating willen behandelen en daarna overschilderen in een bepaalde kleur. Omdat epoxycoating relatief duur is, dacht ik wat te kunnen besparen door alleen de onderste 140 cm van de wanden te coaten en de rest gewoon met een goede kwaliteit latex muurverf...

Elk advies welkom!

kelder.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ik me voor zou kunnen stellen dat het deel waar het water staat ietsjes kouder is.
Zelf zou ik uit nieuwsgierigheid gaan meten met een infrarood thermometer en onder zoeken of mijn idee zou kunnen kloppen.
Een epoxycoating zou ik voorlopig niet doen. Dat spul is te dampdicht en mocht het donkere toch iets van condens zijn ben je verder van huis. Op een poreus oppervlak is condens niet zichtbaar. Een oppervlak wat niet poreus is krijg je de condens te zien. Spiegel badkamer.
Het [https://www.weerschip.nl/calc_Td.php] dauwpunt [/url] bij jouw in de kelder is 11,1 gr. Dus als het oppervlak van de muur lager is ontstaat daar condens op.
 
  • Like
Waarderingen: Zwoerdkop

Zwoerdkop

  • #3
wgb, bedankt voor de info. Naar aanleiding van je antwoord heb ik me verder ingelezen en ik weet nu veel meer. Voorlopig komt er helemaal geen epoxycoating op de muren. De fabrikant heeft trouwens gezegd dat hun coating wel degelijk dampopen is, maar ik doe het toch niet meer, want het heeft geen zin. Het voegt niks toe. De kelder is potdicht, het enige potentiële probleem is condens.

De muren waren ooit geisoleerd om condensvorming te voorkomen. Ik heb deze isolatie verwijderd omdat er vanaf de onderkant water ingetrokken is wegens een lekkage (in een waterleiding, niet in de kelder zelf). Het materiaal was compleet verrot.

Nu komt er een systeem met twee luchtkanalen (afvoer en aanvoer), twee ventilatoren en een dauwpunt-controller.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je hier geen leefruimte of iets dergelijks gaat maken, zou ik niets aan wandafwerking doen. Coating geeft grote kans op blaasjes / afbladderen (ook als de kelder droog is maar het grondwater hoog staat en het onderste deel van de kelder daardoor kouder is en gevoeliger voor condens).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een prefab kelder met wandjes van ca. 100mm is wel waterdicht maar niet 100% vloeistof dicht.

normaal verdampt het vocht aan de droge zijde sneller dan dat het door de beton kan dringen., dit kan inderdaad voor een zekere verkleuring zorgen maar is verders niets om je zorgen over te maken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Boertje125 schreef:
Een prefab kelder met wandjes van ca. 100mm is wel waterdicht maar niet 100% vloeistof dicht.
Als deze van beton zijn zouden ze volgens de bekende zin waterdicht moeten zijn.
Beton is tussen de scheuren waterdicht.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
zoek even op wat het verschil is tussen vloeistofdicht en waterdicht.
dat heeft niets met microscheurtjes te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu