Verlagen vloer

YvdV

  • #1
Mijn eerste post op dit forum. :mrgreen: (er is geen voorstel gedeelte op dit forum geloof ik?)

Volgend jaar willen we de begane verdieping van ons rijtjeshuis uit 1957 strippen en uitbouwen. Het idee dat we hebben is om de houten balken te vervangen door een broodjesvloer en vloerverwarming+keramisch parket aan te leggen. Omdat de plafondhoogte vrij laag is en de vloerverwarming ook nog een aantal centimeters aan hoogte kost, hadden we het idee om de vloer te verlagen om zo extra hoogte te creeeren. Omdat we een kruipruimte hebben is dit in theorie mogelijk.
Maar nu is de vraag of dit ook verstandig is om te doen. Bij verlaging van de vloer wordt de kruipruimte eigenlijk te laag om in te kruipen. Dus het aanpassen van leidingwerk of het repareren van een lekkende leiding wordt moeilijk of onmogelijk.
Graag zou ik advies willen hebben of we dit idee kunnen uitvoeren, of dat dit eigenlijk onverstandig is.

alvast bedankt!

Yme
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Is de woning op palen of op staal gefundeerd?
 

ABCDE

  • #3
Houdt er ook rekening mee dat bij wateroverlast... je een stuk sneller de pineut bent als je de vloer gaat verlagen tov straatniveau.

Soms kun je de kruipruimte nog wat uitdiepen. Maar e.e.a. hangt af van fundering, grondwater, etc. etc.

Je hebt geen verlaagde plafonds meer?

Heb je ook een houten verdiepingsvloer? Afwerken tussen de balken ipv er tegenaan levert ook meer ruimtelijk gevoel op.
 

YvdV

  • #4
De woning staat op houten palen met een betonkop.

De kruipruimte zelf staat altijd droog en we hebben zowel aan de voor als achterzijde een flinke opstap om het huis binnen te komen. Ook als de vloer verlaagd wordt, ligt de vloer hoger dan de tuin.

dank voor de snelle antwoorden alvast!

Yme
 

ABCDE

  • #5
Laat ook narekenen wat de extra last van een broodjesvloer gaat doen voor de palen. Of wil je de droogbouw variant gaan doen?
 

YvdV

  • #6
goed punt! Eerlijk gezegd hebben we nog niet besloten welke variant we gaan doen. Mijn vriendin heeft het verwarmingsgedeelte op zich genomen en moet zich nog verdiepen in hoe we de vloerverwarming en broodjes precies willen gaan aanleggen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Er zijn ook broodjes vloeren die een stuk minder wegen dan traditioneel beton.
Deze maken gebruik van gegalvaniseerde stalen liggers met als voordeel dat je die vrijwel alleen of met z'n 2en naar binnen kunt tillen en op de plek leggen.
Nadeel is dat ze duurder zijn maar die extra kosten bespaar je weer aan (ingehuurde) mankracht en machines om anders de zware betonbalken op z'n plek te krijgen.
 

ABCDE

  • #8
En niet te vergeten de veel kortere tijd.
 

YvdV

  • #9
Ook dank voor deze antwoorden! Ik heb ze in onze straat bij het plaatsen van een uitbouw in een andere woning inderdaad met betonnen balken zien slepen. Geloof meer dan 6 man waren ermee bezig en alsnog zag het er onmenselijk zwaar uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu