Verklaring doorsnede bouwtekening HSB platdak

Patrick_maassen

  • #1


Ik hoop dat de afbeelding goed te zien is. Ben nieuw op het forum en ben nieuw geworden omdat ik een vraag heb.

Ik ben het maken van een tuinhuis van 3,30 bij 3,50 aan het uitdenken. Tuinhuis zal houtskeletbouw worden opgebouwd middels de bijgevoegde foto.

Zoals in de tekening aangegeven kom ik niet geheel uit de verklaring van de verschillende elementen. Ik hoop dan ook dat jullie ervaring mij hier verder in kan helpen. Weet iemand hoe deze balken heten en waar zij voor dienen?

1) De onderste balk lijkt plat op de bovenzijde van mijn HSB element te liggen (deze is al aan de bovenzijde uitgevoerd met een dubbele ligger). De logica ontbreekt mij echter.
2) Aan de kop ze kant van deze balk ligt een balk rechtop. Is dit de draagbalk van het dak of lopen die in deze tekening van links naar rechts?
3) Als laatste de balk (staande) liggende balk tegen het isolatiemateriaal van mijn 'warme' dak. Kan ik deze balk niet gewoon vervangen door een mastiekrib(hoek) van 10 cm breed en 10 cm hoog?

Ook ben ik bezig om te kijken naar een onderhoudsvrije gevelbekleding. Ik kom niet veel verder dan keralit of werzalit. Deze bekleding ziet er mooi uit maar de prijs is ook mooi (tussen de 50 en 70 euro de mn2)! Heeft iemand een goedkoper alternatief?

Als laatste de vraag of er onder de onderste ligger van de HSB wand nog dampremmende of dampdoorlatende folie moet worden gevouwen. SLS of CLS lijkt mij nou niet het hardste hout en ben bang dat dit anders snel gaat rotten.

Al met al veel vragen, ik hoop dat ze dom zijn want dan valt er nog genoeg te leren:)

Alvast dank voor de beantwoording!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Niet álle balken hebben een naam. Sommige zijn bedoeld om bv. een bevestiging makkelijker te maken.

Je neemt een detail van woningbouw dat je voor een schuur gaat maken. Dit is niet een normale werkwijze. Je begint met een tekening van de schuur (plattegrond, gevels en doorsneden). Daar maak je een constructietekening van, en daarna komen pas de details. Dus bv. bepalen in dit detail hoe de draagbalken lopen is niet zinvol. Schuren worden vaak niet volledig uitgetekend, maar gewoon in het werk bepaald.

We geven geen merk en/of prijsadviezen. Zoek eens op gevelbekleding planken op basis van hardboard of cement. Daar zijn goedkope in te vinden. Of gewoon geimpregneerd vuren. Het goedkoopst maar gaat ook het kortst mee.

De onderste balk, moet goed beschermd worden. Vooral als die contact maakt met steen. Goed in de grondverf, of je neemt een geimpregneerde.

Waarom hoop je dat je vragen dom zijn? :roll:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
He he,

Misschien te vinden op deze site


 

Patrick_maassen

  • #4
Dom omdat het soms prettig is als je vast zit dat er mensen zijn met ervaring en die je kunnen helpen. Ik ben het tuinhuis aan het uitdenken en loop tegen 'kleine' dingen aan die ik niet zomaar kan vinden op internet en toch opgelost moeten worden.

Ik snap dat dit niet geheel de normale werkwijze is maar ik ben iemand met niet heel veel kluservaring. Ik moet het dus eerst uittekenen en uitdenken voordat ik kan beginnen.

De tekening laat ik dus iets los omdat ik zelf een ander idee had van het dak.
- HSB wanden
- Hier bovenop dakbalken laten steunen
- Underlayment platen daarop.
- Pir platen erop.
- Dakrand en mastiekrib aan de randen
- EPDM erop
- Daktrim en boeidelen

Klopt deze volgorde of mis ik wat?

Ik zit tevens nog met de vloer. Ik ben aan het isoleren dus de vloer moet ook mee. De constructie komt te staan op betonbanden van 12 cm breed en 25 cm diep. Ik maak de HSB wand met keilbouten vast op de fundering. Nu kan ik er vrij makkelijk betontegels in leggen maar dan mis ik de isolatie. Is het een idee om een gedeelte af te graven, folie te plaatsen, bouwstaalmat en dan beton er op te storten van 5 cm dik? Dan heb ik alsnog geen isolatie maar wel een folie ertussen. Hebben jullie ideeën?

Hoe zou ik hierin moeten omgaan met ventilatie trouwens?

Hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dakopbouw is prima. Je kan voor jezelf er een nieuw detail van maken.

Kies voor de fundering/vloer een vorstrandfundering. Daarbovenop kan je evt. isolatie leggen en een afwerkvloer. Maar isolatie heeft alleen/vooral zin als er ook verwarming in komt. In de fundering kan je ook draadeinden meestorten om de wanden aan te bevestigen. Al kan later inboren ook.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Underlayment, damprem en het isolatie materiaal. De isolatie zet je mechanisch vast met schroeven en ringen in de dakvloer. De EPDM kan je dan op de isolatie lijmen. Let op de isolatie moet geschikt zijn voor het type lijm.
Wil je werkelijk EPDM dan is het aanbrengen van dat materiaal eenvoudiger om geen mastiekribben te plaatsen. Haaks dus.

Is beton storten te veel werk zou ik de vloer als volgt maken. Een laag betontegels, deze heel goed vlak leggen. Dan een stevige kunststof folie en daarop de juiste isolatie een balklaagje daarop iets van hout.
Een houten vloer is veel confortabeler dan steen.
Die folie zorgt ervoor dat er geen vocht uit de vloer omhoog kan komen. Zet je de folie aan de randen omhoog kan er ook geen water onder de vloer komen. Je huisje zal veel droger blijven.
 

Patrick_maassen

  • #7
Dank voor de ideeën!!

Hoe meer ideeën hoe meer twijfel moet ik eerlijk zeggen :D

Misschien moet ik even uitleggen wat ik wil maken. Ik wilde in eerste een blokhut plaatsen maar die zijn van lichte kwaliteit en staan wat mij betreft niet lang genoeg. Bepaalde gereedschapen en houtsoorten lagen daarin gewoon te verotten.

Het nieuwe huisje wil ik gebruiken voor alle gereedschappen, wat tuinmeubilair en een nog aan te schaffen motor. Ik wil het huisje dan ook van degelijke kwaliteit zonder dat alles erin wegrot :D

Ben ik teveel aan het isoleren en aan het dampdichten?

Nu worden de woningen hier in de omgeving onderheid. Zal een betonband met betontegels een gedegen fundering zijn?

Als ik de fundering met vorstrand zou storten. Hoe dik zou je de fundering dan storten? En dan eerst een funderingsbalk met vorstrand en daarna een vloer hierbovenop of de vloer storten tussen de funderingsbalk? In het geval van de laatste, hoe maak ik de betonnen vloer vast aan de funderingsbalk? Is de vorstrand net zo breed als de balken in mijn HSB wanden?

Alvast dank!!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Bij een vorstrandfundering zit de balk rondom vast aan de vloer. In één keer gestort. Op deze site is er al veel over geschreven, ook hoe je de wapening moet maken.

Zo'n schuurtje weegt niet zo veel, maar alles is afhankelijk van hoeveel de ondergrond aankan. Op veen zakt bv. alles weg. Dat woningen onderheid worden zegt niet zo veel. Hoe zwaarder je het maakt, hoe groter de zakking.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
De zakkingssnelheid van een dergelijk schuurtje zal ongeveer gelijk zijn aan de zetting van je tuin c.q. bestrating
Of dat voor jouw acceptabel is kunnen wij niet beoordelen.

als je het goed wilt doen moet je uiteraard een paar paaltjes laten slaan en een wat dikkere vloer storten dan 5 cm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Doorsnede van een sporen kap

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu