Verf voor sjabloon

Maltezer12

  • #1
Ik wil op een grote zijkant van een zelf gemaakte plantenbak (mdf geverfd met acrylverf in bruin) met een sjabloon een afbeelding aanbrengen. Het betreft hier een vrij groot plastic sjabloon van ca 45 x 50 cm.
Ik heb het met acrylverf in een lichtere tint geprobeerd, maar de verf ging toch een beetje uitlopen achter het sjabloon.
Kan ik voor dit sjabloon ook een rest dubbeldekkende witte latex gebruiken die ik dan wat kleur geef met die lichtbruine acrylverf? (omdat latex al een dikkere verf is). Of is het beter speciale sjabloneerverf te gebruiken? Ik heb ook gedacht aan die tubes acrylverf, die ze in winkels voor de kunstschilders verkopen, dat is ook een dikkere of pasta achtige verf.
Wat is beter om te gebruiken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Wat is de bedoeling? Wilt u de uitgelopen verf laten zitten en gewoon overschilderen? Ik begrijp uw bedoeling niet helemaal.

Sjabloneren / tamponeren doet u met een speciale sjabloonkwast ( een soort scheerkwast met kort harde haren ) of een tamponeerborstel als het grote vlakken betreft. De verf moet dik een lijvig zijn; onverdunde acrylverf is hier geschikt voor.

Ga geen latex ( tenzij het schrobvaste kwaliteit is ) over de acrylverf gebruiken. Beide zijn watergedragen maar "gewone" latex gaat barsten op acryl.
 

Maltezer12

  • #3
Hallo Kees de Schilder.
Bedankt voor de tip, dan kan ik de latexverf al weglaten.

De uitgelopen verf heb ik met een sponsje met water verwijderd. Gelukkig was het slechts een klein stuk wat ik gedaan had. Omdat de ondergrond toch hierdoor beschadigd was heb ik een nieuwe laag bruin er op gezet.
De acrylverf die ik wilde gebruiken is onderverdund, alleen op kleur aangemaakt in de doe het zelfwinkel. En toch is deze te dun, want hij was zeker niet dik en lijvig.
En ik gebruikte de dikkere sjabloneerkwast die ik in een setje van 2 stuks zo gekocht heb : 1 dikkere ca 1,5 cm doorsnee, en een wat dunnere.

.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Zet het potje acryl in de koelkast. Zo dikt de verf meer in. Niet onder 0 laten komen natuurlijk.
 

Maltezer12

  • #5
Bedankt Kees de Schilder,

Ik ga deze tip zeker uitproberen, want als die acrylverf een stuk dikker is zal het kunnen lukken.
 

Maltezer12

  • #6
Hallo mensen

Ik wil even laten weten dat ik het sjabloon probleem opgelost heb. Via een kennis van me kreeg ik de tip om in een winkel voor kunstenaarsbenodigheden te vragen naar de tubes acrylverf van een bepaald merk. Dat heb ik gedaan en daar is het mee gelukt om die sjabloon voorstelling aan te brengen. Die verf was behoorlijk dik, en ook snel wat opgedroogd. Ik had alleen bij de eerste keer dat ik het sjabloon gebruikte wat rafelige randjes maar dat was makkelijk op te lossen met een wattestokje en een paar druppels water. En de volgende ging een stuk beter want nu wist ik waar ik op moest letten en hoe te doen natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu