Verf - siliconenkit

Kvido

  • #1
De badkamer is nu zo goed als klaar. Alles netjes gekit en zo .. maar nu zit ik met zo'n klein probleempje.

"De kitter" heeft ook de randen gekit waar de tegels aansluiten aan het deurkozijn. Helaas was het kozijn nog niet geschilderd en nu komt het - blijkbaar is er wat siliconenkit op het hout gekomen en ik kan het nu niet schilderen want het hecht niet!

Waarmee zou ik dit kunnen schoonmaken alvorens schilderen? Het zijn maar hele dunne randjes maar het ziet er niet bepaald fraai uit.

Bedankt!
 

Rotjeknor

  • #2
Wegschuren of met een plamuurmes (of ander mes) wegsteken. Uiteraard kan je ook kitverwijderaar gebruiken, maar ik denk dat dat een beetje overkill is.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Ik zou toch siliconenverwijderaar gebruiken.
Siliconen kunnen in hele kleine deeltjes achterblijven en uiteindelijk toch je lakwerk verpesten (vraag een autospuiter maar eens).
 

Kvido

  • #4
Maar kan ik dan met die siliconeverwijderaar zo nauwkeurig werken dat ik die kitlaag niet zou aantasten?
Het scheelt maar paar millimeters..
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Neem een vlak stuk blik en druk dat tegen de kitrand.
Daarna kan je met een doekje met siliconenverwijderaar er langs wrijven.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Ik ben door drukke toestanden iets te laat met mijn reactie maar misschien heeft u er iets aan. Uit uw vraag is mij niet duidelijk met welke soort verf u aan het schilderen bent: alkyd of acryl ?

Indien u watergedragen aflak op siliconen gaat gebruiken dan krijgt u de bekende "visseogen" e.d. Poetsen en wrijven zal dan niet echt helpen, u verspreidt de siliconen steeds verder en beschadigt de kitrand.

Er bestaat een speciale vloeistof in flaconvorm die u aan de watergedragenverf toevoegd. De juiste dosering staat op de verpakking.

U kunt dit echter alleen gebruiken indien u met watergedragen verf aan de slag gaat.
 

Toon

  • #7
Heet dat spul niet "anti-fisheye" oid? Ik was van mening dat dit niet alleen bij watergedragen verf toegepast kon worden maar ook bij alkyd?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
1. We noemen hier geen merken (krijg ik op m'n donder van Kees.. :mrgreen: ) maar ik kan u verklappen dat dit produkt waar ik op doel niet van deze naam is voorzien, mogelijk natuurlijk een andere fabrikant wel. Vraagsteller heeft Pb ontvangen met relevante info.

2. In alkyd heb ik hier (na gebruik op verschillende proefpanelen) niet het gewenste resultaat mee bereikt, ogenschijnlijk lijkt het te werken, maar na doordroging vindt er toch onthechting plaats, dus op deze ervaring is mijn antwoord gebaseerd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kees de schilder schreef:
We noemen hier geen merken (krijg ik op m'n donder van Kees.. :mrgreen: )
:mrgreen:

De andere mods doen daar even hevig aan mee hoor! :wink:
 

Kvido

  • #10
Bedankt voor tips allemaal. Ik heb er nog niets aan gedaan.
Ik heb een Pb van Kees de Schilder ontvangen met wat info en daar ga ik mee aan de slag.
Ik gebruik trouwens acrylverf. (alkyd en terpentine stinken me te veel, en ik kan er echt niet tegen!)
 

Kees61

  • #11
Kees de schilder schreef:
Er bestaat een speciale vloeistof in flaconvorm die u aan de watergedragenverf toevoegt.
Ik moest eens een paar deuren overspuiten voor een collega en de eerste deur ging goed, maar de tweede... het leek de noordzee wel bij windkracht 9. Ik kreeg van hem een flacon met 'anti' siliconen om door de lak te doen. Het was trouwens dd-lak maar dat maakt voor het verhaal niet uit denk ik. Inderdaad, dat hielp wel.

Maar nu de moraal van het verhaal. Mijn vader had een paar dagen later dat flesje in zijn handen: wat is dat voor rotzooi?
En even later hielp hij een blad op de schragen leggen, dat ik ook moest spuiten. En na de eerste keer spuiten.. stonden zijn duimen netjes in de lak afgetekent. Of eigenlijk: daar was de lak weg :)

Dat flesje 'anti' siliconen blijkt gewoon pure siliconen te zijn. Niks anti.
Het is welk aardig om door de lak te mengen, maar pas op wat je daarna beetpakt!
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
Het produkt waar u het over heeft en had toegevoegd aan deze 2-komponenten lak (dd-lak) is anders dan het produkt wat de vraagsteller nodig heeft. Dit produkt is uitsluitend bruikbaar in watergedragen vernissen en lakken.

Inderdaad, indien uw handen zijn besmet met siliconen zal zich dit op de plaatsen van contact manifesteren. Het is daarom dat het in een flacon met drukpompje zit zodat men niet met de handen met het produkt in aanraking komt.

Ik heb een ernstig vermoeden dat, in de context van uw verhaal, hierover door de makers is nagedacht toen het op de verpakking aan kwam.... :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu