Verf op waterbasis geeft problemen op nieuw grenen

Jeroen68

  • #1
Keurig gefreesd, maar ook geschaafd en geschuurd grenen geeft herhaaldelijk een slecht resultaat bij verven met een waterbasis verf:

Grenen geschuurd en ontvet. Daarna in de grondverf. 'Haartjes' gaan dan omhoog staan. Met 240 schuren en het is helemaal glad. Tweede grondlaag erop. Dan blijkt dat in de lengterichting van de nerf, deze lijjkt op te zwellen. Wordt een soort golfkarton. Terwijl het daarvoor helemaal glad was.

Het grenen is onbehandeld en de waterbasis verf van professionele kwaliteit.

Is dit verklaarbaar? Iets aan te doen om te voorkomen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Watergedragen verf op onbehandeld naaldhout kan inderdaad dergelijke verschijnselen geven. Zeker als het te behandelen hout zelf een hoog vochtgehalte heeft ( gemeten?). Vaak voelt u ook door met de vingers over het onbehandelde oppervlak te strijken dat de oppervlakte nivoverschillen heeft.

Door het water nemen moleculair ruimere structuren ( dus door de grotere celstructuur ) veel water op. De "haren "gaan daarbij overeind staan.
U schuurt deze weer weg zodat het oppervlak weer glad aanvoelt.

Toch stopt dit, want eenmaal voldoende verzadigd met verf* zult u merken dit verschijnsel verdwijnt. U kunt dit grotendeels voorkomen door een isolerende grond verf of AllGrund hechtprimer te gebruiken. De laatste kunt u ook op terpentine basis aanbrengen, want deze zijn daarna overschilderbaar met zowel water- als terpentine gedragen verven.

*Blijft wel zaak dat te behandelen hout niet meer vocht bevat dan 18 a 19%.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu