Verbouwing toilet en hal

Awol

  • #1
Hallo allen,

ik ben dik aan het verbouwen en moet nu de hele hal en toilet beneden reconstrueren. Ik bouw mbv Ytong blokken de muren, maar zit nu erg te twijfelen over de grootte die het toilet moet krijgen. Ik verlies aan 1 kant nu 20cm aan een radiator en zal daarnaast het fonteintje monteren. Ik kan ook de radiator achterwege laten en vloerverwarming nemen. Dan blijft daar nog wel het fonteintje. Het wordt een hangtoilet, maar hoe diep en breed is aan te raden om de ruimte te maken. het is moeilijk te visualiseren als je er staat wat het beste is. Dus elke aanbeveling en of motivatie hiervoor is van harte welkom.

Ook wordt de hal ervoor wordt nieuw gebouwd, wat is daarvoor een aan te raden breedte?

Alvast bedankt.

Groeten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je kijkt naar de regelgeving zijn de minimale eisen voor nieuwbouw 0.9x1.2m. Dit geldt voor een verplicht toilet, dus in de meeste woningen mag een tweede toilet kleiner zijn.

Bestaande bouw: min. 0.64m2 en een breedte min. 0.6m. lijkt me erg klein.

Bouwbesluit zegt min. 0.85m. voor de hal.

Ik heb zelf een toilet van 0.8x1.4m gemaakt, en zou een hal min. 90cm breed maken.
 

Awol

  • #3
Hoi IJkenhout,

bedankt voor je reactie. Mijn wc is, als ik de muur van de deur die ook in de hal naar de woonkamer zit doortrek, 1,30m breed en 1,60m lang (inclusief diepte van inbouwreservoir) De gang is dan ook 1,30 m breed. Ik kan alles terugbrengen naar 1,20 of 1,15 meter breed, maar dan moet ik een kleine sprong maken in de muur om deze op zijn plaats te houden. Op zich geen probleem, maar wil gewoon niet zometeen raar staan te kijken als mijn gang ineens heel smal lijkt. Gang is overigens maar 3 meter lang.

Wat is een maat voor een mooi ruim toilet en gang?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kunt u een tekening maken in Paint met de maten er bij ?
Dat lijkt me toch wat handiger.
 

Kaajee

  • #5
Ik ken de situatie niet precies, maar ik zou niet een ruimte gaan verkleinen, waarom zou je? Ga je door die evt. verkleining elders een ruimte groter maken/krijgen?
Dus maak beide ruimtes zo groot mogelijk.

ook zou ik (denk ik) überhaupt geen verwarming in de/een toilet maken, nergens voor nodig lijkt me. Hoe lang zit/ben je daar nou? Sterker nog; als het al wat kouder is, blijft men tenminste niet te lang zitten..... :P
(ook nog eens beter voor het milieu; weer een verwarming minder)
 

Awol

  • #6
Bedankt voor de reacties. Ja, de ruimte ernaast, in dit geval de woonkamer, wordt natuurlijk wel wat groter, maar dat gaat om centimeters. Alleen een wc van 1,30m breed lijkt me zo fors. Er is al een aansluiting voor de radiator in de ruimte waar de wc komt, dus wil die denk ik laten zitten, want de wc zit langs een buitenmuur en ik heb er zelf een hekel aan als er geen mogelijkheid is voor verwarmen daar. Dus denk dat ik die radiator maar laat zitten. Maar misschien verleg ik hem wel naar de gang. Maar die radiator is niet zo belangrijk.
De breedte van de gang en wc wel.
Ik heb geen idee hoe je zoiets maakt met paint, dus helaas.

Ik hoor graag nog eventuele verder suggesties of redenaties of motivaties. Ondertussen ga ik een beetje kijken wat er het beste uitziet. Ik hoor graag van kenners wat te doen.

Alvast wederom bedankt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Misschien kun je het toilet een kwartslag draaien, dus 130cm diep en +/- 100cm breed met de deur aan de zijkant. Dan win je wat ruimte in de hal voor een garderobe oid.
 

Awol

  • #8
Hoi Sxnder,

kwart draaien had inderdaad een mooie oplossing geweest, maar dat gaat niet omdat ik ook nog met een raam te maken heb in de wc en dat is ook de reden waarom het toilet 1,60m diep is. Dan zou het nu 1,60 breed worden. :)
Ik heb nog alles uitgemeten en het toilet krijgt nu de maten van 1,60 bij 1,20. De gang wordt ook 1,20 breed.
Ik overweeg alleen nog om de radiator die eigenlijk in de toiletruimte kwam nu te verleggen naar de gang, zodat hij daar gebruikt kan worden. Radiator in het toilet is misschien toch inderdaad niet zo erg nodig.

Groeten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu