Vaillant VCW 242 NL, wel warm water geen CV

Bbossink

  • #1
Hallo allemaal,
sinds kort verhuisd naar een woning waar een VCW 242 NL de dienst uitmaakt mbt. de verwarming en warm water. In het begin werkte deze ketel naar behoren, sinds kort rare problemen als volgt:

Het begon met het niet verwarmen van de woning als de thermostaat de ketel inschakelde. Warm water werkte wel gewoon. Je hoort de ventilator + pomp wel draaien bij CV vraag.

Het voorkeursventiel ging niet ver genoeg naar links. Een beetje wrikken en klooien met dit ventiel en stuurstangen zorgde er voor dat de ketel wel aansloeg.

Sinds een paar dagen werkt de CV helemaal niet meer, ook niet na wrikken en klooien zoals hierboven beschreven. Vervolgens de tips op het forum opgevolgd zonder resultaat:

* Stift van waterhuis nagekeken => Niet gecorodeerd, komt op en zakt bij openen/sluiten van warm waterkraan.

* Het omschakelventiel loopt niet geheel soepel van links naar rechts. Deze heb ik vervangen (goedkoop op de kop getikt), waarbij ook een stift van het waterhuis + rubbertjes van de leidingen zaten. Deze heb ik ook allemaal vervangen.

* Stuurstangetjes schoongemaakt en vrij van rotzooi. Deze zaten overigens niet verstopt.

* Aan de rechterkant zit een CV schakelaar? Hier zitten ook twee stuurstangen aan die naar het omschakelventiel lopen. Deze schakelaar heb ik ook opengemaakt en zowel voor als achter het zwarte membraam
schoongemaakt. Deze schakelaar loopt overigens wel soepel naar links of naar rechts bij CV cq warm watervraag. De microschakelaars zijn goed, deze heb ik doorgemeten met een multimeter.

Heb volgens mij al veel dingen geprobeerd. Ik wil wel een professioneel bedrijf inschakelen, echter hangt de ketel boven een trapgat waardoor we steevast te horen krijgen dat dit ARBO technisch niet verantwoord is.

Wat kan ik nu nog proberen? Dus: Warm water werkt, CV niet. Bij CV vraag wel Ventilator + CV pomp maar geen verbranding. Geen storingslampje, zwarte knop rechts achter ingedrukt....help!

Groet,
Bas
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Deze ketels werken met een hydraulische omloopklep.
Mogelijk is de pomp niet helemaal lekker waardoor je ventiel niet ver genoeg omloopt.
Aan de rechter zijkant zit de omloop klem.
Hieraan zit een as die de microswitches moet bedienen.
Waarschijnlijk word er een switch niet gemaakt waardoor de ketel blijft pompen om de klep te laten omlopen.
Je kan dit checken daar even goed te kijken welke switch gemaakt word als hij omloopt naar CV bedrijf en het contact dan met de hand indrukken , start de ketel dan loopt de klep dus niet goed om.
Controleer dan de pomp.
 

Bbossink

  • #3
Bij warmwatervraag loopt deze omloopklem naar rechts waardoor de onderste microswitch ontkrachtigd wordt. Precies hetzelfde gebeurd bij CV vraag. De bovenste microswitch wordt dus niet bekrachtigd bij warmwatervraag of CV vraag noch in rusttoestand.

Als ik bij CV vraag de bovenste microswitch met de hand indruk, slaat de CV wel aan maar na ca. een halve minuut weer uit en de CV buizen uit de ketel worden niet warm.
Ik kan met de hand de as uit de omloopklem niet terugduwen om eventueel de ketel 'een zetje' te geven.

Mijn gevoel zou juist zeggen dat de pomp krachtig genoeg is want ik kan de omloopklem onder geen beding terugduwen. Of is dit niet juist?
 

Dirk vd Berg

  • #4
Kan ook stiftje zijn van waterhuis die omschakelventiel omhoog duwt.
Dit is het zwarte jaknikkertje bovenop het waterhuis.Soms is een zetje naar rechtsbeneden voldoende.Maar als dit geval is moet je opdrukstiftje reinigen,is wat pielwerk zeker boven een trapgat.

mvgr dvdberg
 

Bbossink

  • #5
Vandaag heb ik het euvel opgelost.

Het had met het stiftje in het waterhuis te maken. Deze gaat goed op en neer maar was te ver uitgedraaid in ruststand waardoor het voorkeursventiel niet genoeg terug ging. Deze nu iets verder ingedraaid en nu nergens last meer van!

Bedankt voor jullie reacties!

Groet,
Bas
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu