Vaillant thermomax VUW260XE - slaat in alarm

Marx

  • #1
We hebben een Vaillant Thermomax VUW260XE. Het is een gecombineerd toestel voor verwarming en warm water. Het hangt in de badkamer, met een schoorsteenaansluiting met enkelwandig aluminium en een nelsonkap bovenaan. Hij is ongeveer 12 jaar in dienst, zonder veel problemen. Onlangs heb ik hem eens goed gestofzuigd. Sindsdien begonnen de problemen.

Vaak wil de brander niet starten. Je hoort dan de elektronische ontsteking een tijdje "knetsen" en dan slaat hij in alarm.

Ik heb een technicien laten komen en die zette een hoge boom op over gebrekkige ventilatie en CO-vergiftiging en over dat herstellen de moeite niet meer loont bij een toestel van 12 jaar oud.

Omdat het toestel ook in alarm gaat wanneer het raam van de badkamer open staat, vind ik het verhaal van onvoldoende aanvoer van zuurstof weinig geloofwaardig. Voor mij is een toestel ook pas afgeschreven wanneer een herstelling meer kost dan verantwoord is.

Het valt mij op dat hij niet uitvalt, hetgeen je zou verwachten als een zuurstofgebrek het probleem is. Het is eerder dat hij niet heropstart wanneer je bijvoorbeeld de warme badkraan dichtdraait en hij opnieuw moet starten voor de centrale verwarming.

Daarom vraag ik me af of er niet gewoon een probleem kan zijn met de sturing. Als de brander niet aangaat wanneer de ontsteking werkt, is er volgens mij geen gas en gaat hij daarna door de ionisator in alarm. Alleen weet ik niet hoe het komt dat hij niet aan gaat.

Vooraleer ik een andere technicien laat komen, wil ik toch graag een beetje weten in welke richting die moet zoeken. Een volgende "verkoopgezinde" installateur kan ik missen.

Alvast bedankt!
Marc
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Mogelijk heeft u met "het stofzuigen" iets geraakt, kijkt u eens naar de bedrading van de ontsteking en ionisatiepen. Omdat u zegt dat de ontsteking soms wel wat knetterd..........

Zet vanavond de lampen uit in de buurt van de ketel, en neem hem in bedrijf (draai de kraan open ofzo). Kijk of u een disco show te zien krijgt. Zoja...... bedrading van ontsteking nakijken.
 

Marx

  • #3
Dat lijkt mij ok. 't Is ook niet de hele tijd dat hij niet aanslaat. Ik schat dat het 1 keer op 10 misgaat. De andere keren start hij normaal.
 

Marx

  • #4
Ik heb de brander gisterenavond eens in het donker bekeken. De ontsteking geeft geen vuurwerk.
Ik heb wel gezien dat de gasbekkens een laag vuurtje geven terwijl de ontsteking blijft knetsen, een vijftal seconden, en dan gaat hij in alarm.

Is dat iets betekenisvol?
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #5
Zouden de inspuiters verstopt kunnen zitten?
 

Marx

  • #6
Bedankt voor je reactie.

Bedoel je met inspuiters het blok waar de vlammen uitkomen?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Denk eerder dat hij de ionisatiepen geraakt heeft.

Deze even demonteren, met een schuurpapiertje op poetsen en terug plaatsen.
 

Marx

  • #8
Ik heb de ionisatiepen er al driemaal uitgehaald en geschuurd.

Kan zo'n pen verslijten zonder dat ze echt zichtbaar stuk is?

Misschien zit er iets mis met de elektronica waar de pen aanhangt?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Ja dat kan, maar kijk ook eens naar de kabels van de beide pennen, of die niet ergens geklemd liggen. Dat kan ook nog.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
@Marx

We hebben een Vaillant Thermomax VUW260XE. Het is een gecombineerd toestel voor verwarming en warm water. Het hangt in de badkamer, met een schoorsteenaansluiting met enkelwandig aluminium en een nelsonkap bovenaan. Hij is ongeveer 12 jaar in dienst, zonder veel problemen. Onlangs heb ik hem eens goed gestofzuigd. Sindsdien begonnen de problemen.

Ik mag dan hopen dat er weer zo'n verstandige techneut komt en de zaak afkeurd, omdat open verbrandingsgastoestellen helemaal niet in een badkamer mogen zijn geplaatst omdat het inderdaad levens gevaarlijk dus dodelijk is.

Een gelukje voor u geweest dat het goed gegaan is al die tijd, maar een verstandige techneut gaat zoiets ook niet meer repareren omdat die dan verantwoordelijk is voor wat die achterlaat.

Een gesloten toestel op de zelfde plek is mogelijk een goed alternatief, want mogelijk mag dat wel op die plaats gemonteerd worden.

Vr Gr en succes ermee
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #11
Met zo een tikkende bom in je badkamer en dan ook zonder de nodige expertise/verstand aan sleutelen is vragen om ongevallen :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
De laatste berichten zijn duidelijk over het gevaar dat u met een dergelijke ketel loopt, ik sluit me daar volledig bij aan.

Ik begrijp niet dat er door sommige beantwoorders tips over reparatie gegeven worden bij een dergelijke gevaarlijke situatie, zeker omdat TS onderstaande aangeeft:
Ik heb een technicien laten komen en die zette een hoge boom op over gebrekkige ventilatie en CO-vergiftiging

Hier gaat een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu