Vaatwasser Pelgrim GVW955 start niet, bedieningslampjes OK

Rob

  • #1
Ik heb een geïntegreerde Pelgrim GVW955. Net 3 jr oud. Hij start niet meer. De indicatielampjes voor programmakeuze enz. werken goed en is geen verschil met voor die tijd. Alle reset-procedures, stelt niet veel voor, heb ik gedaan.

Heb hem uitgemonteerd en alle water dat erin zit eruit laten lopen. Heb monteur laten kijken en vlgs. hem defecte besturingsunit (printplaat van merk Dreefs). Kost ca. 220 euro excl. montage!

Ik heb een elektro-achtergrond en wil toch andere mogelijkheden onderzoeken:
  1. Wat is de startvolgorde van een vaatwasser, eerst kort afpompen of eerst waterinlaat?
  2. Als eerst de afvoerpomp kort zou moeten afpompen en deze zou het niet doen door bijv. een beveiliging die ergens is aangesproken (bijv. vanwege een verstopping) en die beveiliging blijft 'hangen', werkt dan de rest van de machine ook niet? en zou deze storing via de led indicaties zichtbaar moeten zijn? en kun je die beveiliging ongedaan maken?
  3. Als eerst de waterinlaat zou moeten gebeuren en de aquastop (elektronisch) op invoerslang is in blokkeerstand en blijft 'hangen', werkt dan de rest van de machine ook niet? en zou deze storing via de led indicaties zichtbaar moeten zijn?En hoe controleer ik of de aquastop blijft 'hangen' , op duitse sites wordt gesproken over een 'Eimer test', om te zien of er water door de invoerslang komt, hoe controleer je dit?
  4. Als ik de verbindingsdraden van de aquastop afhaal staat die dan in doorlaatstand?
  5. Zitten er binnen in de machine fuses?
  6. Alles kan natuurlijk stuk maar zo'n printplaat zonder mechanische onderdelen zou toch als laatste stuk mogen gaan? of komt dit vaker voor (ook bij jonge machines)?
  7. Ik heb de printplaat eruit gehaald, is deze door te meten? kan ik triacs overbruggen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zal proberen je vragen, aan de hand van mijn wevaring op dit forum, te beantwoorden, zelf ben ik geen witgoed-monteur.
  1. Het beginnen met afpompen duidt vaak op water op de onderplaat. Daar zit een beveiligingsschakelaar, die moet voorkomen dat de keuken onder water loopt. In veel gevallen werkt de machine na weg laten lopen van dat water al weer. Soms is de beveiligingsschakelaar zelf defect of de vlotter blijven hangen. Zoek even op het forum met "lekkage" en je leest er het een en ander over.
  2. Kan ik niet beoordelen. Wellicht kun je de spanning over de pomp meten cq spanning op de losse pomp zetten, maar ik heb daar geen gegevens over.
  3. Juist het feit dat de auquastop in werking is (blokkeert dus) duidt ook op een beveiliging die in werking is.
  4. Als je de contacten van de aquastop doorverbindt, blaas je m.i. de elektronica op. Die aquastop is een spanningsgestuurde klep.
  5. Zekeringen in de machine: weet ik niet
  6. Op deze vraag was ik al eerder ingegaan, maar heb na jouw wijziging van het bericht dat weggehaald. Alle kan inderdaad kapot gaan, na twee minuten of pas na 20 jaar. Juist de elektronica kan daarmee aardig eigenzinnig zijn, omdat er in de vele componenten binnen bijv. een IC maar één klein dingetje hoeft te zijn wat niet goed is...
    Ik heb je al gewezen op een eventuele coulance-regeling via de fabrikant.
  7. Aan printplaten is tegenwoordig niets door te meten of zelf te repareren. Er worden door fabrikanten geen schema's verstrekt van printplaten, ook niet aan de vakmonteurs. Die kunnen alleen maar uitwisselen.
    Het enige wat je zelf kunt doen is de printplaat goed visueel inspecteren, en zoeken naar eventuele slechte solderingen.
    Een triac doorverbinden houdt altijd een risico in: als je een ander pootje (de gate) raakt is ie met zekerheid defect, terwijl er misschien niets mee mis was.
Ik raad je zonder meer aan om eens de diverse problemen met vaatwassers op dit forum na te lezen, kun je veel van leren. Je kunt zowel de specifieke Pelgrims bekijken, als meer algemeen bij andere merken. Veel typen storingen komen bij alle merken voor.

Wie weet zien we je dan :wink: over een tijdje terug op dit forum als vakman witgoed?
 

Rob

  • #3
Mijn dank voor de adviezen.

Ik heb uiteindelijk besloten om een second opinion te laten uitvoeren door een andere monteur (van Pelgrim). Het defect lag niet in de print achter het bedieningspaneel maar in de print van de besturingsunit onderin de machine.

Toen die er in zat en de machine testdraaide bleken er waterdruppels uit de onderkant te vallen. Bij nadere inspectie bleek in de rubberen slangverbinding tussen bak en afvoer een minuscuul lekje te zitten. De druppels die daar uit lekten vielen precies op de bedrading van de besturingsunit en hebben daarin schade aangericht.

Bovendien bleken die druppels ook in de afvoerpompmotor te zijn gevallen want bij inspectie bleek deze behoorlijk geoxideerd te zijn. Dus ook de afvoerpomp is vervangen. Gelukkig had ik al vooraf een goede coulanceregeling met Pelgrim getroffen en heb ik maar een klein deel van de totale kosten hoeven te betalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu