Vaatwasser labyrinth

Borretje1

  • #1
Ik heb problemen met mijn Bosch vaatwasser. De eerste keer pakt hij gewoon water. Na de eerste spoelbeurt (1/2 uur) wordt het water weggepompt en zou de machine weer nieuw water moeten pakken. Dit gebeurt echter niet of nauwelijks. Tablet lost amper op. Heel weinig water onderin. Zuigend vacuüm geluid. Soms staat hij aan het eind op 1 minuut te wachten. Ik heb dit probleem al eerder gehad en zie dit probleem ook in diverse forumvragen terug. Heeft te maken met vervuiling labyrint (linksboven) en/ of watertoevoer. Ik heb gezien dat het labyrint inderdaad vervuild is. Ik heb toch de volgende vragen:

1. Is vervuiling van het labyrint inderdaad de oorzaak van dit probleem of watertoevoer (rechtsonder) of beide?

2. Heeft soda spoelen eigenlijk wel zin voor het labyrint of watertoevoer. volgens mij komt het sodawater namelijk niet bij het labyrint en ook niet bij de watertoevoer (alleen eerste schone water).

3. Wat is de functie van het labyrint linksboven waar het vet zich ophoopt. Hoe komt het dat sodawater hier niet terecht komt en vet wel? Weet iemand hoe dit is te voorkomen?

Bij mij is er 3 jaar geleden een reparatie uitgevoerd en o.a. labyrint vervangen. Toch weer hetzelfde probleem.
Graag zou ik op deze vragen een antwoord ontvangen van iemand met verstand van zaken. Alvast bedankt!
 

Henny

  • #2
Door laatste twee kanalen van het labyrint stroomt het afgevoerde water.
Het zwarte staafje bovenin dit kanaal is het ventiel van de ontluchting.
(is van belang als de afvoer zelf slecht kan ontluchten)
Het oplossen van deze vervuiling is alleen mogelijk door het labyrint te demonteren en de vervuiling in de week te zetten.
De belangrijkste oorzaak van het slecht instromen van water, is een vervuild inlaathuis en vervuiling in de (geribbelde) slang tussen het inlaathuis en de filterbak.
Het inlaathuis is geheel te demonteren en schoon te maken.
De (geribbelde) slang is met een flessenrager goed te reinigen.
Om deze vervuiling tegen te gaan is het aan te raden om regelmatig het programma met de hoogste temperatuur te gebruiken.
Laat de machine ook regelmatig een reinigingsprogramma draaien.
 

Borretje1

  • #3
Bedankt voor de tips. Als ik het goed begrijp is de vervuiling van het labyrint nog niet zo erg zolang de afvoer zelf maar kan ontluchten, maar zorgt het vervuilde inlaathuis voor de problemen met de watertoevoer. Als je het inlaathuis wilt schoonmaken zal ik waarschijnlijk eerst het labyrint moeten verwijderen en dan inlaathuis demonteren.
Heeft een sodabehandeling (zonder demontage) in dit stadium nog zin? En kan dit soort problemen in de toekomst voorkomen worden door maandelijks sodabehandeling te geven? Of is de sodabehandeling niet bedoeld voor dit soort problemen?
 

Henny

  • #4
Indien de niveaukamer vervuild is, is dit alleen op te lossen door deze te demonteren.
Hiervoor zal je eerst het labyrint moeten demonteren.
Vergeet niet om ook de (geribbelde) slang te reinigen.
Controleer tevens de opening van de filterbak en het fijnfilter.
Voor de maandelijkse reiniging kan je de machine een sodabeurt
(of een geschikte vaatwasreiniger) geven.
Gebruik ook regelmatig het programma met de hoogste temperatuur.
 

Borretje1

  • #5
Ik heb even een foto ingevoegd. Kun je aangeven wat het inlaathuis is wat de niveaukamer, waar zit precies de opening van de filterbak en het fijnfilter? Rechtsonder zie ik de geribbelde slang.
Morgen ga ikde boel maar eens demonteren. Ik laat wel weten wat het resultaat is, of dat ik alsnog een monteur moet laten komen omdat ik niet meer weet hoe het in elkaar zat :wink:

[/img]
 

Pjedro59

  • #6
Hoi borretje,
Je had ook bij mijn probleem een vraag gesteld, zie daar mijn beschrijving.
Als je toch alles open hebt liggen reinig zowel de geribbelde slang als de vlotterkamer, even alles uit elkaar halen en "drab/slijm" verwijderen.

Ik heb die van mij een keer laten repareren.(alleen vlotter-gedeelte vervangen) en die advieseerde mij altijd op max. temp te draaien i.v.m. de vetten die gaan aankoeken.

De soda behandeling had bij mij geen effect, tevens heb ik het labyrint ook niet gereinigd, maar doet het nu weer prima.
Pjedro
 

Henny

  • #7
Sorry voor de verwarring, maar met het inlaathuis (verkeerde aanduiding) bedoel ik de niveaukamer.
De niveaukamer is het gedeelte wat onder het meest rechtse kanaal van het labyrint zit. Deze niveaukamer bestaat uit het (basis)kamertje met hierin een zwart kunststof gedeelte, wat je eruit kan trekken. (eerst de deksel van de niveaukamer demonteren)
In het rechter gedeelte van de (basis)kamer vind je nog een rood tonnetje.
Om dit tonnetje eruit te kunnen halen, zal je eerst de meest rechtse schakelaar met zwart hendeltje moeten verwijderen.
(de bovenste schakelaar is niet te verwijderen; is ook niet nodig)
De (geribbelde) slang zit aan de uitloop (rechtsonder) van de niveaukamer.
Deze (geribbelde) slang is verbonden met de (opening) van de filterbak.
Dit alles is zelf goed te demonteren en te reinigen.
 

Borretje1

  • #8
Na een dagje sleutelen en schoonmaken is het allemaal gelukt. De eerste resultaten zijn perfect. Geen gekletter meer , genoeg water etc. Henny heel erg bedankt je adviezen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu