Upgrading groepenkast etc.

Pigion

  • #1
Wij willen wat meer equipment in de keuken installeren en moeten dan ook wat voeding bijtrekken.
Huidige situatie:
Aansluiting 3 x 25 A
Hoofdschakelaar, 2 x 4 groepen, allemaal gezekerd met 16 A en elke groep een eigen ardlekschakelaar. Wasmachine en vaatwasmachine hebben een eigen groep.
Daarnaast nog een 3 groepenkastje voor het electrisch fornuis. Alle groepemn hebben conventionele smeltveiligheden
Het is een redelijk groot huis met garage etc.

Er komt bij:
- Inductie kookplaat, 5 kookplaatsen, gaat huidige el. kookplaat/oven vervangen
- zware inbouwoven met thermische cleaning.
- Inbouw combinatie magnetron/oven.

- Bijgebouw 60 M2 met verlichting etc.
- Electrisch fornuis/oven, dus nog een kookgroep erbij.
- Rekening houden met el. bijverwarming.


De bestande installatie functioneert prima.

Vraag:
- Hoeveel groepen mogen achter de aardlekbeveiligingen?
- Hoe knoop ik het bijgebouw aan de installatie?

Pigion
 

Appeltje

  • #2
Antwoorden op je concrete vragen:
* max 4 groepen per aardlek
* het antwoord op die vraag is een beetje afhankelijk van wat je totale aansluitwaarde wordt... je zou met een onderverdeler kunnen werken maar meestal kun je beter gewoon alles in 1 kast houden.

"Electrische bijverwarming" is wel een heel uitgebreid begrip... het is handig om aan te geven wat de aansluitwaarde is van apparaten met een hoge aansluitwaarde (bv de combi mag, de kookplaat maar ook de verwarming).

Gezien 2x electrisch koken is het in ieder geval raadzaam om te verzwaren naar 3x35a maar misschien is hoger nodig, dat kan pas definitief gezegd worden als alle aansluitwaardes een beetje bekend zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Als je toch gaat verzwaren naar bijv. 3x35/40 komt een onderverderdeler voor het bijgebouw weldegelijk in zicht. Deze wordt dan in de hoofdkast afgezekerd met 3x25A. Afgaand leg je een kabel van 5x4 of 6 mm2. In de onderverdeler kun je dan een krachtgroep en drie gewone groepen onderbrengen voor koken, verwarming, algemeen gebruik en ...
Houd erv verder rekening mee dat voor de nieuwe inbouw oven ook wel een kracht of kookgroep nodig zal zijn en voor de combi ten minste een aparte groep.
 

Pigion

  • #4
Mijn uitgangspunt was om eigenlijk niet zwaarder aan te sluiten. Dat geeft een te grote sprong in het vast recht.
De oven/magnetron combinatie en nieuwe zware oven worden geplaats in de muur naar de bijkeuken. Ik wilde de wasmachine groep ook gebruiken voor de combi-magnetron middels een keuzeschakelaar.
Als er in het bijgebouw wordt gekookt, zal de andere keuken niet worden gebruikt. Kan ik ze beide onder dezelfe kookgroep drukken?
Eventueel de grootste plaat in het bijgebouw buiten gebruik stellen.

De bijverwarming zal max 2000 W. zijn.

De onberekenbare factor is nog de oven met thermische cleaning. Zo'n ding hebben we ooit gehad in het buitenland, erg confortabel. Dat was toen een GE oven met gesloten spiralen in de oven, zoiets als een badkamerstraler. Alles aangesloten op 1 groep, 7000 W. We stonden er zeer sceptisch tegenover, doch het werkte fantastisch incl. eem temp. voeler in het vlees.

Er is nu erg weinig ruimte voor uitbreiding in de meterkast. Zit er over te denken alles weg te halen en iets nieuws te plaatsen met 3 aardlekschakelaars. Er moet ook nog wat ruimte overbijven voor een omvormer als er zonnepanelen op het dak zouden komen.
Pigion
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
De regel is apparatuur van >2000 watt op een afzonderlijke groep,dat geldt ook voor kookplaten, ovens etc. Als je niet wenst te verzwaren valt een onderverdeler in het bijgebouw in ieder geval af en zul je alle benodigde groepen apart ernaar toe moeten trekken. Als je de groepen apart aanlegd zijn omschakelaars niet nodig en kun je aankijken hoe het met 3x25A gaat. Je zult dan wel zelf op het gelijktijdig gebruik moeten letten.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Eventueel zijn er wel relais die schakelen bij een bepaalde stroom.
Deze worden bijvoorbeeld toegepast bij een warmtepomp i.c.m. elektrisch koken.
 

Pigion

  • #7
Hoewel ik waarschijnlijk concessies moet doen aan het max. te instaleren vermogen, ga ik voorlopig door met de uitbreiding van de groepen.
Ik loop tegen het probleem aan dat links naast de 2 groepenkasten net te weinig ruimte is voor een 3e, n.l. 18 cm. Ik zou dus de beide bestaande groepenkasten 3 cm naar rechts moeten verplaatsen, incl. de er onder geplaatste aardlekbeveiliging en de onder de linker geplaatste hoofdschakelaar. Deze laatste zit dan niet recht meer boven het meterbord.
Dat is misschien nog te doen, doch dan sluiten de openingen van de hoofdschakelaar en het meterbord niet meer op elkaar.
Hoe los ik dat op??

Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu