Uitschakelen TL in andere ruimte stoort bewegingschakelaar

Louis Verhagen

  • #1
In de kleine WC beneden heb ik een bewegingsmelder geplaatst zodat je niet steeds het licht hoeft aan te doen (en belangrijker, uit). Dat is namelijk handig met kleine kinderen die niet bij de knop kunnen en de waarde van al die kilowatts nog niet weten in te schatten.

Echter als ik in de keuken die er naast ligt de TL lamp uit doe dan schakelt de bewegingsmelder in (lees de lamp op de WC gaat aan) terwijl de deur gewoon dicht is. De keuken en de WC ziten op dezelfde groep.

Het is ongetwijfeld een elektrisch probleem. Weet iemand hoe je dit kan verhelpen. Ik moet bekennen dat de bewegings melder van de lokale bouwmarkt komt en dus geen super kwaliteit is.

Louis
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je geeft het antwoord eigelijk zelf al.
De melder is niet van super kwaliteit.

Het inschakelen van de melder komt door een inductie piek op het net als je een Tl buis uitschakelt.
Je zou een netfilter kunnen plaatsen in de TL om de storingspiek weg te nemen of een filter tussen het net en de melder.

Een electronisch geschakelde TL Ballast heeft dit probleem ook niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het kan ook zijn dat in de TL-armatuur geen ontstoorcondensator ingebouwd zit, die hoort er standaard in te zitten.

Deze vangt de allerergste piek op van het verbreken van de stroom.
Maar het kan net zo goed zijn dat die er wel in zit, maar onvoldoende helpt...

De condensator zit normaal parallel aan het aansluitkroonsteentje. Let op: je kunt niet zomaar een willekeurige condensator daar monteren, het moet het juiste type qua capaciteit en max. spanning zijn!
 

Louis Verhagen

  • #4
Even voor de duidelijkheid.

De TL lamp bestaat uit
1) de gasbuis (lamp)
2) Smoorspoel (lijkt op een trafo)
3) start condensator

en

4) een ontstoring condensator


louis
 

EdP

  • #5
Dat foutief inschakelen heb ik ook met een buitenlamp met gloeilamp (merk Elro), ik heb me erbij neergelegd. Zal wel met de lage prijs te maken hebben dacht ik inderdaad.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb zelf een buitensensor van hetzelfde merk, en een TL buis in de keuken. Ook bij mij is de TL-buis vlak bij de buitensensor aangesloten, maar ik heb geen probleem...

Er zijn blijkbaar meer factoren dan alleen het merk sensor, maar ik weet niet exact wat je er aan kunt doen, behalve zeker zijn dat die condensator goed contact maakt.

Een ontstoorfilter inbouwen (in het TL-armatuur...) kan, maar die (inbouw-)filters koop je niet even bij een bouwmarkt of zo, en je moet ook weten hoe je zo'n ding (veilig) kunt aansluiten. Ze zijn wel te koop bij elektronica-onderdelenzaken.
 

Ronald42

  • #7
Louis Verhagen schreef:
De TL lamp bestaat uit
1) de gasbuis (lamp)
2) Smoorspoel (lijkt op een trafo)
3) start condensator

en

4) een ontstoring condensator
Ik neem aan dat je bij 3 een starter bedoelt (S10, S111 oid) Als het inderdaad een condensator (kan wel) moet je deze eens er tussen uithalen (Overbruggen) Als het een starter betreft niet doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Jij bedoelt zo'n industriële TL armatuur waarbij elke tweede armatuur een fase-correctie-condensator heeft in serie met het voorschakel-apparaat?

Dat zijn meestal goed herkenbare flinke jongens (doorsnede 3-4 cm, lengte 10 cm oid)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu