Tweede overdrukventiel in kruipruimte blijft lekken

Revor

  • #1
Ik heb hier op de eerste verdieping een Vaillant HRsolide hangen met eronder een overdrukventiel, en in de kruipruimte een tweede ventiel, samen met het expansievat. Nu weet ik niet precies waarom de vorige eigenaar of installateur dat zo heeft gedaan, maar het overdrukventiel in de kruipruimte blijft lekken.

Sinds er een tweede verdieping op het huis is gezet nam de druk geleidelijk af, maar bijvullen hoefde maar om de 4 maanden oid. Alleen als het wat kouder wordt, en de radiatoren op de bovenste verdieping openstaan, gaat het een stuk harder.

Met 1,5 tot 2 bar (koud) in het systeem, is na 1 of 2 dagen de druk afgenomen tot rond de 1 bar en heeft de ketel 's ochtends geen zin meer om te starten (foutcode F75). Even bijvullen tot boven de 1,5 bar en alles is weer in orde.

De druk zal helemaal beneden hoger dan wat de ketel op de eerste verdieping aangeeft, maar kan dit meer dan 3 bar zijn tijdens het verwarmen? Het ventiel heb ik inmiddels al 2x vervangen, samen met het expansievat, maar er hangen alweer druppels aan.

Kan ik, omdat er vlakbij de ketel ook een overdrukventiel zit, het ventiel in de kruipruimte eventueel verwijderen? Of zit die daar vanwege de plaatsing van het expansievat?
Of zijn er andere opties?

Alvast bedankt!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Overdruk ventiel in kruipruimte verwijderen.

Controleren of 1e overdrukventiel conform installatie voorschrift bij de ketel geplaatst is
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
En het expansievat (laten) verplaatsen naar de ketel. Deze hoort binnen 2 meter van de ketel te hangen.
 

Revor

  • #4
Bedankt, ik zal nog even kijken of het overdrukventiel bij de ketel op de juiste leiding zit, en daarna het tweede ventiel weghalen. Het expansievat verplaatsen ga ik binnenkort ook maar eens doen. :)

Fijne kerstdagen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Ik ben het met bovenstaande antwoorden niet eens. Nergens in de installatie mag de druk boven de 3 bar oplopen, dus al installeer je 100 overdrukventielen, er mag niet één gaan lekken.

Ik verdenk eerder het expantievat. Misschien is deze te klein voor de installatie, of heeft deze de verkeerde voordruk (moet 1.0 bar zijn, als ie in de kruipruimte hangt)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Waarom zou de druk nergens boven de 3 bar mogen komen?
Als de druk maar nergens boven de druk komt die voor de gebruikte onderdelen is voorgeschreven. Als je een hoog gebouw hebt, dan is de druk op de begane grond meestal hoger dan 3 bar, geen enkel probleem.
Daar plaats je dan ook geen overstortventiel!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Daarom zit er dan ook een 4 of 5 bar overstort in. In grote gebouwen of flats
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
We hebben het hier over een gebouw met 2 of 3 bouw lagen. Niet over flats.

Het ventiel hoort gewoon niet te gaan lekken. Doet ie dat toch, ook na vervangen te zijn, is er echt iets anders aan de hand.

Het weghalen van het ventiel verplaatst het probleem, in dit geval naar het ventiel bij de ketel.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
Een overstrot ventiel hoort bij de ketel zelf te zitten, binnen een meter. Is de afstand groter, kan je de e.v.t. Druk verhogingen nooit opvangen.
Mijn ketel hangt op zolder, overstort en expansievat ook. Als ik de ketel op 2 bar heb gevuld, is de druk bij mij beneden toch echt wel 3 bar. In warme toestand zelfs ietsje hoger.

Dit is vrij normaal. Druk verschil per etage is ongeveer een half bar. Dus tel zelf maar op.

In TS zijn situatie zal de druk op het ventiel theoretisch gezien rond de 2,5 bar zijn. Ketel hangt maar 1 verdieping hoger. Dus zou het ventiel niet mogen aanspreken, en mag je ervanuit gaan dat het expansievat ook defect is.
 

Marcn88

  • #10
Elke meter waterkolom doet 1/10 bar waterdruk dus bij 10 mtr 1bar als je ketel op zoldernhangt op 12 mtr hoogte en dan op het toestel 0 bar dan heb je in de kruipruimte al
1,2 bar en dan boven vullen tot 2 is 3,2 bar dus vliegt je overstort erdoor
overstort monteren vlak bij toestel ff in installatie instructie kijken welke leiding wat waar moet tevens ex vat met 0,5 bar voordruk en dan :prima: :prima: voor mekaar
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu