Twee Ytong wanden aansluiten

Didier

  • #1
Ik ga op zolder een kamer metselen van Ytongblokken. De muur loopt niet van de ene naar de andere kant maar gaat halverweg in een haakse bocht naar een andere muur. Ik ga dus een L-Vormige muur metselen van Ytong blokken. Kan ik de hoek in de L gewoon via halfsteensverband maken of moet ik twee losse muren metsen en deze via ankers, pur etc onderling bevestigen.
Groet en dank

Henk
 

Millew

  • #2
Volgens de fabrikant moeten wanden, langer dan 75 cm met veerankers worden verbonden.
 

Didier

  • #3
De lange wand is 3 meter, de korte is 2 meter. Gaat de wand echt scheuren als ik halfsteensverband door metsel. Lijkt me wel veel sterker.
Henk
 

Millew

  • #4
Het scheelt wel als de wanden op een betonvloer staan.
Het dilateren (maken van voegen) wordt o.a. gedaan om krimp na de bouw op te vangen, krimpen en uitzetten door temperatuurverschillen en zetting of doorbuiging van de ondergrond.
Op een houten vloer zal de laatste wel de belangrijkste factor zijn.

Doorgaande muren moeten op de 5 meter worden gedilateerd.
Dus als de wanden op een betonvloer staan en ook nog in zo'n kunststof gootje blijft het misschien wel heel in de hoeken.

Maar als de wanden een beetje bewegen t.o.v. elkaar door zettingen of krimp dan hou je scheurvorming niet tegen met die vertanding. Daarvoor zijn de krachten al gauw te groot.
 

Didier

  • #5
OK. Weer wat geleerd. Wanden staan op een houten zoldervloer. Die zijn inmiddels met nieuwe balken wel stevig maar bewegen altijd anders dan de muren. Dat betekent dus twee afzonderlijke wanden en deze onderling verankeren / purrewn.

Hoe zit dit eigenlijk met een kozijn. Houten zoldervloer. Geldt hier hezelfde. dus smalle ruimte tussen muur en kozijn overhouden en dmv ankers / pur vastmaken / dichtmaken ???

Dank

Henk
 

Millew

  • #6
Volgens de bouwwijzer van Ytong zou je een kozijn aan 1 kant moeten dilateren en dat ook boven en onder (in geval van een raam) door moeten zetten.
Een deurkozijn zou ik zelf echter aan beide zijden met kozijnankers vastzetten en niet purren.
 

Didier

  • #7
Gekke vraag misschien, maar hoe werk ik de obvenkant eigenlijk af. Door de zwaartekracht zakken de blokken boven het kozijn gewoon op het kozijn. Moet daar ook zo'n voeg tussen ???

Henk
 

Millew

  • #8
Officieel hoort er een latei boven het deurkozijn. maar als er maar één of twee lagen blokken boven zitten, vraag ik mij af of dat nou zo nodig is.
Zo zwak is een bovendorpel van een kozijn nou ook weer niet.
Ik heb mij wel eens beholpen met een extra lat op het kozijn gelijmd/geschroefd.
 

Didier

  • #9
Ik zit nog steeds met het probleem dat ik de oplossing voor een deurkozijn niet erg stevig vindt. Aan de beide zijkanten een 3-tal ankers en de muur er niet tegenaan plaatsen maar 1 cm vrij laten (dilatatie voeg) en dat vullen met pur. De bovenkant (40 cm) laat ik rusten op de bovenzijde van het kozijn. Eventueel doe ik daar nog een stukje ijzer boven zodat het nooit doorbuigt. De zijkanten worden volgens mij vreselijk "gammel". Iemand dit eerder gedaan ???

Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu